Montenegrinsk magi senket Catania

Et vanvittig intenst og fartsfyllt oppgjør på Stadio Olimpico endte med at La Magica gikk seirende ut av duellen med den sicilianske elefantbanden, takket være to mål i sluttminuttene av Mirko Vucinic.

Roma hadde sist vært i skikkelig aksjon når de før jul raidet Milano og tok hjem 3 ultraviktige poeng til hovedstaden, men med uroen rundt David Pizarro og Adriano så vidt returnert (flere dager forsinket, selvsagt) fra Brasil var det nok å sette spørsmålstegn ved. Catania på sin side er på rak vei mot enda en sesong midt på tabellen og manglet Mariano Izco, Marco Biagianti, Taka Morimoto og Alessandro Potenza. Sicilianerne har mange vonde minner fra sine møter med Roma på bortebane: de siste fem kampene på Stadio Olimpico har endt med seier til hjemmelaget (inkludert den beryktede 7-0 nedsablingen i 2007).

Og tradisjoner er selvsagt til for å opprettholdes. Daniele De Rossi knallet til med høyreslegga fra langt hold, og Andujar ga en retur som Borriello iskaldt (eller bommet han rett og slett litt på ballen?) trillet i mål. 1-0 Roma etter 5 minutter, og alt så ut til å gå rett vei. Men når Roma tar en tidlig ledelse har de en tendens til å gjøre ting unødvendig vanskelig for seg selv, og denne kampen var intet unntak. Julio Sergio prøvde å drible av Maxi Lopez utenfor 16-meter’n, men etter det uunngåelige balltapet som fulgte klarte han så vidt å rydde opp i situasjonen. Catania la hjemmelaget under sterkt press, og både Silvestre og Llama var nære scoring. Nærmest var Maxi Lopez, som utnyttet en sjelden tabbe av Juan til å nappe til seg ballen og smelle et skudd i stolpen. Jeremy Menez var den eneste på Roma som viste tegn til å ville score mer enn ett mål og satte Andujar på prøve med et lavt skudd.

Og så inntraff det uunngåelige da Silvestre møtte en corner og stanget inn 1-1 etter en halvtimes spill. Det kom protester fra Roma-spillerne ettersom Fabio Simplicio tilsynelatende hadde klarert på streken, men et par repriser levnet ingen tvil om at ballen var godt over linja før brassen fikk den unna. Vondt ble verre da Maxi Lopez ble spilt igjennom alene med Julio Sergio, og den blonde argentineren rundet brassen og satte sikkert inn en scoring som fikk nyvene i pannen på Claudio Ranieri til å bli minst et par millimetre dypere. De siste minuttene av første omgang strevet Roma noe voldsomt med å stagge de herjende elefantene, som var svært nære på å kontre inn et par mål til.

Situasjonen så håpløs ut når spillerne trasket av gressmatta til pause og Ranieri hadde en betydelig jobb å gjøre skulle dette snus, og følgelig byttet the Tinkerman Simplicio mot Perrotta og De Rossi mot Greco.

Det tydet ting på at han gjorde rett i når Borriello utlignet litt over et minutt etter avspark. John Arne Riise skar inn fra venstre og i duell med to Catania-spillere fikk han til slutt lempet ballen inn foran mål der posisjonering og nakkedynamikk fra Romas nummer 22 gjorde resten. Hvorvidt ballen var over dødlinja før pasningen kom kan helt klart diskuteres, men det var det nok få som brydde seg nevneverdig om i den italienske hovedstaden der og da.

Catania prøvde å slå tilbake, og det var nære på da Martinho serverte Maxi Lopez, men argentineren rotet til avslutningen sin. I motsatt ende kunne Borriello gjort hattrick da han utnyttet en brøler av Bellusci fem minutter før slutt, men Andujar reagerte raskt og fikk avverget. Og så kom ni minutter med montenegrinsk magi. Vucinic hadde vært på banen i bare seks minutter da et blokkert skudd fra Totti endte opp foran han, og Romas nummer 9 grep sjansen med begge hender da han reagerte lynkjappt og prikket inn 3-2. Denne gangen viste Roma ingen tegn til å senke skuldrene, og Totti var nære på å sette spikeren i Catania-kista da han brant avgårde et skudd som strøk stolperota. Etter som klokka tikket avgårde på overtid virket Roma mer og mer trygge, og Catania viste antydning til å ha gitt opp. Ting kunne knapt sett bedre ut. Men bare knapt.

For da Francesco Totti kom alene inn foran Catanias 16-meter med en mann i ryggen og Roberto Baggios femteplass på Serie As all-time topscorerliste i sikte, viste han nok en gang hvorfor han har verdens beste overblikk når han rolig lempet ballen over til en framrusende Mirko Vucinic. Vucinic kontrollerte ballen rolig opp i vinkelen, og hele Roma reiste seg i et brøl. Feiringen i etterkant var ikke bare en feiring av Romas tredje seier på rad, men også av Juventus’ ydmykende nederlag på hjemmebane (et for første og muligens siste gang stappfullt Stadio Olimpico di Torino) mot Parma og Lazios 0-0 mot Genoa. Milan er stadig 7 poeng foran, men enn så lenge ser det ut til at det også i år blir Roma som vil gi et milanesisk storlag kamp til døra om Scudettoen 2010/11.