Arabisk, amerikansk eller romersk?

To arabiske, et amerikansk, et fransk og et italiensk bud. AS Romas fremtid hviler nå i hendene på Italpetroli og Unicredit, som skal vurdere kvaliteten på 5 forskjellige bud. Rothschild har blitt gitt 48 timer til å vurdere den finansielle soliditeten på budene som har kommet, og en avgjørelse vil deretter falle basert på kvalitative kriterier med fremtidsplanene for klubben, både økonomisk og taktisk, som den avgjørende faktor.

Gårsdagen skal ha vært betydelig mer kaotisk enn hva som først kom til uttrykk i italiensk media. En trodde først at Aabars bud (sendt inn 17:00, én time før fristen), var det siste budet som kom. Gruppen fra Abu Dhabi var imidlertid de første, og i timen som fulgte kom det ytterligere fire bud på klubben. Som ventet kom to av disse fra Angelucci og DiBenedetto, mens to de siste fortsatt er ukjente for allmennheten. Det ene av de to ukjente skal stamme fra Frankrike og er allerede klassifisert som irrelevant. Det  andre skal angivelig også være arabisk, selv om noen nyhetssider melder at det også kan være russisk. Uansett er det mye som tyder på at dette blir en drakamp mellom Aabar, DiBenedetto og Angelucci.

Aabar Investments – 150 millioner euro

Uten særlig mye tvil, er Aabar alternativet med klart størst økonomiske muskler. International Petroleum Investment Company (IPIC) eier 70% av Aabar. IPIC på sin side er 100% statlig eid av myndighetene i Abu Dhabi. Fondet er Unicredits nest største aksjonær, med 4,99% av aksjene i gigantbanken. Aabar ble største aksjonær i bilproduksjonsgiganten Daimler da de i 2009 kjøpte 9,1% av selskapet for 1,95 milliarder euro, altså 13 ganger større enn budet på AS Roma. Aabar ledes av Mohamed Badawi al-Husseini, mens deres eiere, IPIC, har H.H. Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan som styreformann. Sheikhen er bedre kjent som eier av Manchester City.

I tillegg til overnevnte investeringer, sitter også selskapet på 3,66% av aksjene i Tesla Motors, et selskap med stadig økende engasjement innen produksjon av elektriske motorer for biler, samt 32% i Virgin Galactic, verdens første tilbyder av kommersielle turer ut i verdensrommet. Selskapet solgte nylig sin aksjepost på 3,2% i Atlantia og gikk av børsen sensommeren 2010. Det foreligger foreløpig ingen nyheter om hvilke planer Aabar har for AS Roma, annet enn at de er ventet å gi Roma suverent størst økonomiske muskler av kandidatene som har kommet. Budet på AS Roma ble for øvrig gitt på vegne av Aabar gjennom det luxemburgske selskapet Claraz Sa.

Hussein Yasin, journalist Al-Jazeera, omtaler i dag saken: «Det er viktig å påpeke at Aabar har som mål å tjene penger på Roma, men de har veldig stor lidenskap for fotball. De tenker ikke kun langsiktig, de vil vinne nå og så raskt som mulig, kanskje til og med neste år. Dette er den arabiske mentaliteten».

Il Gruppo Angelucci – 90-100 millioner euro

Man finner ingen informasjon om Giampaolo Angelucci på wikipedia. Dette er fordi Angelucci har gått til søksmål mot nettstedet i forbindelse med en artikkel om hans påstatte korrupsjon. Angelucci omtales som kongen av de romerske klinikkene, et kallenavn som kommer fra hans store nærvær av medisinske klinikker i den evige stad. Angelucci eier også avisene Libero og Riformista, av mange regnet som Berlusconis forum for å slakte politiske motstandere uten anledning til å forsvare seg. Angelucci har i 2010 havnet i juridiske problemet, grunnet anklager om svindel mot Servizio Sanitario Nazionale.

Det spekuleres i at Angelucci vil ha en svært direkte tilnærming til prosjektet Roma. Blant annet har det blitt hevdet at Angelucci vil bruke nærmere 100 millioner euro på investeringer i spillerstallen, mens andre betviler at entreprenøren har den finansielle styrker til å ta Roma videre til neste steg. Det har også blitt hevdet i perioden frem til nå, at Angelucci ønsker å knytte til seg ondskapen selv: far og sønn Moggi. Disse ryktene er ubekreftet, men det foreligger ingen tvil om at Angelucci – til tross for sitt romerske opphav – er den suverent mest upopulære kandidaten på listen.

