Marcus Birro til ASRoma.no!

Her i Norge er svenskitalienske Marcus Birro kanskje mest kjent gjennom sin blogg om italiensk fotball for Expressen, samt opptredener i Svenskafans.com sitt ukentlige program ”Eurotalk”. Mot slutten av 2008 vant han  ”Guldskölden” i kategorien ”Sveriges bästa sportbloggare och krönikör”. Nylig ble han far også. Vi i ASRoma.no gratulerer på etterskudd med begge deler, og inviterte han til å se ting fra hans hjørne av verden.

 
Takk for at du tok deg tiden Marcus. Innledningsvis er vi nysgjerrige på ditt
forhold til Roma. Hva er det ved giallorossi som gjør dette til din klubb?

 – Min farsa är från Vicenza och håller på Juve. När jag växte upp i slutet av åttiotalet reste jag ofta till Rom, dels med familjen men senare själv, emd vänner och flickvänner. Jag förälskade mig så grundligt i Rom. I staden som den är, i kyrkorna, gatorna, gränderna, trafiken, mateen, ljuset, värmen, stressen, konsten, allting. Så där och då drabbades jag av kärleken till Rom som stad och till Roma.

 
Arsenal med 1-0 i bagasjen fra første møtet, og Roma med en middelmådig kamp mot Udinese lørdag. Hva er dine forventinger til kampen på onsdag, og hvordan ser du på sjansene for avansement?

 – Jag tror det blir svårt. Roma föll in i gamla italienska synder på Arsenal, vågade inte riktigt anfalla eller spela sitt eget spel. Jag tror också att man är rejält bränd efter förlusterna mot United de senaste åren och fruktar engelskt motstånd.

 
Mye skader og suspensjoner på de to lagene i forkant. Blant annet er Daniele De Rossi og Cesc Fabregas ute. Tror du dette vil ha noen betydning for utfallet?

 – De Rossi är enormt viktig för laget. Han är viktigare än Totti just nu. Men även Fabregas är ju viktig gör Arsenal. Det hade varit värre om De Rossi varit avstängad till bortamatchen. Men visst är det ett tungt avbräck. Hoppas att Menez och Brighi tillsammans kan täcka upp. Och kommer Pizzarro tillbaka i gammal god form?

 
Hva tror du blir nøkkelen til suksess for Roma sin del? Hvor på banen kommer det
avgjørende slaget til å stå?

 – Mexes och Juan måste göra en prickfri insats i försvaret. Och ärligt talat, när gjorde de det senast? Jag tror försvarsspelet blir nyckeln till matchen.

 

Hvilke kvaliteter ved Arsenal blir det viktig å være oppmerksom på?

 – Arsenal är bra på snabba omställningar och de spelar ungefär likadant borta som hemma. Roma måste hela tiden vara vaksam på kontringar. Men jag tror det är viktigt att Roma slutar stirra på vilket lag som står på andra sidan utan bara borrar ner skallen mellan axlarna och bestämmer sig för att vinna det här.

 

Hvordan tror du Olimpico med Curva Sud i spissen vil prege kampen? Kan vi håpe på at et ungt Arsenallag lar seg prege av omgivelsene?

– Italienska arenorna är tyvärr inte i världsklass. De förbannade läparbanorna sabbar en hel del men visst är det mäktigt med ett fullsatt Olimpico och visst kan de unga Arsenal spelarnas ben komma att darra en aning

 

Roma åpnet sesongen svakt, men har kommet seg gradvis både i serien og Champions League. Hva tror du om fortsettelsen av sesongen i serie A? Hvem blir den hardeste utfordreren til fjerdeplassen?

 – Genoa spelar fantastiskt när de är som bäst. Skulle Atalantafå ordning på bortaspelet är de också en kandidat. Liksom Sampdoria.

 

Kan det å eventuelt ryke ut av Champions League være vel så negativt sett i et
psykologisk perspektiv med tanke på serien, som det å gå videre i forhold til at vi ikke har den bredeste troppen til å kjempe i flere turneringer?

 – Eftersom finalen går i Rom tror jag klubben lägger väldigt mycket kraft på CL. Detta går delvis ut över serien, det ser vi redan prov på. Risken finns också att om drömmen dör med Arsenal, om Roma åker ut, så kan det bli ett sorts tomhet som kan skada det vidare spelet i serien.

 

Roma interessen i Norge er på vei oppover med en organisert gruppetur i slutten av mars i regi supportersiden som en siste utvikling. I Sverige har det jo eksistert en
supporterklubb i noen år. Hva tenker du om utviklingen av interessen rundt klubben i Norden?

– Jag är glad över att den italienska fotbollen i Norge, och då särskilt Roma, får den uppmärksamhet den förtjänar. Jag har ju talat med canal plus Per Jarle Heggelund om den totala engelska dominanen i Norge. Vi får hjälpas åt med att bryta den!

 

Sist men ikke minst. Hvor var du kvelden 27. mai 2009?

– Jag kommer vara i Rom.

 

… og der blir nok Marcus neppe alene. Nok en gang, en stor takk for å skru opp stemningen her på siden noen ytterligere hakk. For dere som vil følge Birros fotballblogg, gå inn på http://blogg.expressen.se/birro/

 

 
Alè!