John Arne Riise: «Denne kampen skal vi vinne!»

 

Mange spørsmål ble stilt og mye morsomt ble sagt da vi fikk en time med Romas venstreback John Arne Riise. Her er et utdrag av det som ble sagt, samt en kommentar om det kommende derbyet. 

 

Riise om hvorfor han valgte å dra til Roma

 

Det var mye på grunn av historien til klubben. Jeg har vært så heldig å få spille for Monaco, en stor klubb i Frankrike, Liverpool som er en stor klubb i England, og nå her. Jeg hadde tilbud fra andre lag i England, men følte det ble feil etter syv år i Liverpool, samtidig som jeg hadde lyst til å lære meg en annen type fotball. Jeg følte italiensk fotball ville bli bra, også fordi jeg fikk sjansen til å lære et nytt språk. Men også på grunn av klimaet og byen. Det har vært den verste vinteren her nede på mange, mange år, men likevel er det ti ganger bedre enn både England og Norge. Når jeg kom ned her var det 40 grader, så det var en liten forandring fra hva jeg var vant til. 

 

… om forskjellene mellom engelsk og italiensk fotball

 

Tempoet er den største forskjellen. I England var det 90 minutter frem og tilbake og fysisk er det tøffere. Tribunene der er mye nærmere og fansen pusher deg frem. Det kan gå i hundre her også, men så kan det komme noen minutter hvor det roer seg litt ned og det spilles litt ball. Det er den største forskjellen. Det er ingen hemmelighet at de engelske lagene slo alle de italienske lagene nå i Champions League. Det sier jo litt det òg, men jeg mener forskjellen ikke er så stor. De engelske lagene tar bedre vare på hjemmekampene sine, på grunn av kicket de får av å spille hjemme. Der tror jeg engelske lag er litt bedre. 

 

… om å ha lært seg italiensk

 

Lært og lært! Jeg forstår hva folk sier og kan gjøre meg forstått. Det er mye grammatikk i dette språket og den verbbøyningen er mye for en som ikke er så glad i grammatikk i utgangspunktet. Jeg har 2 timer undervisning 3-4 ganger i uken med en norsk jente her nede.

 

…. om det kjipeste ved å være fotballspiller

 

Det må jo være å møte sånne som dere i dag (ler).  Nei, det er ikke kjipt å være fotballspiller, det er jo en drøm, men det er klart at det har sine baksider det også. Folk tror at det bare er gull og grønne skoger, men det er det ikke. De fleste kjenner til min bakgrunn og det er ikke mye en kan gjøre som fotballspiller før det blir skandale. Baksiden er nok den kjendisstatusen du får og i Norge har vi noe som heter janteloven, som ikke er helt bra. Det er prisen en må betale. Jeg gikk i den fellen at jeg trodde media brydde seg mer om fotballen enn det private, men det er motsatt. Men så har jeg også kastet litt bensin på bålet…

 

 

 om treningene og hvem som scorer de beste målene på Trigoria.

 

Vi spiller mye fotball her på treningene. Det var veldig mye taktikk med Benitez i Liverpool, mens det alltid er spill på mål her. Så det blir mange mål! Du har jo Mirko Vucinic, en fantastisk målscorer som er ekstremt god foran mål. Han scorer noen utrolige mål.

 

 … om det sosiale i AS Roma.

 

Sosialt er dette laget fantastisk. Vi har det mye gøy sammen. De første fire-fem månedene skjønte jeg ikke så mye og lo mest for å le og være med i gjengen. Nå er det mye bedre og jeg trives veldig godt. Spillerne har det veldig bra sammen, men det er klart vi skulle fått en bedre start på sesongen. 

 

… om den italienske væremåten.

 

Annerledes! Solbriller inne og man kler seg annerledes. Måten de kjører bil på er i hvert fall annerledes. Har de to felt så lager de seks ut av det på en eller annen måte. Kjører du som i Norge, da kræsjer du. En annen ting er at det er veldig mye folk her. Selv nå utenfor høysesong er byen full av turister og jeg kan tenke meg at romerne blir lei av det i juni og juli.  Det er en fantastisk by, et fantastisk folkeslag og det er gøy å kunne bli kjent med et annet type folk. 

 

… om fremtiden i Roma

 

Jeg har jo kontrakt til 2012 og jeg kan godt bli lenger. Da jeg hørte at Roma kom på banen sa jeg til agenten min at vi kunne legge alt annet til side og satse på denne. Det var godt å komme ned her og få signert kontrakten. 

