Aabar og Tisch: Hvem er de?

I følge velinformerte Il Messaggero skal det nå være kun to kandidater til å overta AS Roma. Disse skal være Aabar Investment Fund (Abu Dhabi) og Steve Tisch (USA). Italpetroli S.p.A annonserte tidligere denne uken at en ikke skulle tro på annet enn offisielle uttalelser fra de involverte partene, men det hevdes at Il Messaggeros kilder står svært nær avtalen og at det følgelig er all grunn til å stole på nyhetene som har kommet i dag. I denne forbindelse gir asroma.no i dag en kjapp oversikt over de to partene som nå slåss om å overta AS Roma.

Aabar Investment Fund (Abu Dhabi)

71% av aksjene i Aabar eies av International Petroleum Investment Company (IPIC), et selskap som ble opprettet av Abu Dhabis regjering i 1984. Styreformannen i IPIC er H.H. Sheikh Mansour Bin Zayed Al Nahyan, medlem av familien som styrer oljenasjonen, men fremfor alt er kjent for å eie engelske Manchester City. Dette kan med andre ord gi en rimelig sterk pekepinn på hvordan Aabar bør forventes å drive AS Roma i fremtiden, dersom de skulle lykkes i sitt forsøk på å overta klubben.

Aabar sitter på 9,1% av aksjene i den tyske giganten Daimler AG, hvilket gjør dem til den største aksjonæren i bilprodusenten. Aabar fikk gjennom oppkjøpet i Daimler også kontroll over 3,63% av Tesla Motors, produsent av elektriske motorer som i senere år har inngått samarbeid med blant andre Toyota og nevnte Daimler AG. Selskapet kontrollerer videre en tredjedel av aksjene i Virgin Galactic, som er det første selskapet i verden som tilbyr kommersielle turer ut i verdensrommet. Aabar eier også 3,33% av italienske Atlantia, som bygger motorveier i Italia. Særlig interessant er det imidlertid kanskje at Aabar sitter på snaut 5% av aksjene i UniCredit, som sitter på 49% av aksjene i Italpetroli – dagens eier av AS Roma.

Aabar Investment Fund hadde for øyeblikket eiendeler til en verdi av omtrent 10 milliarder dollar.

Steve Tisch

Det andre alternativet er amerikaneren Steven Tisch, som i dag fungerer som eier av NY Giants (50%, resten eid av John Mara). Tisch omtales som en suksessrik eier av det amerikanske fotballaget og kunne i 2007 se laget sitt vinne prestisjetunge Super Bowl. Tisch har iverksatt bygging av ny stadion for the Giants, men måtte samtidig se sin egen popularitet dale da han skrudde opp billettprisene for å finansiere det nye anlegget. Verdien til NY Giants har imidlertid vokst kraftig siden Steve Tischs involvering, og er nå verdsatt til hele 900 millioner euro, 6 ganger mer enn AS Roma.

Foruten dette er Steven Tisch en kjent filmprodusent som står bak filmer som Forrest Gump, American History X, Pursuit of Happyness, Snatch og The Weather Man. Han er den eneste som har vunnet både Superbowl og en Oscar. Tisch og hans familie er kjent som filantroper, som opp gjennom årene har donert vekk millarder av kroner til veldedige formål, i sær kampen mot kreft.

Pengene til Steve Tisch stammer i all hovedsak fra Loews Corporation, som Tisch-familien eier 30% av. Selskapet er et av USAs største holdingselskaper, og eier store selskaper innen offshore drilling, teknologi innen olje og gass-leting, oljeledningsproduksjon, samt Loews Hotels. Loews Corporation hadde ved inngangen til 2010 eiendeler til en verdi av hele 74 milliarder dollar.

En avklaring rundt fremtiden til AS Roma ventes å komme om ikke så lenge, men det har foreløpig ikke kommet noen indikasjoner på når dette vil være fullført. Det ser imidlertid ut som de nye eierne av AS Roma enten blir Aabar Investment Fund fra Abu Dhabi, eller Steve Tisch fra USA.

Vi følger saken videre!

Kilder: aabar.com, loews.com, forbes, NYGiants