Unicredit har valgt: Roma mot amerikanske eiere

«Etter en grundig sammenligning av mottatte dokumenter, har vi fokusert på budet formidlet av det amerikanske selskapet DiBenedetto AS Roma LLC, som basert på innsendt informasjon virker å være det mest konkurransedyktige. Italpetroli har etterspurt å få oversendt mer informasjon vedrørende selskapets bud. Vi forventer at dette skjer innen de neste få dagene, slik at vi raskt kan definere en periode for ekslusive forhandlinger og fullføre operasjonen.»

Slik kommuniserer Italpetroli det som må tolkes i retning av at Roma blir første italienske klubb med utenlandske eiere. Unicredit, Rothschild og Roma2000 har i dag vært i møter for å diskutere hvilken løsning som er best egnet for la Roma. Ingenting er riktignok avgjort, og ingenting skulle ei heller bli avgjort i dag, men Italpetrolis offisielle uttalelse levner liten tvil:

DiBenedetto vil ha Roma, Unicredit/Italpetroli vil ha DiBenedetto. Nå gjenstår bare forhandlinger som skal fullføre handelen. Eksklusive forhandlinger.

Gårsdagen var sterkt preget av Aabars noe overraskende påstander om å aldri ha kommet med bud. Sjokkbølgene var så sterke at spekulasjonene igjen dreiet seg rundt en påstått aksjemanipulasjon. Italpetroli gikk tidligere i dag ut og uttalte at Aabar ikke hadde noe befatning med et kjøp av klubben, men bekreftet samtidig at de hadde mottatt 5 konkrete bud på klubben. Av disse er det altså DiBenedettos bud som har skilt seg ut som best egnet.

Særlig interessant med den amerikanske løsningen, er at den angivelig innebærer at Unicredit blir sittende med en solid andel av aksjene. Det hevdes at amerikanerne vil kjøpe 60% av Italpetrolis andel på 67%. Dette innebærer at amerikanerne blir klubbens største aksjonær med omtrent 40% av klubbens aksjer. Unicredit blir følgelig AS Romas nest største aksjonær, med de resterende 27% av totalen, men det antas også at halvparten av disse vil selges til en tredjepart.

Hvordan tolker man så en slik ordning? I utgangspunktet kan fordelingen vitne om at amerikanerne ikke er så pengesterke som noen kanskje ville håpe. På en annen side, så vitner det om at prosjektet som stipuleres av amerikanerne er så sterkt at selv Unicredit ønsker å fortsette sitt engasjement i klubben. Undertegnede heller mot at virkeligheten ligger et sted mellom disse to påstandene; at Roma ikke vil øse ut midler på overganger, men bygges opp i et perspektiv om langsiktig suksess. En slik forventning bygges opp av spekulasjonene om at amerikanerne har knyttet til seg Franco Baldini.

Julian Movsesian, en av investorene i DiBenedettos gruppe uttrykker i kveld glede og entusiasme over Unicredits valg: «Vi har blitt valgt. Vi kan bli stolte eiere innen to uker etter at det juridiske tatt hånd om. Nå skal vi jobbe på detaljene, og jeg er entusiastisk!»

Om Thomas DiBenedetto (fra mandag):

Thomas R. DiBenedetto er 50 år gammel og er av italiensk opphav. Gift, 5 barn og bor i Boston. Fremfor alt er han kjent som eier av Boston Red Sox, og er partner i New England Sports Ventures (NESV) som overtok Liverpool i høst. DiBenedetto har alliert seg med ytterligere 3-4 amerikanske forretningsmenn, med betydelig fartstid innen eiendomsutvikling og livsforsikring.

Det spekuleres i at amerikanerne har omfattende planer for strukturen i AS Roma. Gruppen hevdes å ha alliert seg med Fabio Capellos høyrehånd og tidligere Roma-diesse Franco Baldini. Baldini skal angivelig kunne ende opp som president i Roma, ny sportssjef er utpekt i Walter Sabatini (ex-Palermo, oppdaget Cavani og Pastore), mens Carlo Ancelotti og Zdenek Zeman skal være utpekt som henholdsvis hovedtrener og Primavera-sjef. Hvorvidt ryktene stemmer, vites ikke, men det er i alle fall ting som tyder på at amerikanerne har sine store fortrinn i Unicredits fortsatte engasjement og gruppens betydelige planer for organisasjonen.

Kilder: MF Dow Jones, La Gazzetta dello Sport, Romanews.eu