Rapport: Stadig nærmere amerikansk enighet

Salget av AS Roma har i løpet av få dager gått fra maraton til sprint. Unicredits CEO Paolo Fiorentino og bankens Head of Investment Banking, Piergiorgio Peluso, avlyste i går hjemreisen til Italia for å fortsette forhandlingene med den amerikanske gruppen som nå arbeider for å overta AS Roma. I følge italiensk media har forhandlingene kommet til et avansert stadie, selv om budfristen formelt utløper førstkommende mandag.

Den amerikanske gruppen består som kjent av Thomas R. DiBenedetto, partner i New England Sports Ventures, som eier både Boston Red Sox og engelske Liverpool, og nå tar sikte på å tre inn i italiensk fotball. DiBenedettos gruppe består videre av tre øvrige investorer; den ene skal være Julian Movsesian, CEO i Succession Capital Alliance, et selskap som har utviklet et verdensledende livsforsikringsprogram som benyttes av verdens største forsikringsselskaper. Den andre skal være Michael A. Ruane, grunnlegger av TA Associates Realty, som selv hevder å være blant USAs ledende eiendomsrådgivere. Sistemann skal være Arthur Falcone, COO i Falcone Group som også er et eiendomsselskap.

Gruppen består med andre ord av betydelig erfaring innen sport, gjennom DiBenedettos engasjement i NSV, samt to skikkelser med betydelig fartstid innen eiendomsutvikling. Det er kan således også virke opplagt at gruppen også støtter seg til visjonene som har blitt frontet av Rosella Sensi, Unicredit, Rothschild, Italpetroli, Newco Roma og ordfører Alemanno: nemlig å bygge AS Roma et nytt stadionanlegg.

Helt rosenrødt er det imidlertid ikke. Rothschild som ble engasjert som rådgivere i salgsprosessen skal angivelig være bekymret over amerikanernes finansielle styrke, sett i forbindelse med både selve oppkjøpet samt videreutvikling av AS Roma. Klubben forventes å bli solgt for et beløp i størrelsesordenen 100 millioner euro, men det har lenge vært klart at klubben også behøver en betydelig refinansiering i kjølvann av eierskiftet. Den italienske finansavisen IlSole24 estimerte på sensommeren av beløpet ville være minst 50 millioner euro, og helst så mye som 100 millioner euro. Bakgrunnen for dette er at klubben det siste året har vist sterkt negative økonomiske resultater, og ved utgangen av 2010 kan tapet for året beløpe seg til et sted mellom 30 og 40 millioner euro. Dette innebærer at egenkapitalen (negativ 13 millioner euro per 30.juni 2010) nå kan være ytterligere svekket til et sted mellom -20 og -30 millioner euro.

Amerikanerne er likevel i en soleklar tetposisjon til å overta klubben. Unicredit skal være særlig positive til gruppens erfaring innen merkevarebygging (ref: Boston Red Sox), og det som må antas å være en sterk dragning mot å investere i et nytt stadionanlegg. Likevel skal det merkes at Boston Red Sox fortsatt holder hus på tradisjonsrike Fenway Park, selv om anleggets begrensede kapasitet har blitt en flaskehals for å oppnå de helt store billettinntektene. Unicredits entusiasme for prosjektet sies å være så stor at banken ønsker å bli sittende igjen med en minoritetsandel i klubben.

Fristen utløper som kjent på mandag 31.januar, og selv om alt fokuset nå rettes mot den amerikanske gruppen er de likevel ikke alene om å jobbe intensivt for overtakelse. Angelucci har allerede gitt sitt bud på 86 millioner euro, men må garantert øke budet sitt for å ha en nevneverdig sjanse til å realisere drømmen om å bli president i Roma. Angeluccis visjoner for klubben er ikke kartlagt i media, men også her spekuleres det i at kongen av de romerske klinikkene vil arbeide mot et nytt stadionanlegg. I et  mindre positivt perspektiv hevdes det at småkorrupte Angelucci vil ønske far og sønn Moggi til klubben, kombinert med Carlo Ancelotti på benken.

«Moggi er en mann uten kvaliteter», uttalte kultfiguren Franco Baldini like før jul. Og Franco Baldinis posisjon i drakampen om Roma er et kapittel for seg selv. Romas tidligere sportsdirektør (ansvarlig for innkjøp av spillere som Chivu og Mexes) er etter alle solemerker på lag med amerikanerne. Det hevdes at Baldini og Mexès har en avtale om å fornye sistnevntes kontrakt når amerikanerne tar over, og at kontrakten av den grunn ennå ikke er signert. Franco Baldini vil tiltre rollen som General Manager dersom AS Roma blir solgt til amerikanerne, og planene for den øvrige strukturen er mildt sagt så god at enhver Romanista burde få slev i munnvikene: La Gazzetta dello Sport meldte tirsdag at den amerikanske løsningen i tillegg til nord-Italias kryptonitt, Franco Baldini, kan innebære at Palermos nylig avgåtte Walter Sabatini (Pastore, Cavani) blir sportsdirektør, samtidig som Zdenek Zeman overtar ansvaret for junioravdelingen og Carlo Ancelotti blir Romas nye hovedtrener.

De kommende dagene blir utvilsomt ekstremt spennende for alle som holder AS Roma kjært. Hva ønsker leserne? Spørsmål til artikkelen? Fyr løs!

Kilder: Corriere dello Sport, Gazzetta dello Sport, Romanews, Laroma24