Mens vi venter på et svar

I mai presenterte AS Roma S.p.A en kvartalsrapport som blant mye annet kunne avsløre at klubbens gjeld lå rundt 130 millioner euro. Dette utgjorde litt i overkant av halvparten av klubbens totalkapital. Som kjent holder Italpetroli S.p.A to tredjedeler av aksjene i ASR, mens de øvrige aksjene er spredd mellom mindre investorer. Den største av disse antas å være Danilo Coppola, eiendomsmagnat med rundt 5% av aksjene i ASR.

Italpetroli S.p.A er som kjent delt mellom Sensi-familien (51%) og banken Unicredit (49%). Unicredit er for enkelhets skyld også Sensi, Italpetroli og AS Romas hovedkreditor, selv om Sensi sitter på gjeld rundt 20 millioner euro til banken Monte dei Paschi. Mens Romas kvartalsrapport – av børsrelaterte årsaker – var enkel å oppdrive, er Italpetrolis noe vanskeligere å få klørne i. I begynnelsen av juni begynte imidlertid sterke rykter å sirkulere; Italpetroli S.p.A er i finansiell krise og Unicredit tar grep.

I følge rapportene som har dukket opp i forbindelse med forhandlingene mellom Sensi og Unicredit, har det blitt røpet at Italpetrolis gjeld skal være rundt 400 millioner euro. Unicredit har vurdert gjeldsomfanget til å være så stort at selskapet ikke lenger har mulighet til å håndtere det. Derfor sitter nå Rosella Sensi, som fungerende overhode av familien, i disse dager og stryker ut detaljene i en avtale som etter all sannsynlighet gjør AS Roma S.p.A til en av Unicredits eiendeler ved slutten av inneværende uke. Rosella og hennes familie skal i følge rapportene sitte igjen med beskjedne 25-30 millioner euro. Men sannsynligvis også 1000 bekymringer færre.

Det tas (sterke) forbehold om at italiensk media blir lurt. Tilsvarende rykter har vært et av de sikreste sommertegnene de siste årene, i 2004 med oligarken Kerimov, i 2008 med filantropen Soros og senest i 2009 med Fioranelli. Jokerne har naturligvis også tatt del i mediabildet, med alt fra romerske forretningsmenn som Angelini og Coppola, til Saudi-Arabiske sheiker. Felles for disse sommeraktivitetene har vært en total hysteri rundt ASR på Borsa Italiana, hvorpå kontrollorganet Consob har krevd en forklaring fra mamma Italpetroli. I sedvanlig stil har det bunnskrapte oljeselskapet dementert ryktene og etterlatt millioner av Romanisti mer eller mindre uforstående til hva som egentlig foregår. Der er vi også nå. Nesten.

Etter å ha tatt sterke forbehold er det imidlertid også en verdi i å vedkjenne seg realiteten. Som ved tidligere år ble Italpetroli i går avkrevd en børsmelding fra Consob, men i motsetning til den sedvanlige parolen ”nessun trattative” fra tidligere år, leverte Italpetroli er melding som inneholdt praktisk talt ingen informasjon. Ingen benektelser, ingen bekreftelser. Bare tomme ord. I stedet har de to partene møttes på høylys dag, med en nøytral tredjepart, som ikke akkurat har lagt skjul på at det pågår forhandlinger som i aller høyeste grad er reelle og at de to partene ser ut til å oppnå en form for enighet i løpet av uken. Det er med andre ord en høyst reell mulighet for at AS Roma om kort tid er eid av en av Europas største banker.

Det som imidlertid fortsatt er et totalt mysterie er hvordan dette vil fortone seg videre. Nær sagt ingen tror at Unicredit har en langsiktig plan om å beholde AS Roma. I stedet tror de fleste at banken vil forsøke å kvitte seg med denne litt skjøre eiendelen så fort som overhodet mulig, mens mange også tror at en ny eier/nye eiere står parat til å ta over kontrollen av selskapet.

Etter hvert som informasjonsflyten mellom Sensi-Unicredit og omverdenen har blitt avkortet til et absolutt minimum, har imidlertid også spekulerende medier begynt å klø seg i hodet over mangelen på informasjon om tiden som kommer etter Unicredit eventuelt tar over AS Roma. Tidligere nevnte investorer som Angelini, Angelucci og fåfengte teorier om et konsortium drevet av Giovanni Malagò har blitt presentert, men i skrivende stund er fremtiden til klubben like uavklart som den vil være dersom Sensi og Unicredit ikke kommer til enighet. Den eneste frykten som med sikkerhet kan elimineres er konkurs. Ikke verst bare det.

Dersom en forutsetter at Unicredit ikke har noen interesse av å ta klubben videre, og samtidig erkjenner at interessen for å overta klubben etter Unicredit foreløpig ser mager ut, begynner også fremtiden til AS Roma å fremstå som uklar. Azionari Popolare AS Roma (APASR) er en organisasjon som det siste året har frontet en visjon om at AS Roma, som første italienske fotballklubb, skal drives i samme format som Barcelona. En visjon om at folket, ikke enkeltpersoner, skal eie klubben. Dette er en visjon som helt åpenbart ser vanskelig ut å gjennomføre, men som like åpenbart høres fristende ut.

Sjansen for at en ny eier, eller eiere, står klar er dog ikke en teori som avskrives av italiensk media. Ei heller bør den avskrives, da det ville vært totalt uansvarlig å fronte en slik interesse all den tid situasjonen mellom Sensi og Unicredit var uavklart.

Og det er den altså fortsatt. Roma holder pusten frem mot torsdag 18:00, når Rosella Sensi og hennes armé av rådgivere skal møte Unicredits direktører og forhandlingsleder Ruperto til det som etter alle solemerker skal avgjøre utgangspunktet for Romas fremtid. Noe mer enn et utgangspunkt blir det i alle fall ikke; hvis Unicredit overtar makten innledes en strabasiøs jakt på en ny eier som like gjerne kan resultere i ingenting. Og da er rammevilkårene tilstede for at AS Roma vil utvise enda større risikoaversjon enn Sensi noen gang gjorde.

I mellomtiden får vi kose oss med bildene fra Romas første trening på Corriere dello Sports hjemmesider. En forsiktig konklusjon vil være at Adriano er enda feitere enn da han ble presentert før ferien.