Roma ydmyket Juventus i Coppa Italia!

Det er i ferd med å skje et eller annet med forholdet mellom Roma og Juventus. Roma har aldri dominert industribyen Torino på samme måte som de har hatt full kontroll på begge lagene i motebyen Milano når de har besøkt San Siro i de senere år, men gårsdagens seier i kvartfinalen i Coppa Italia var allikevel en seier som bekreftet at en endring i forholdet mellom panservogna fra nord og hovestadens evige slitere er på gang.

Med denne 2-0 triumen står det nemlig 2-1-0 i Romas favør på de tre siste oppgjørene mellom de to lagene på Zebragress, og om ikke resultatet i dag er oppsiktsvekkende, så er i hvert fall måten det foregikk på det.

Gigi Del Neri valgte å starte med Marco Storari i mål, en back-linje bestående av Motta, Bonucci, Chiellini og Grygera og med Sissoko og Melo som lås på midtbanen. Martinez og Pepe tok hver sin ving og Del Piero og Amauri stilte på topp.

Blant Claudio Ranieris menn manglet den stadig suspenderte Francesco Totti, og Marco Borriello inntok benken. Julio Sergio tok plass mellom stengene og Cassetti, Burdisso, Mexes og Riise utgjorde forsvaret. På midten stilte Roma med Brighi, Simplicio, De Rossi og Perrotta, og Vucinic og Menez ledet an i angrep.

Juventus så faktisk ut til å ta et tidlig grep om kampen da Del Piero spilte gjennom Amauri med et lekkert hælspark, men Julio Sergio kom våkent ut og avverget. Men kampbildet snudde seg umiddelbart, og Burdisso var nære på å stange Roma i ledelsen etter en corner. Vucinic fyrte av et skudd som Storari ikke klarte å holde, og av en eller annen merkelig grunn valgte Simplicio å lempe ballen inn i feltet igjen i stedet for å sette inn returen fra kloss hold.

Den aldrende Del Piero gjorde sitt beste for å inspirere mannskapet sitt til å slå tilbake, og et langdistanse-skudd fra veteranen endret retning via en Roma-spiller og tvang Julio Sergio til å slå ut til corner.

Like før pause haltet Brighi av banen med en muskelskade og dermed var det duket for et innhopp av selveste Rodrigo Taddei, sist sett mens han prøvde å tre pasninger mot Cagliari (uten å lykkes nevneverdig).

Etter hvilen var det Menez’ tur til å pådra seg en skade, og franskmannen ble byttet ut med Marco Borriello. Juventus gjorde også et forsøk på å endre kampbildet da Milos Krasic kom inn for en fryktelig veik Amauri.

Og den blonde serberen gjorde umiddelbart inntrykk da han pisket inn et innlegg som Roma-forsvaret med mye om og men fikk klarert. Det romerske motangrepet endte med at Storari fikk blokkert en heading fra Simplicio.

Verken Romas Trigoria eller Juves Vinovo er kjent som verdens beste treningsanlegg, og Simone Pepe ble den tredje spilleren som måtte ut med muskelskade. Inn kom en spillelysten Iaquinta som scoret på en dundrende volley forrige gang lagene møttes.

Krasic fortsatte å skape trøbbel på venstrekanten, og den “nye Nedved” holdt på å score et fenomenalt mål når det som så ut til å skulle være et innlegg lobbet Julio Sergio og duppet like overtverrliggeren i Roma-målet.

Og så, akkurat da Roma så ut til å miste grepet, gjorde Mirko Vucinic det vi så å si har blitt vant til at han gjør.

Den eksplosive montegrineren herjet nedover venstrekanten og så ut til å forberede et innlegg, men med en feilplassert Storari i mål og en Marco Motta foran seg som viste svært lite lyst til å legge press grep Vucinic sjansen med begge hender. Romas nummer 9 skrudde ballen i lengste hjørne med nonchalant ro, og den lille troppen av Roma-supportere som hadde tatt turen nordover gjorde sitt beste for å få sementen i Stadio Olimpico di Torino til å slå sprekker.

Like etterpå gjorde Storari opp for sin tidligere feilplassering med en glimrende redning på en heading fra Mexes som ble stusset hardt via bakken og innunder tverrliggeren, der burvokteren fra Pisa med nød og neppe fikk en hånd på den.

Marco motta var ikke den eneste tidligere Roma-spilleren som hadde en kjip dag, Alberto Aquilani varmet opp og sto klar til å byttes inn hele tre ganger men enda en skade (på nettopp Motta) tvang Del Neri til å sette innpå en annen romer, nemlig Fabio Grosso.

Juventus gjorde sitt beste for å komme tilbake i kampen, men det var ærlig talt ikke mye. Del Piero ropte på straffe da han gikk i bakken etter en duell med sin nemesis, Phillippe Mexes. Reprisene viste at franskmannen hadd et godt grep rundt brystet på Juventus-kapteinen, men også at Del Piero ikke akkurat anstrengte seg for å holde seg på beina heller.

Det ble det siste forsøket fra et tydelig demoralisert Juve-lag før Rodrigo Taddei satte spikeren i kista for I Bianconeri på mirakuløst vis. Et smart frispark av De Rossi ble lempet inn i utkanten av Juve-feltet, og Taddei lurte offside-fella og hadde så å si hele 16-meteren for seg selv. Men Rodrigo Taddei er nettopp det, Rodrigo Taddei, og da blir det å dempe ballen og avslutte kontrollert overflødig. Brasilianeren utførte i stedet en tilnærmet salto hvor han på akrobatisk vis smalt ballen via bakken og forbi en fullstendig overrumplet Storari, et av de forsøkene som enten ender i sensasjons-mål eller total fiasko (to begreper vår kjære nummer 11 ikke er helt ukjent med).

Denne gangen ble det førstnevnte, og Roma avanserer til semi-finale i Coppa Italia. Juventus må dermed vente enda en sesong på å igjen få sjansen til å sikre den etterlengtede tiende cup-tittelen som også sikrer en permanent sølvstjerne på drakta, noe ingen italienske klubber ennå har klart.

Blir Roma den første?