Vincenzino

Klokken er 15.08. Datoen er 12. september. Året er 2004 og stedet er Olimpico. De Rossi har ballen på egen halvdel. Han slår en lang ball mot Fiorentinas sekstenmeter. Montella akselererer forbi Violas midtstopper Dainelli. Ballen spretter. Montella bruker bare en touch. En vipp over den utrusende Lupatelli. Ballen triller i mål. Roma i ledelsen! MontellaMontellaMontellaMontella skriker Zampa. Rudi Völler i ekstase på sidelinjen. Sesongåpningen, en møkkakamp. Så mye følelser, så mye nervøsitet. Og alt på et øyeblikk. Vincenzinos øyeblikk.


Hvorfor akkurat dette minnet er ensbetydende med undertegnedes relasjon til Vincenzo Montella var lenge usikkert. Sannsynligvis var det fordi det var et klassisk Roma-øyeblikk. Følelsene og det vanvittige når ting iblant går vår vei. Sannsynligvis fordi det var et klassisk Vincenzino øyeblikk. En touch, en kald avslutning. I senere tid har imidlertid noe annet gått opp for meg. AS Roma hadde rykket ned uten Vincenzo Montella denne sesongen. Selv ikke Francesco Totti kunne reddet oss. Han var stort sett skadet. Med sine 23 mål fikk Montella endelig den anerkjennelsen han fortjener. Capocannoniere. Hvorfor mange i ettertid har kritisert betingelsene i Montellas etterfølgende kontrakt får stå for deres regning.


Montella kom til Roma for temmelig nøyaktig ti år siden for den nette sum av 25 millioner euro. Det er ikke alltid en i ettertid kan si at en slik sum er vel anvendte penger, men i dette tilfellet tror jeg vi kan enes om det. Montella har etter overgangen fra Sampdoria nettet 94 ganger på 215 kamper for Roma. Og det er ikke hvilke mål som helst. Hans bidrag i den vanskelige 04/05 sesongen er allerede nevnt. Målene i Derby della Capitale skal ikke gå upåaktet hen. Hans mål mot Parma da scudettoen ble sikret. Øyeblikkene er mange.


Vincenzinos tid i Roma har til tross for dette vært preget av opp og nedturer. Han kranglet med Capello. Mistet formen under Spalletti. Fikk problemer på det personlige planet når han skilte seg fra sin kone i 2003. Samtidig har han vært særdeles skadeutsatt, og mistet store deler av 03/04 sesongen som gjorde at John Carew i hvert fall hadde en mulighet til å få spilletid i spann på topp med Delvecchio, Cassano og Totti.


Derimot har det lille flyet alltid kommet tilbake. Alltid har vi kunne regnet med at flytidene overholdes omtrent som SAS på Flesland. Som regel har vi som har fulgt Roma fått reise på første klasse. Scoringene til Montella har som oftest kommet fra øverste hylle. Men ikke denne gangen. Ikke flere ganger. Det var noe som var borte i Montellas øyne forrige sesong. De stadige utlånene de siste sesongene har vist det. Den skuffende sesongen i Sampdoria i 07/08 gjorde det klart. Likevel ville han ikke gi opp, og gav alt i sitt siste år av karrieren. Ifølge Spalletti dreide ikke dette seg om å utnytte en god kontrakt. Montella ble flere ganger hyllet som den mest seriøse og innsatsfulle på Trigoria det siste året. Resultatmessig var likevel straffen mot Arsenal det eneste. Fantastisk sådan. Montellas bidrag og innsats skal likevel ikke undervurderes. Skader, alder og motivasjon. Naturen vil alltid gå sin gang.


Hans varemerke, flyet som går inn for landing, har aldri vært langt unna. For kort stund siden annonserte AS Roma at Montella blir værende på Trigoria. De tre kommende årene vil han fungere som Alberto De Rossis assistent for Romas primaveralag. Noe sier meg at han allerede om et par år vil ha tatt ytterligere karrieresteg.


Flyet har imidlertid landet for godt, og blir stående for evig tid i hangaren. Undertegnede og flere til, vil nok bruke atskillige timer på å pusse på det og holde det i god stand med tid og stunder.


Mille grazie Vincenzino! Dea Roma, vincerò!

Lær å fly med Montella her!