Hanekampen på Trigoria

«Jeg kommer til slutten av kontrakten min i juni 2011. Direktørene har allerede tilbudt meg en ny kontrakt med en lengde på 4 år, men jeg må tenke nøye på dette. Hvis ikke jeg får nok spilletid må jeg gjøre et valg.»

For noen få uker siden innrømte Mexès at spilletid denne sesongen ville være avgjørende for hans fremtid i klubben. En uttalelse av rimelig triviell karakter som likevel utløste en snøskred rundt Ranieris rolle på Trigoria. Ranieri valgte nemlig ikke å la dette ligge, men ba Mexès holde kjeft om slike ting. Og siden har Mexès vært småskadet, utenfor troppen..

«Vi spilte en gammel catenaccio. Vi forsvarte oss hele kampen uten å ha et eneste skudd på mål. Man kan ikke spille på denne måten»

To tap senere går Francesco Totti i strupen på noe så institusjonelt som Ranieris taktiske tilnærming til spillet. Det har blitt hevdet at ingen spiller er større enn klubben, men i Totti og Romas tilfelle er dette en sannhet med store moderasjoner. Gjennom 10 år har Romas ledelse oppført seg som et gissel for Il Capitanos indre sjeleliv, og forskjellsbehandling har på mange måter blitt en sedvane i personalsaker på Trigoria.

Denne sedvanen plasserte Ranieri i en ubekvem situasjon etter tapet på Allianz, med to forskjellige løsninger som begge har sine store ulemper. Ranieri kunne latt Tottis kommentarer gå i glemmeboken, men sjefen hadde i så fall straffet Mexès for en ubetydelig kommentar om egen fremtid, mens Totti ville gått ustraffet for å ha slaktet trenerens taktiske disposisjoner. Ulempene ved en slik løsning er åpenbare. Det andre alternativet ville vært å gi Totti tilsvarende behandling som Mexès, og i så måte ivaretatt en konsekvent holdning til spillergruppen. Dette har også en vesentlig ulempe som det ikke er vanskelig å tenke seg til.

Så hva skjedde? På gårsdagens trening konfronterte Ranieri sin kaptein foran spillergruppen og det hele utviklet seg til en høylytt diskusjon som skal ha pågått i 50 minutter. I følge journalister som var tilstede på Trigoria virket det heller ikke som om de to kamphanene var i nærheten av å komme til noen enighet.

Situasjonen har ført til at media allerede spekulerer i hvem som skal erstatte Ranieri! En absurd tanke, med tanke på at Ranieri reddet fjorårssesongen og nesten tok lo Scudetto til den evige stad. Enda mer absurd blir det når en snakket om forlengelse av Ranieris kontrakt for bare noen uker siden. Men samtidig er det helt logisk, ettersom Ranieri nå har kommet i en hanekamp med Totti. Hvis en av de må gå, blir det ikke Totti.

De bakenforliggende årsakene til Totti og Ranieris konflikt er naturligvis langt mer komplekse enn bare Ranieris håndtering av spillernes oppførsel i media. Det ser ut til å være en stor uenighet rundt spillestil, og samtidig har Totti blitt ofret stadig oftere når endringer har blitt gjort i løpet av en kamp. Videre må det antas at Totti – som god venn av Philippe Mexès – må ha reagert på Ranieris uforholdsmessig strenge reaksjon til Mexès’ ærlige betraktninger. Ranieri har også vært gjenstand for mye kritikk rundt sesongoppkjøringen, med lite drilling av formasjon i kampsituasjon.

Det er vanskelig å vite hvor spillergruppen står i forhold til Ranieri. Vår egen John Arne Riise uttalte i sommer at Ranieri nærmest reddet karrieren hans, og at han hadde mye å takke treneren for. Logisk sett skulle ikke en dårlig sesongstart kunne endre på en så sterkt positiv opplevelse av sin overordnede. Dessverre virker det nesten irrelevant hva resten av spillergruppen synes om Ranieri, for til syvende og sist er det Totti som er beslutningstakeren på Trigoria.

På søndag kommer Bologna til Olimpico. Ranieri trenger ikke bare en seier, men en seier som kaptein Totti kan like. En seier som begraver Tottis stridsøks. For dersom konflikten mellom de to fortsetter betyr det at Claudio Ranieri er ferdig som Roma-trener.

Kilder: Romanews, laroma24

Leonardo og Lippi har blitt nevnt som mulige erstattere for Ranieri. Hva tenker norske Romanisti om Ranieris fremtid i klubben?