Derby della Capitale

Det 130. derbyet er under et døgn unna. Roma har vunnet 43 av dem, Lazio har vunnet 32, mens 54 har endt med uavgjort. Da Costa og Montella har med sine 5 mål scoret flest i derbyet, og sistnevnte har rekorden for flest i ett og samme derby med sine fire i 2002. 

 

Dette blir imidlertid et annerledes derby. 15:00 lørdag ettermiddag er ikke akkurat normalen for et Roma-derby, men det har sine naturlige årsaker. Grunnet påsken ble hele runden flyttet frem fra søndag til lørdag, mens derbyet ble satt til 15:00, trolig i frykt for vold. Og sjeldent kunne vel et slikt kampoppsett passet bedre. Denne påsken har områdene rundt Roma blitt rammet av jordskjelv som har kostet nærmere 300 mennesker livet. Med en nasjonal tragedie hengende over påsken i katolske Roma kunne et voldelig derby neppe passet dårligere. Nettopp derfor kan heller ikke et tap karakteriseres som katastrofalt, selv om dette i en hvilken som helst annen uke ville vært dommen. Dette er nemlig et derby Roma vinne.

 

Situasjonen er enkel i Roma; skal fjerdeplassen sikres må hver kamp vinnes, spesielt sett i lys av at både Genoa og Fiorentina avgir tynt med poeng om dagen. Lazio på sin side har kollapset fullstendig og befinner seg i et vakuum på niende plass etter tre strake tap. Denne uken har derfor Lotito satt mannskapet i ritiro, med trusler om forlengelse dersom lørdagen også blir av den mørke sorten for gjødselgjengen. Lotito kliner i sedvanlig flåsete stil til med en sammenligning mellom Lazio og Jesus Kristus, når han «forventer en oppstandelse i derbyet». Lazios president mener at påsken er en fin tid for slikt. Han om det.

 

Francesco Totti kom forrige søndag tilbake til laget og satte to straffer i 2-1 seieren mot Bologna. Etter kampen gikk han til frontalangrep på kritikerne som hevdet han var ferdig og har nylig uttalt at han spiller derbyet selv om han ikke føler seg 100% klar fysisk. Lazio mangler Christian Brocchi og en av ligaens dårligste spisser, Simone Inzaghi, og er i følge C4 ventet å stille med langt mer fryktinngytende Zarate og Rocchi på topp med Mauri bak dem. Likevel overrasker det ingen om Goran Pandev spiller da han i likhet med Rocchi har en tendens til å være farlig mot Roma.

 

Romas skadeliste er lengre. Aquilani, Cassetti, Taddei, Juan, Vucinic og Cicinho ser alle ut til å måtte stå over derbyet. Enkelte spekulerer til og med i at Spalletti kan finne på å bruke Montella, som nevnt ikke ukjent med å score i derby mot Lazio, fra start. Den bekreftede troppen til Spalletti er:  Panucci, Mexes, Pizarro, Totti, Taddei, Motta, Filipe, Loria, De Rossi, Riise, Baptista, Diamoutene, Perrotta, Tonetto, Menez, Artur, Julio Sergio, Doni, Brighi og Cassetti.

 

John Arne Riise meldte i går til asroma.no at stemningen i troppen er meget god foran derbyet. Videre la han vekt på å ha rett tenningsnivå inn mot kampen. Under dagens pressekonferanse pekte Spalletti på De Rossi som en stor leder og en mann for dette derbyet, men overtenning er som alltid før en stor utfordring for Daniele De Rossi. På spørsmål om hva han syntes om Lazios ritiro svarte Spalletti for øvrig «niente». 

 

Forventede lagoppstillinger:

 

Lazio: Muslera; Lichtsteiner, Siviglia, Cribari, Kolarov; Foggia, Ledesma, Matuzalem; Pandev, Rocchi, Zarate

Roma: Doni; Motta, Mexes, Panucci, Riise; De Rossi, Pizarro, Brighi; Perrotta; Baptista, Totti

Dommer: Morganti

 

FORZA ROMA