AS Roma S.p.A: Formelt bud fra Egypt?

Det ble påstått i dag at den egyptiske magnaten Naguib Sawiris hadde lagt inn et formelt bud på Italpetrolis aksjer i AS Roma S.p.A. Unicredit og Italpetroli skal, gjennom Newco Roma og Rotschild, ha hatt løpende dialog med Wind-eieren den siste tiden, samtidig som egypteren skulle ha iverksatt omfattende due diligence for å kartlegge klubbens verdi. Dette har blitt moderert utover dagen: ingen offisielle bud har kommet og overnevnte due diligence er i planleggingsfasen, snarere enn en pågående prosess. Interessen fra egypteren synes imidlertid å være reell.

Aksjene, som utgjør 66,4% av selskapet, skal ha blitt verdsatt til 130 millioner euro av Sowiris. Dette anslaget skal ikke være langt unna Unicredits krav, og bankens ønske om en snarlig avgjørelse kan føre til en enklere vei for Sowiris. Newco Roma, som skal administrere salget av aksjene (i henhold til avtalen mellom Unicredit og Italpetroli), består imidlertid av representanter fra både AS Roma og Unicredit, og det blir i så måte også et tema hvorvidt Sensi føler at Sowiris vil være velegnet til å lede prosjektet videre. Denne holdningen har også blitt vektlagt av Romas ordfører Alemanno, selv om han rent praktisk ikke har noen innflytelse på affæren.

Sowiris har som kjent vært involvert med AS Roma de siste årene gjennom sponsorsamarbeidet mellom Wind og AS Roma. Hvorvidt dette kan forenkle prosessen, vites ikke, men det må antas at Sowiris har større kjennskap til klubben enn de andre investorene som har blitt nevnt. Rotschild, som har fått oppgaven med å finne en kjøper og administrere salget, har tidligere uttalt at en ikke skal forvente noe konkret i skrivende stund. Salgsprosessen ventes – i følge ettermiddagens rapporter – å ta til ved månedskiftet august/september.

Dette er Naguib Sawiris

Sawiris, født i 1954, var i følge Forbes verdens 60 rikeste person i 2008 med en nettoformue på rundt 12,7 milliarder USD (om lag 79 milliarder NOK). Formuen har imidlertid krympet dramatisk siden da og er nå estimert til 2,5 milliarder USD (15,5 milliarder NOK). Sawiris er eldste sønn av Onsi Sawiris, som grunnla Orascom. Naguib Sawiris har som leder av Orascom gjort det til et av verdens største teleselskaper.

Sawiris har utvidet sin virksomhet til Europa, gjennom holdingselskapet Weather Investments. WI eier det italienske teleselskapet Wind, også kjent som AS Romas hovedsponsor, samt greske Wind Hellas og Tellas. Sawiris opprettet også Iraqna, Iraks første teleselskap.  Weather Investments oppkjøp av Wind i både Italia og Hellas var imidlertid såkalte leveraged buyouts, som den gjengse fotballsupporter vil forbinde med Hicks, Gillett, Glazier, Liverpool og Manchester United.

Vi kommer tilbake med mer dersom ny informasjon dukker opp.

Kilde: romanews