Cæsars hjørne: Julio Sergio eller Doni?


For et år siden hadde vi ikke noe kjennskap til denne Julio Sergio Bertagnoli. Ikke i sommer heller for den saks skyld. Det ble snakket om keeperkrise, og en gikk til og med så langt som å hente inn Bogdan Lobont som back-up for førstevalget Alexander Doni. Helt unødvendig skulle det vise seg.

Det var ikke bare undertegnede som lurte på hvordan i himmelens navn det skulle gå, da lagoppstillingen mot Juventus ble offentliggjort. Etter den flatterende åpningskampen i Genoa hvor Artur hadde sluppet tre baller bak seg, var det duket for Julio Sergio bakerst. Endelig, etter 3 år på benken og tribunen.

I et intervju nylig avslørte brasilianeren hvordan han reagerte; ”hva gjør jeg nå?” Det var imidlertid ikke verre enn han gjorde det; ut og levere på øverste hylle. Riktignok er statistikken jevn, og taler isolert sett ikke til Sergios fordel contra Doni. På 835 førstelagsminutter fordelt over 10 kamper, har det blitt  12 baklengs. Til sammenligning har Doni 585 førstelagsminutter fordelt på 6 kamper, og på disse har vårt tidligere udiskutable førstevalg hentet 8 baller ut av nettet. Dette skulle tilsi at det går 69.5 minutter mellom hvert mål Julio Sergio slipper inn, og 73 minutter mellom hvert skudd Doni slipper forbi seg. Dette er imidlertid halve sannheten.

Dersom en ser på de reelle prestasjonene, er det liten tvil om at Sergio har levert bedre varer enn Doni. Fra usikre opptredener borte mot Udinese, til å regelrett drite seg ut mot Fulham på Craven Cottage, har Doni fremstått som alt annet enn solid i år. Julio Sergio derimot har plukket frem den ene feberredningen etter den andre. Særlig debuten mot Juventus, men også nå sist mot Inter har vært imponerende. Samlet taler sesongen sett under ett til Sergios fordel.

Dersom Julio Sergio skulle gå fra en forholdsvis anonym tilværelse til førstekeeperstatus i en italiensk storklubb, vil det heller ikke være første gangen. Det samme var tilfellet med Alexander Doni, og det samme kan sies om Julio Cæsar. Sistnevnte en av verdens beste målvakter per dags dato, men som også varmet benken en halv sesong på Stadio Bentegodi for kvarteret Chievo Verona.

Av Sergios styrker kan nevnes aggressiviteten. Dette synes både gjennom en god kommunikasjon med forsvarslinjen, især Phillipe Mexes. For det andre synes det gjennom at han er meget hurtig oppi situasjonene, som mot Inter sist hvor han tok frem en feberredning av de helt store i første omgang. På denne måten kompenserer han også i forhold til sin manglende høyde. Han fremstår også som en ryddig keeper, uten de helt store feilene, foreløpig. Doni på sin side kan virke som stikk motsatt type. Han virker uryddig keeper-teknisk og trekker heller frem de helt store redningene, for så å lande med et brak når det blir som enklest.

Det spørs om ikke Doni går rett fra en benk til en annen når han returnerer med jetlag fra Brasil til helgen. Undertegnede stemmer i hvert fall i for Julio Sergio mellom stengene mot Bari på søndag.

photo.php.jpg