Franco Sensi er død

 

En bauta i AS Romas historie døde søndag kveld etter lengre tids sykeleie. Lungesykdommen som plaget president Sensi i flere år forverret seg i løpet av de siste ukene, og 23:35 søndag kveld 17.august 2008 ble Franco Sensi erklært død. 

 

Franco Sensi ble født i Roma 29 juli 1926 og var som finansmann kanskje mest kjent for sitt eierskap i Compagnia Italpetroli SpA, et selskap som mot slutten av hans liv leverte dårlige resultater. Hans store kjærlighet var imidlertid AS Roma, et lag som på tross av eiernes tynnslitte økonomi, men på grunn av deres sterke karakter, bare ser opp og frem. 

 

Franco Sensi overtok i 1993 presidentposten og majoriteten av aksjene i AS Roma, et verv han bar med den aller største ære, stolthet og hengivenhet. Etter magre år på 90-tallet vant rival Lazio lo Scudetto i 2000, noe som utløste en handlekraft – eller vilje – som gjorde Batistuta til Roma-spiller samme sommeren.

 

Året etter gråt Franco Sensi og hans frue gledestårer da Francesco Totti løftet pokalen som beviste at Roma var italienske mestere. Et bevis på at Franco Sensi var én av tre presidenter som hadde klart å gjøre Roma til Italias beste lag. Men det hadde sin pris.

 

Årene som fulgte skulle bli vonde og sykdommen førte til at Franco Sensi i 2004 overrakk mye av ansvaret til datteren til Rosella, en avgjørelse som i flere år ble sterkt kritisert, men i senere tid har vist seg å ha vært et klokt valg. Videre tvang nesten økonomiske problemer Sensi til å selge klubben i 2005. Etter en større rekapitalisering fortsatte imidlertid Sensi som president.

 

Deretter pekte pilen atter en gang oppover for AS Roma, som under Rosella Sensi, Daniele Pradè og Luciano Spalletti stabiliserte seg i toppen av Italia og senere Europa. Våren 2008 var Franco Sensi nær å gjennoppleve seriegullet fra 2001, men det ble med en seier i Coppa Italia, som han i følge hans døtre var svært stolt av.

 

Likevel ble det en tung forsommer for presidenten, da ryktene om at George Soros var nær å kjøpe AS Roma verserte overalt i lengre tid. For andre gang bestemte Sensi seg for å beholde aksjeposten i AS Roma, men dessverre levde aldri presidenten lenge nok til å oppleve et nytt seriegull. 

 

Franco Sensi, 82 år, etterlater seg fruen Maria og døtrene Rosella, Cristina og Silvia, men ikke minst et stort tomrom i hjertene til dem som holder Roma kjært. Som president var han alltid skyteskiven som sto foran klubben, og mannen som ofret egen rikdom for AS Romas suksess. Franco Sensi trakk sitt siste åndedrag som president i AS Roma, et lag hvis tilhengerskare skylder ham en ærbødig takk og hyllest for hjertet og sjelen han la ned i la Roma.

 

Addio Presidente
Grazie