Hvem er det egentlig Calciopoli straffer?

I kjølvannet av, det som til nå har vist seg å være tidenes fotballskandale i Italia, oppstår det en del vanskeligheter som de aller fleste hadde glemt, eller rett og slett ikke tatt med i betraktningen da straffene ble utmålt. Vakuumet som oppsto da flere av toppdommerne måtte gå, har det italienske fotballforbundet til gode å fylle.

Dersom det skal være slik at forbundet har som ansvar å utpeke representanter som, i kraft av FIGC, plukker dommere til hver Serie A runde, må samtlige parter ta høyde for at mangelen på rutine raskt kommer til kjenne. Det er milevis fra å dømme Serie B og C til å dømme på øverste nivå. Slik er det bare.

I det siste har, ironisk nok, flere Juventus forsvarere gått hardt ut mot dommerstanden, og spesielt etter de ble nektet tre straffer i bortekampen mot Reggina. Hjemmelaget vant for øvrig kampen, etter scoring på straffe i sluttminuttene. Poenget mitt er at det i utgangspunktet er bla. Juventus som fikk oss opp i denne smørja, og da virker det ikke spesielt gjennomtenkt og la spillerne syte og klage på noe klubben selv var/er skyld i.

Det som også må tas i betraktningen her, er at samtlige lag blir rammet av mangelen på rutine i dommerstanden. Altså; Calciopoli straffene rammer samtlige lag. Ikke bare i Serie A, men i de lavere divisjonene også. Tomrommet som måtte fylles i Serie A, har etterlatt seg ringvirkninger i hele seriesystemet.

Hvordan skal forbundet forsvare seg mot dette? Er det riktig å dele ut karantener og bøter til spillere, bare fordi man ikke har maktet og straffe de skyldige partene godt nok?

Slik jeg så det den gangen det skjedde, og fremdeles ser på det, er det synd at så mange store og viktige klubber var involvert. Det viser nok en gang at det er de store klubbene i nord som bestemmer, og det tannløse forbundet har ingenting å stille opp med til syvende og sist.

Alt i alt var klubbene svært heldige med tidspunktet for opprullingen av skandalen da det var VM sluttspill rett rundt hjørnet. Dette gjorde at forbundet hadde knapt med tid, og straffene deretter. Svært lite potente.

Og hva skal man da, med et fortballforbund som straffer uskyldige parter like godt som de skyldige?

Svaret er selvsagt: ingenting!