 

… om Spalletti som type

 

En typisk italiener som viser mye følelser. Veldig engasjert når han skal forklare ting. Veldig bestemt. En fantastisk fin og morsom fyr, men veldig fokusert rundt trening og kamp. Han er opptatt av at vi skal spille mye fotball så det blir mye spill mot to mål. En meget dyktig trener som har vunnet mye, men det er serien han og vi vil vinne. 

 

… om hva som er viktigst, Serie A eller Champions League

 

Jeg har lyst til å si begge deler, men i år var det kanskje Champions League siden finalen spilles i Roma.  Men serien er alltid viktigst fra starten av sesongen for det er den som viser over hele sesongen hvem som er best. 

 

… om den viktige fjerdeplassen

 

Vi skal klare det. Jeg tror bortekampen mot Fiorentina blir ekstremt viktig. Genoa har hatt en fantastisk sesong, men de må få en glipp de også. 

 

… om midtstopperrollen mot Arsenal og supporteroppmøtet på Trigoria dagen derpå

 

Jeg tror det er det jeg kommer til å ende opp som når jeg blir eldre. Jeg har fysikken, farten og foten til å spille der. Arsenalkampen var en fantastisk kamp for min del. Storkamp på Olimpico og jeg hadde van Persie i lommen hele kampen. Jeg var så giret før den kampen og hadde så mye energi i kroppen. Jeg var ikke en gang sliten etter 120 minutter og straffe. Vi ble hyllet på treningen dagen etter og de sang navnet mitt. Da skjønte jeg at jeg hadde gjort en bra ting dagen før. 

 

… om hvem som er den beste spilleren han har møtt i Serie A.

 

Jeg liker ikke å spille mot spillere som er små og kjappe. Ibrahimovic er veldig bra, han er stor og sterk og skaper problemer for alle. Ellers er Maicon vanskelig å spille mot. Vi spiller med offensive vinger og hans spillestil gjør det vanskelig for oss. 

 

… om Totti

 

Jeg visste selvfølgelig om Totti og hvor stor han er i fotballverdenen da jeg kom hit. Og jeg visste at han hadde vært i Roma hele karrieren, men det er klart… han er veldig, veldig stor. Han har stor humor og er det noen som skaper godt humør i garderoben er det han. Han har en dialekt som er veldig vanskelig å forstå, samtidig som han snakker litt fort. Jeg bare nikker, smiler og ler. Det kjennetegner også dette laget her; vi har veldig god stemning i garderoben og ellers. 

 

… om ritiro i høst

 

8-dageren ja.. Det var noe vi måtte gjennom og noe de følte var rett for laget der og da. Vi fikk samlet laget og noe må ha fungert, for etter det begynte vi å vinne. 

 

… om Bruno Conti

 

En fantastisk fin fyr. Han er hakket under presidenten og følger opp rundt spillerne. Hvis du lurer på noe er det Bruno Conti du spør. 

 

… om president Rosella Sensi

 

En president som bryr seg og er veldig engasjert. Hun gjør det meste for at vi skal ha det bra.

 

… om Salvatore Scaglia. Snakker han norsk? (født i Oslo, red.anm)

 

Det gjør han! Han er team manager og styrer alt rundt reiser og slikt. Da jeg kom her fikk jeg høre at manageren ville snakke med meg på telefonen. Og når jeg hører manager tenker jeg umiddelbart på treneren, for det er det jeg er vant til. Så snakket han norsk og jeg tenkte: dæven, så deilig.  Treneren snakker norsk! Så fant jeg ut at det ikke var han. Salvatore snakker godt norsk og moren er norsk. Han snakker faktisk engelsk, portugisisk, spansk og italiensk, så han er god å ha. 

 

Til slutt nå, med derbyet nært forestående: Har du noen tanker rundt kampen? Hvordan er stemningen i troppen frem mot den største av de største kampene?

 

Denne kampen skal vi vinne ! Jeg merker stemningen i gruppa er veldig bra og vi er veldig fokuserte på denne kampen. Denne kampen er meget viktig for oss og for fansen. Det kommer til å bli et veldig trykk på stadioen og da blir det viktig å holde hodet kaldt å være fokuserte.

Jeg har spilt mange slike derby’ er i Liverpool mot Everton og i noen av disse kampene så er det noen av spillerne som har vært overtente og gjort feil som har blitt avgjørende for kampen. Vi må finne riktig tenningsnivå og være fokuserte og jobbe knallhardt for å vinne denne kampen.