Ett poeng mot Juventus

Det var ikke mange som levnet Roma store sjansene da de i kveld tok i mot Juventus hjemme på Stadio Olimpico. Oddsen hadde til og med krøpet nærmere 3 ganger pengene tilbake enkelte steder for hjemmeseier. Juventus-trener Antonio Conte ante imidlertid uråd da han spådde Juventus ville møte et aggressivt Romalag. Det fikk han rett i.

Skade- og suspensjonslisten hos Roma var langt som et vondt år foran denne kampen. Gago, Bojan og Juan var alle suspendert etter røde kort i forrige kamp mot Fiorentina, mens Cassetti, Pizarro, Kjær, Borini og Burdisso var på skadelisten. Foruten Stekelenburg ble det derfor mange omrokkeringer i den bakre firere. Til høyre startet Rodrgio Taddei etter karnevalet til Cicinho i Firenze. I midten var Heinze og De Rossi åpenbare valg når alternativet Cassetti måtte kaste inn håndkleet i midtuken. På venstreback fikk José Angel en ny sjanse. På midten var størst spenning knyttet til hvem som skulle erstatte De Rossi i ankerrollen. Valget falt på  unggutten Federico Viviani, som dermed fikk sin Serie A-debut. Han ble flankert av en annen romer, Leandro Greco, og bosnieren Pjanic. På topp startet kaptein Totti i rommet bak Lamela og Osvaldo.

Juventus stilte på sin side med Buffon; Lichtsteiner, Bonucci, Barzagli, Chiellini; Vidal, Pirlo, Marchisio; Estigarribia, Matri, og Romaproduktet Simone Pepe.

Det skulle ikke ta mer enn 6 minutter før Roma fikk hull på byllen. Totti fikk ballen ved dørlinjen, chippet den inn til De Rossi, som sleivet til på hel volley. Enda bedre treff, sett med Romaøyne, fikk imidlertid Vidal, som regelrett skjøt hull i luften. Ballen trillet i nettet til ellevill pingvin-feiring fra Capitano Futuro og resten av Romaspillerne.

Deretter festet Juve et lite grep på kampen. Først måtte Stekelenburg kjapt ned på et godt skudd fra Alessandro Matri. Like etter var Vidal nære å ved å tre ballen i krysset med et utoverskrudd forsøk. Pirlo og Estigarribia forsøkte seg også, men hollenderen i Romas mål hadde stengt sjappa. Lagene gikk til pause på stillingen 1-0.

Etter hvilen kom Roma mer med, og Osvaldo var like ved å sette 2-0. Andrea Barzagli fikk imidlertid rensket unna i siste liten. Bak hos Roma hadde Daniele De Rossi og Gabriel Heinze stålkontroll på det som kom, og fremstod som den beste stopperduoen vi har sett i mørkerødt denne sesongen til nå.

Det vil si, i det 61 spilleminutt glipper det. En lang ball blir spilt inn i feltet. Alessandro Matri får omtrent like god treff som Vidal på Roma scoring, men treffer i det minste ballen litt slik at den spretter inn mot straffemerket. Der kommer Chiellini flygende, uten følge av verken De Rossi, Heinze, eller noen av de andre Romaspillerne for den saks skyld. En kan spørre seg hva Stekelenburg driver med, når han mest av alt ser ut som en forskremt kråke i et desperat forsøk på å nå ballen først. En må i samme slengen stille seg spørsmålet hva han ellers skulle gjort, og hvilken hjelp han fikk fra forsvaret. Slik undertegnede ser det er det en kollektiv svikt. 1-1, og vidåpent.

Roma viser imidlertid styrke og går rett i angrep. Simplicio, som like før Juventus’ scoring var kommet inn for Viviani, blir først rent ned innenfor sekstenmeteren. Lamela fanger opp ballen, men blir tatt av tre Juventusspillere samtidig, og Roma får et korrekt tildelt straffespark. Jeg kommer aldri til å si noe negativt om Francesco Totti, men en kan spørre seg om vi ikke etter hvert har bedre straffeskyttere. Straffen går ihvertfall til høyre, i keeperhøyde, og ikke altor godt plassert slik at Buffon rekker frem. Totti fortviler, Romafansen aner kollapsen komme…

Den kom imidlertid ikke. Heinze, De Rossi og Stekelenburg høyner seg enda et hakk, og Roma har faktisk store muligheter til å sette 2-1 selv mot slutten av kampen. Den største sjansen får Totti, men en litt treg såledragning ødelegger vinkelen og Chiellini og Juventus får blokkert. Pjanic kommer også alene langs dørlinjen etter at Taddei har fremtvunget en feil fra Lichtsteiner, men ballen mot Totti blir for løs.

Helt på slutten har Simplicio en gylden mulighet med Buffon på halvdistanse, men i stedet for å spille ballen inn til en umarkert Totti, chipper han den rett i armene på den italienske landslagsmålvakten.

Kampen ebber deretter ut med hele 6 minutters tillegg. Begge lag har nok blandede følelser med et poeng, men Roma skal i hvertfall ta med seg at dette var noe ganske annet enn det som ble presentert både i Udine og Firenze i de to foregående serieomgangene. Defensivt virket det mer sikkert enn på lenge, og selv om undertegnede tror vi får se han tilbake i ankerrollen mot Napoli, ser jeg ikke bort fra at han får ansvaret for å ri av stormen ”2011” bak sammen med Heinze. Viviani viste seg oppgaven voksen, selv om Napoli på San Paolo er hakket mer fiendtlig enn hjemme på Olimpico. Neste gang er også Gago tilbake.

Alt i alt  var det en flott fotballkamp, samt fremgang å spore for Roma. Juventus på sin side har levert bedre forestillinger tidligere denne sesongen, og led blant annet av en Pirlo som ikke hadde dagen, blant annet ved å ta unødvendig risiko i oppbygningsfasen.

Neste helg er det Napoli på San Paolo. Vi får håpe Proseccoen ikke er lagt på kjøl helt enda i Campania.

Sempre Forza Roma!