Skuffende tap mot Cagliari

Endelig var dagen kommet. Vårt kjære AS Roma skulle endelig sparke igang årets sesong på ordentlig. Cagliari hadde tatt turen fra Sardinia og de hadde tydeligvis skumle hensikter. Klokken 15 ble kampen blåst igang av dommer Gava foran et labert besatt Olimpico. Rundt 40000 tilskuere hadde tatt turen nordover fra Piazza del Popolo og til vår vakre hjemmearena. Solen skinte og alt lå til rette for en fin opplevelse.

Sesongstarten har tradisjonen tro vært alt annet enn enkel for Romas nye trener Luis Enrique. Etter et par skuffende resultater i Europa League-kvalifiseringen mot Slovan Bratislava skulle trenden snus. Kampen startet i et labert tempo med balltrilling av begge lag. Roma hadde mye ball, men det var altfor lite bevegelse over hele banen så Cagliari hadde god kontroll hver gang Roma prøvde seg. Den eneste som viste noen som helst form for fart og initiativ var den nyinnkjøpte Riise-erstatteren Josè Angel på venstrebacken. «Cote» hadde flere fine løp og driblinger på sin venstreside og selv om vår debutant fikk formiddagen snudd på hodet i andre omgang, kan det virke som om han kan bli en meget god tilvekst når han får spilt seg skikkelig varm i trøya. Ingen av lagene kom til noen voldsomme muligheter innledningsvis i kampen, men Miralem Pjanic og Osvaldo kom til brukbare avslutninger for hjemmelaget. Osvaldo hadde foruten avslutningene sine ingen god omgang i sin tilbakekomst til Serie A. Den tidligere Lecce- og Fiorentinaangriperen virket ukonsentrert og hadde flere balltap, men var altså allikevel Romas farligste angrepsvåpen. Angrepsmakkeren Bojan hadde heller ingen god kamp og var stort sett usynlig fra start til pause. Omgangens største mulighet var det Cagliari som fikk rett før pause da rødtoppen Biondini løftet ballen over Stekelenburg og rett i tverrliggeren. Man må kunne være så ærlig som å si at det var en skuffende start av Roma og det hadde ikke vært mye å si på om Cagliari hadde gått i garderoben med en 0-1 ledelse.

Andre omgang startet som den første med balltrilling og lite bevegelser fra Roma, med Cagliari stort sett som statister. Ballen ble forflyttet møysommelig omkring på banen og til og med Romas nye sisteskanse Maarten Stekelenburg viste prov på en eminent pasningsfot. Selv om Roma hadde ballen stort sett hele tiden klarte de ikke å skape de helt store mulighetene og det som kom i nærheten av mål ble reddet av Cagliaris gode keeper Agazzi. Mange Romanisti satt sikkert med den samme ugne følelsen vi har hatt så mange ganger tidligere og etter 20 minutter kom det som måtte komme. Bruno Contis sønn Daniele har laget livet surt for oss ved mange tidligere anledninger og han skulle heller ikke denne gang la nettet på Olimpico få stå i ro. Cagliari kom rundt på venstresiden etter passivt forsvarsspill fra hjemmelaget og ballen ble lagt inn foran mål. Der stod det 3-4 Romaspillere og denne Daniele Conti. Kampens store spiller så langt Josè Angel gikk opp for å enkelt klarere ut ballen, men uheldigvis for alle som er glade i Roma gikk ballen istedet rett til den tidligere Roma-spilleren Conti som i ro og mak fikk sette ballen sikkert ned til høyre for Stekelenburg. 0-1 til Cagliari og tilværelsen for Luis Enrique skulle ikke bli noe lettere. Roma måtte fremover på banen og det var fortsatt ulykkesfuglen Josè Angel som var den friskeste også etter baklengsmålet. 3 minutter etter at Contis scoring skulle også dommer Gava få lov til å markere seg, om enn ikke på den mest heldige måten. Romas nummer 3 kom seg inn i Cagliaris 16-meter fra sin venstreback som så mange ganger før i denne kampen, men ble etterhvert stoppet av nevnte Biondini. Fra sin posisjon liggende på gresset langer den unge spanjolen ut sitt venstreben i et håpløst og frustrert forsøk på å stoppe Biondini. Sparket treffer Cagliaris midtbanespiller som selvfølgelig faller og får veldig vondt, som seg hør og bør. Et klart frispark og et selvfølgelig gult kort, men det var flere som ble overrasket da Gava dro opp et rødt kort fra lommen. Utrolig idiotisk og urutinert av «Cote» som klarte å pådra seg en utvisning innenfor motstanderens 16-meter, men dommeren kunne godt vist litt mer skjønn i denne situasjonen. Etter dette slaget presset Roma fortsatt Cagliari bakover på banen og byttet inn både Fernando Gago og Marco Borriello, samt unggutten Fabio Borini. Sistenevnte skulle lage nettsus på Olimpico allerede med sitt første touch, men uheldigvis fikk han ballen av en Gabriel Heinze som for n’te gang i kampen gikk i offside på dødballen fra Totti. Borriello var også farlig frempå rett etter han ble byttet inn, men avslutningen hans ble reddet på strek av keeper Agazzi. Jo mer Roma presset på åpnet deg seg større og større rom i motsatt ende av banen og til slutt gikk det som det måtte da innbytter Moestafa El Kabir 4 minutter på overtid kom stormende mot mål etter en vellykket kontring fra Cagliari og satte ballen ballen i nettet foran en for anledningen rødgulfarget Curva Nord. Banehogget vi hadde fryktet hadde omsider kommet og hundrevis av romanisti begynte slukøret å tasse ut av Olimpico. Helt på tampen av kampen fikk capitano futuro Daniele De Rossi satt inn et trøstemål for Roma etter en retur fra Agazzi på frispark fra il Capitano. Med andre ord en mager trøst etter en skuffende kamp av våre nye og gamle spillere.

Luis Enrique har dermed gått tre kamper på rad mot svak motstand uten seier, derav to tap, og har han har forhåpentligvis en plan om hva som burde gjøres for å få verdens vakreste klubb på rett kjøl igjen etter en trist sesonginnledning. Noe burde i alle fall gjøres på treningsfeltet, for så lite bevegelser og så mange pasninger (både nødvendige og unødvendige) er det lenge siden man har sett på Olimpico. Kjedelig, forutsigbart og lite produktivt er stikkord som passer godt med dagens forestilling. Det mest positive overraskelse kom fra Curva Sud og resten av publikum som gav spillerne en oppmuntrende applaus etter kampens slutt. Det er uten tvil et spennende lag vi har fått i år og det er da i alle fall noe å ta med seg for oss alle. Jeg tviler dog på at Luis Enrique er fornøyd med mangelen på bevegelse i både angrep og på midtbanen denne kampen og dette er helt sikkert noe som kommer til å bli terpet på den kommende uken. Hvis ikke kan det bli fryktelig lite trivelig på Giuseppe Meazza kommende helg.

FORZA ROMA!