lazio 2 – Roma 1

Da var den da altså her, Derby della Capitale. lazio mot Roma. Ørnen mot Il Lupi.

Og apropos ørnen. Det ble tidlig klart at den ikke ville være til stede, med hensyn på dens egen helse. Men visst var den tilstede under innmarsjen på Stadio Olimpico, en stadion proppet av spenning, nervøsitet og engasjement.

Roma hadde følgende startoppstilling: Stekelenburg; Rosi, Kjær, Heinze, José Angel; Perrotta, De Rossi, Gago; Bojan, Pjanic, Osvaldo.

Lazio hadde følgende startoppstilling: Marchetto; Konko, Biava, Dias, Radu; Gonzalez, Ledesma, Brocchi, Hernanes; Cissé, Klose.

PRIMO TEMPO

Roma tok avspark, og tok også umiddelbart kontroll på kampen. Mye balltrilling innad i laget for å få lazio til å flytte på bena, og etter hvert komme ut av systemet.

Og det skulle ikke ta lang tid før de var nettopp det! De Rossi og Gago sto for ballfordelingen fra side til side, før Pjanic fikk ballen i ´Totti-området´hvor han spilte vegg med Osvaldo, og sistnevnte hold hodet kaldt og plasserte ballen enkelt til venstre for Marchetti i lazio-buret. Roma UNO, lazio zero! En lettelse for Roma-laget, benken og selvfølgelig Curva Sud.

Etter det ble det, i kjent Roma-stil, mye slurving og noe mer baktung. Dette resulterte i at lazio kom lenger opp på banen og fremprovoserte balltap, spesielt fra Perrotta som  hadde flere uheldige som førte til farlige sjanser for lazio. Hernanes var frempå opp mot tre ganger med farlige skudd fra distanse, og dette er absolutt ikke en mann man skal gi alt for mange sjanser.

Roma hevet seg deretter, og i det 28. minutt viste de bedre takter med fin opprulling til José Angel, som slo inn lavt mot Bojan som var kun centimetre unna og gjøre 2-0. På bakre stolpe kom Osvaldo, som dessverre ikke fikk stokket føttene og avfyrt noe skikkelig skudd. Påfølgende corner var en variant, hvor Bojan igjen var nære, og De Rossi pådro seg et gult kort for sen takling på Marchetti. Det skal nevnes at De Rossi skulle hatt gult kun minutter før, da han var frempå med begge føttene i en takling på Hernanes.

En som ble skadet var Aleandro Rosi, som på merkelig vis tråkket over idét han tråkket på Radu på lazios venstreside. Hadde tydelige smerter, og måtte i det 38. minutt byttes ut mot Marco Cassetti.

Etter tre tillagte minutter i første omgang hvor kampen svinget mye fra Roma til lazios banehalvdel, gikk Roma til pause med 0-1-ledelse. Gago har vært god med flere viktige taklinger og ballvinninger, men Pjanic har vært banens desidert beste med lekre pasninger og god ballfordeling.

SECONDO TEMPO

De babyblå tar umiddelbart tak i kampen, og setter høyt press på Romas forsvar.
Og det tar kun fire minutter før de får betalt. Etter noen pasninger ender ballen opp hos Klose, som slår gjennom Brocchi. På vei gjennom er Simon Kjær kanskje borti armen til den lille mannen, som på svært teatralsk vis faller om. Straffe til lazio, og rødt kort til Kjær.
Hernanes legger ballen til rette på krittmerket, og sender Stekelenburg til høyre og ballen til venstre. Lagene står likt, 1-1.

Perrotta blir så ofret for å fylle opp forsvaret, og Burdisso kommer inn.

Men lazio var ikke ferdig. Med en mann mer og et eller annet rop fra Curva Nord får de blod på tann, og det følger flere farlige sjanser før Roma i det hele tatt for å låne ballen. Mye slurv og nervøsitet preget Roma etter utligningen, og det manglet virkelig noen som kunne samle troppene og roe nervene. Det Roma hadde av ball på topp ble enten klarert av lazio-forsvaret, eller at en for dagen svak Bojan rotet den bort.

Ikke lenger etter var det en ny Lazio-sjanse. Et tilsynelatende ufarlig innlegg ender på bakre stolpe hvor Miroslav Klose står og styrer en heading i bane mot motsatt vinkel. Heldigvis for Roma stoppet den i tverrliggeren. Svært nære fra den ellers så usynlige tyskeren.

I det 70. minutt ble Bojan byttet ut med Pizarro. Et smart trekk fra Lucho, som hadde innsett at det holdt med å forsvare det ene poenget fremfor å sette inn Borriello, Borini eller Lamela, som alle var i oppvarming. Pizarro kom inn og klarte å holde på ballen i de situasjonene  både Perrotta og Bojan hadde mistet den, og dette medførte at Roma etter hvert fikk hevet spillet og spilt ball.

Så var det klart for litt fotballkunst fra Djibril Cissé i det 81. minutt. En lang pasning over Roma-forsvaret fra bak på banen endte skrått til venstre for Stekelenburg, og Cissé lot det sto til og traff usannsynlig godt. Heldigvis for Stekelenburg og Roma gikk den i stolpen og ut, en retur Klose forsåvidt var nære ved å få foten på bak.

Nyervervelsen Cissé var imidlertid ikke ferdig for dagen. I det 87. minutt ble franskmannen spilt gjennom av Klose, men takket være en såkalt ´matchvinnertakling´fra en helofrende Heinze kunne Stekelenburg pustet lettet ut.

Roma fikk spille litt ball innimellom, men det var langt mellom de reelle sjansene. En av de sjansene kom da Osvaldo jobbet opp en ball inne i lazios sekstenmeter, for så å slå den til Pjanic som klarte å holde på ballen lenge nok til at Osvaldo kom seg foran mål igjen. Pasningen fra Pjanic var god, og kun centimetre skilte ballen og Osvaldos støvel.

Men så skjer selvfølgelig det enhver romanista fryktet. Lazio har mye press, og idét uret nesten hadde nådd den tillagte tiden går lazio opp i ledelsen. Innbytteren Matuzalen slo en lobb over Roma-forsvaret lik den Pjanic hadde til Osvaldo, og ballen landet på foten til Klose som tuppet den bak Stekeleburg. 2-1 lazio, og Curva Nord lager en eller annen lyd fra seg i pausen fra å pusse hverandres hårløse skaller.

Etter jubelscenene står Roma klare til å storme i angrep, først stoppet av en usannsynlig unødvendig pirkete Tagliavento. Fikk slått en langball opp mot Osvaldo, før José Angel klarte å slå bort ballen ut i intet.

Tagliavanto tar fløyta til munnen. Finito. lazio 2 – Roma 1.

Burde Luis Enrique gjort andre bytter? Hvem var Romas beste, og dårligste? Var det et fortjent tap? Diskutér kampen på forumet!