”Kärlek bryr sig inte om tittarsiffror” – Marcus Birro til ASRoma.no

Uken som har gått har vært tung for mange romanisti. Hva var dine første tanker Marcus da Luciano Spalletti gikk av, og hvordan ser du på hans avgang nå noen dager etter?

Det är en sorts försenad reaktion. Det är en gigantisk Dominoeffekt och Spalletti ramlar sist av alla, två matcher in i serien. Detta borde ha klarats ut i juni redan, direkt efter förra säsongen. Redan i första matchen visade Spalletti med sin sitt omisskännliga ansiktsuttryck (som en bakfull, pank poet) vad han tyckte om spelet, laget, sin egen situtaion. Hela hans kropp skrek nej. Och då var Roma ändå i ledning… I andra matchen var hans kroppspråk mycket bättre. Men det är sant som de säger, patienten mår bättre precis innan allt är över… Jag tycker ändå det är storstilat av honom att avgå själv. Det tyder på stor värdighet och dessutom sparar han pengar åt Roma som slipper betala ut lönen han hade fått om han fått sparken. När Rosella Sensi sedan går ut och talar om att han överger skeppet är det minst sagt väldigt besynnerligt. Hon hade ju redan börjat tala med Ranieri. Det har inte skötts särskilt snyggt. I dag (5. sept. 2009 red anm.) har det varit stora demonstrationer vid Trigoria. Fansen är bevsiken på Sensi. Med all rätt.

 

Epoken under Spalletti har av noen blitt beskrevet som en av de mer vellykkede. Hvordan vil du beskrive perioden fra 2005-06 sesongen og frem til forrige mandag under Spalletti? Hvilke øyeblikk, både positive og negative, husker du best?

– Det var fantastiskt i vintras/våras när vi slog Chelsea. Det var en sorts topp, en peak, för Spalletti när han kastade sig överst i högen av spelare som firade ett av målen. Spalletti har gjort mycket fantastiskt för Roma. Han har bjudit på strålande spel genom hela sin tid i klubben. Han har samlat trupperna. Han har fått storstjärnorna att hålla sams. Han har varit bra mot fansen och media. Det har varit väldigt lite skandaler runt Roma under Spalletti. Han har uppträtt värdigt, hedersamt och vänligt vilket är viktigt för en Romanista. Ibland har man fått känslan av att han inte alltid varit så bra på att bryta mönster under matcher. Han har mest suttit och stirrat tomt framför sig. Då har man undrat om han inte har förmågan att ändra en matchbild, eller om han vetat vad han gjort. Men sammantaget överväger lätt det positiva. Särskilt med tanke på Romas dåliga ekonomi. I det bistra ljuset har han gjort en fantastisk prestation.

 

3. Økonomien preget sommerens mercato for Roma sin del. Aquilani ble solgt, mens ingen skikkelige forsterkninger ble hentet inn. Hva er dine tanker om salget av Aquilani, og hvordan tror du eksempelvis Lobont, Andreolli, Burdisso, Guberti og Cerci vil klare seg denne sesongen?

– Jag anser att det fanns andra vägar än att sälja Acquilani. Men kanske ville han själv, innerst inne, till England? Men man hade kunnat sälja två eller tre av de utländska spelarna, eller spelare som ni nämner ovan, eller Cassetti eller Mexes? Eller båda! Aquilani sågs som en av Tottis fanbärare och det är märkligt, och skrämmande, hur illa man anser att ekonomin är, när man väljer att sälja en sådan spelare. Som jag skrev ovan, det har varit protester vid Trigoria idag.

 

Roma har erstattet Spalletti med Claudio Ranieri. Hvordan ser du på denne ansettelsen, og hvilke kvaliteter og svakheter har han som trener etter din mening?

– Ärligt? Ranieri är en habil tränare. Men han är en medelmåtta. Roma har intentioner att vara allting annat än medelmåttigt. Ranieri är ödmjuk, född i Rom(!) och kan fotboll utmärkt väl. Men han är en paus. Han är ingen framtid. Han är en man som kan leda ett lag utan att nå toppen eller botten. Han fick sparken från Juve med bara några få omgångar kvar i våras. Han är en överbliven tränare. Och det nöjer sig Roma med? Ju mer man tänker på detta, ju mer framstår faktiskt Spalletti som vinnare…

 

Hva blir Ranieris viktigste oppgave nå i begynnelsen?

– Vinna matcher.

 

Gjennom sommeren har det også vært mange spekulasjoner rundt eiersituasjonen. Sensi har kjempet hardt for å beholde klubben, men virker ikke å ha store nok økonomiske muskler til å utfordre de store. Hva tror du vil være det beste for klubben med tanke på eiersituasjonen?

– Jag tror Sensi måste köpa . Men en köpt klubb är delvis en hora. Det måste undvikas. Det finns andra klubbar i andra länder som inte bryr sig vem som köpt dom, utan bara vill se stora namn tjäna stora pengar. Dit vill inte jag. Dock bör man vara medveten om vilken kris Roma är i. Man behöver pengar först och främst för att överleva, i andra hand för att köpa spelare. Jag hoppas det blir en anständig människa som köper Roma. Allting annat vore en katastrof för världens vackraste klubb.

 

Zlatan har forlatt Serie A og mediefokuset i Sverige flyttes i stor grad fra Serie A til La Liga. Interessen rundt Roma i Skandinavia har imidlertid vært i stigning de seneste årene. Hva tror du må til for at Roma, og italiensk fotball generelt, øker ytterliggere i popularitet fremover?

– Zlatan skymde sikten här i Sverige. I Norge har ni ju Riise att följa.  Jag hoppas att Zlatans flytt kan få folk i Sverige att hitta alla andra fantastiska spelare som finns i serie A, att de begriper vilken vacker saga fotbollen är där nere och att det är en saga som vem som helst, likt Alice, kan falla in i. I år är serie A lite som ett fint gammalt rockband som ger sig ut och turnerar igen, men istället för stora arenor och hundratusen i publiken är det små rockklubbar med rätt lite folk. Jag trivs utmärkt med det. Jag byter inte lag eller liga efter var Zlatan spelar eller annat. Mitt hjärta är där serie A och Roma är. Om så bara jag och fem till kollar. Det spelar ingen roll. Kärlek bryr sig inte om tittarsiffror.

 

Undertegnede ønsker på vegne av ASRoma.no å takke Marcus for sine synspunkter, og ønsker han lykke til med høsten og dekningen av Serie A i Sverige. Se for øvrig Marcus blogg her.

 

Dea Roma, vincerò.