Thomas DiBenedetto – 130-140 millioner euro

Den amerikanske gruppen, ledet av DiBenedetto, ble omtalt som soleklare favoritter etter at Unicredit hadde møtt dem i New York. Favorittstempelet har falmet noe etter Aabars inntog i går ettermiddag, men DiBenedettos gruppe er fortsatt høyaktuelle for å overta AS Roma. Thomas R. DiBenedetto er 50 år gammel og er av italiensk opphav. Gift, 5 barn og bor i Boston. Fremfor alt er han kjent som eier av Boston Red Sox, og er partner i New England Sports Ventures (NESV) som overtok Liverpool i høst. DiBenedetto har alliert seg med ytterligere 3-4 amerikanske forretningsmenn, med betydelig fartstid innen eiendomsutvikling og livsforsikring.

Gruppens økonomiske styrke er foreløpig et ukjent kapittel. Det meldes at Unicredit vil kunne bli sittende med 40% av aksjene i AS Roma dersom denne løsningen foretrekkes. I så fall vil DiBenedettos gruppe bli sittende med kun 27%. Unicredit vil på sikt selge 20% av aksjene til en forhåndsbestemt investor, og her har både Francesco Angelini og fondet Clessidra blitt nevnt som mulige kjøpere. Dersom den amerikanske løsningen foretrekkes, er det altså ting som tyder på at en foretrekker en annen eiermodell enn eneveldet som Angelucci og Aabar trolig vil representere, og som Sensi har representert i mangfoldige år.

Videre spekuleres det i at amerikanerne har omfattende planer for strukturen i AS Roma. Gruppen hevdes å ha alliert seg med Fabio Capellos høyrehånd og tidligere Roma-diesse Franco Baldini. Baldini skal angivelig kunne ende opp som president i Roma, mens ny sportssjef er utpekt i Walter Sabatini (ex-Palermo, oppdaget Cavani og Pastore), mens Carlo Ancelotti og Zdenek Zeman skal være utpekt som henholdsvis hovedtrener og Primavera-sjef. Hvorvidt ryktene stemmer, vites ikke, men det er i alle fall ting som tyder på at amerikanerne har sine store fortrinn i Unicredits fortsatte engasjement og gruppens betydelige planer for organisasjonen.

De øvrige to

De øvrige to budene kommer fra ukjent hold. Det ene spekuleres i å stamme fra Frankrike og har allerede blitt klassifisert som irrelevant av kilder nær handelen. Det andre budet skal angivelig være enten arabisk eller russisk, men har trolig kommet inn så sent at de kvalitative kriteriene for budet ikke kan matche de tre overnevnte.

Veien videre

Rothschild har blitt gitt 48 timer fra deadline til å evaluere den finansielle styrken på budene. Etter dette vil en avgjørelse tas av Italpetroli, Unicredit og Newco Roma. ANSA meldte i går at et endelig avgjørelse kan ventes innen en uke. Italpetroli slapp i går en pressemelding der de annonserte at budene var mottatt og at partene nå trakk seg tilbake for å treffe en beslutning. Frem til en endelig avgjørelse var tatt, ville ikke selskapet gi noe informasjon om budgivernes identitet, eller annen tilsvarende informasjon.

PS: Roma har i løpet av 2010 tapt hele egenkapitalen, og står ventelig med en negativ egenkapital på et sted mellom 20 og 40 millioner euro ved inngangen til 2011. En ny eier vil følgelig måtte spytte inn et betydelig beløp for å bringe balansen tilbake til en god helsemessig forfatning, og dette beløpet må antas å være i størrelsesordenen 50 millioner euro, og helst så mye som 100 millioner euro. Videre forventes det at en ny eier vil iverksette arbeid med et nytt stadionanlegg, som vil koste om lag 150 millioner euro. Disse utgiftene kommer utenom overnevnte beløp.

ASRoma.no følger naturligvis denne saken videre. Hvilken løsning ønsker norske Romanisti?

Kilder: IlSole24, Corriere dello Sport, ANSA, Laroma24, Il Messaggero