Svart røyk for salget av AS Roma

Hvis det er én ting Roma nå virkelig trenger mer enn noe annet, så er det å vinne en fotballkamp. 3 poeng i en overbevisende manér. Derfor er det fortvilende at laget må oppløses for å spille landslagsfotball, og at resten av spillerne sitter på Trigoria og lurer på hvorfor ting går så dårlig som de gjør. Jeg har bestandig hatet landslagspauser, men akkurat denne gangen kunne den virkelig ikke kommet på et mer ubeleilig tidspunkt.

Til tross for at neste kamp spilles først neste helg, har uken så langt ikke akkurat vært innholdsløs. Totti brukte sin faste spalte i Corriere dello Sport til å uttale at han ville vike plass dersom hans ledere mente at han var problemet. Rosella svarte med å gi hele laget munnkurv, fordi man burde spille fremfor å snakke – og at hun ikke ville lese at Totti tenkte slike tanker om seg selv. Forsåvidt en grei vurdering, ettersom romersk media ikke akkurat bidrar til å gjøre situasjonen lettere for kriserammede Roma.

Jeg er likevel overrasket over at bruken av silenzio stampa kommer så sent som den gjør. Jeg er kanskje enda mer overrasket over at laget enda ikke har blitt tatt til gissel på Trigoria, i det administrasjonen så pent kaller en «ritiro». Fra tidligere erfaringer er alle utløsende faktorer til stede; vi har nesten bare elendige resultater å vise til og det svirrer rykter om mistillit til treneren. Som et ekstra supplement til krisen har også Tottis rolle blitt gjenstand for mange spørsmål, og en skal være temmelig blåøyd for å ikke se alvoret i situasjonen Roma nå befinner seg i. Det er faktisk komplett krise, selv om avstanden opp til Inter bare er beskjedne 6 poeng. Hvorfor har vi ikke sett en ritiro?

Svaret er naturligvis at firkløveret Unicredit, Italpetroli, Newco Roma og Rotschild prøver å selge dette foretaket, og at en gisselsituasjon på Trigoria ikke akkurat vitner om sunn forvaltning av human resources. Og det siste Roma nå trenger, rent bortsett fra landslagspauser selvfølgelig, er å skremme bort investorene som skal redde klubben fra gjeldsbyrden til Italpetroli.

Respekterte Il Tempo skriver i dag om det de kaller flukten fra AS Roma, hvor de da sikter til investorenes fallende interesse for å kjøpe klubben. I forrige uke ble det avslørt at Roma tapte omlag 13 millioner euro i første halvår av 2010, og en naturlig konklusjon rundt dette var at Roma etterhvert også hadde behov for en betydelig opprustning av egenkapitalen når nye eiere eventuelt kom inn. Denne uken melder den italienske finansavisen Il Sole 24 at behovet for en styrket egenkapital er på mellom 50 og 100 millioner euro!

Videre har Unicredit tilsynelatende latt seg imponere av Romas krumspring på børsen, og oppjustert prisen på klubben til 150 millioner euro. Legger man til bygging av ny stadion og et behov for å styrke klubbens egenkapital, så vil investeringen reelt sett koste et sted mellom 300 og 400 millioner euro. Spørsmålet da er om noen egentlig gidder å kjøpe et kriserammet og steindyrt AS Roma?

John Henry? Ironisk nok rapporteres det fra Dow Jones at Liverpools nye eier faktisk hadde konkret interesse for AS Roma, men at hele prospektet var for uklart til at et kjøp var aktuelt. Det største usikkerhetsmomentet er bygging av stadion, hvor Roma – i rak motsetning til Liverpool – ikke har en konkret plan å vise til, og at selve godkjennelsen for å bygge et anlegg ikke er stort mer enn et luftig nikk fra Alemanno.

Roma balanserer nå på en knivegg. Laget trenger mer enn noe annet 3 poeng mot Genoa, og det trengs ikke bare for å redde sesongen. Det rent finansielle rundt salget av Roma ser ut til å skremme bort investorene, og interne problemer kan umulig gjøre klubben særlig mer attraktiv. Da er det i det minste gledelig å se at samtlige spillere før munnkurven ytret et sterkt behov for å snu situasjonen og bringe klubben tilbake til ære.

Kilder: Il Sole, Il Tempo, Dow Jones mrj

På et mer positivt utpust, så tar vi med at Roma Club Norvegia har begynt å se dagens lys og at det dag etter dag tikker inn medlemskontingenter. Vi oppfordrer alle til å betale inn dersom de ønsker å være medlem, slik at vi får fortgang i alle prosessene rundt supporterklubben. Har du noen spørsmål, vennligst kontakt oss på rcn@asroma.no.