Slik blir nye Roma

I går besluttet Italpetroli og Unicredit å innlede eksklusive forhandlinger med DiBenedetto AS Roma LLC. Utfallet av disse forhandlingene blir ventelig at AS Roma, som første italienske klubb, får utenlandske eiere. Angelucci har innsett nederlaget og sender i dag sine lykkeønskninger til amerikanerne. Ordfører Alemanno uttrykker også glede for at prosessen nå tilsynelatende har kommet i mål.

Amerikanerne kommer inn med store forventninger knyttet til seg. Angelucci hevder i sin pressemelding å ha gitt et seriøst bud som var både finansielt levedyktig og rommet store planer om tunge investeringer i klubben. Likevel var han aldri i nærheten av å konkurrere med DiBenedetto. Ordfører Alemanno omtaler også den amerikanske gruppen som finansielt sterke og meget motiverte, men det spørs hvor mye ordføreren egentlig vet. Uansett, amerikanerne blir møtt med enorme forventninger når Sensis 18 år lange regime nå tar slutt.

Mediabildet preges i dag av mer eller mindre kvalifisert gjetning om amerikanernes planer for klubben. Gruppen antas å betale 130 millioner euro for overtakelsen, men det er foreløpig ukjent om gruppen tar hele Italpetrolis andel (pålydende 67%), eller om denne aksjeposten deles 60-40 med Unicredit, slik mye allerede tyder på. Som en del av avtalen, hevdet blant annet Il Messaggero at amerikanerne sikrer Roma en kreditt på 50 millioner euro fra Unicredit. Det er ventelig også disse detaljene som skal jevnes ut i de ekslusive forhandlingene mellom banken og amerikanerne.

På tross av usikkerhetene knyttet til det strukturelle på eiersiden, har det likevel kommet visse antydninger rundt gruppens operasjonelle strategi i Roma. Helt øverst på listen står naturligvis en nært forestående rekapitalisering. Ved utgangen av finansåret 2010 (30.06.10), var klubben bokført med en negativ egenkapital på 13,4 millioner euro. Et halvt år senere er situasjonen prekær; en likviditetskrise i høst kulminerte i at Roma ikke betalte lønninger på 3 måneder, og var nær et poengtrekk. Egenkapitalen har trolig falt til rundt -30 millioner euro og behovet for frisk kapital er mildt sagt helt avgjørende for Romas levedyktighet.

Denne oppgaven står helt opplagt på toppen av amerikanernes gjøremål. I følge rapportene skal ovetakelsen sikre klubben fersk kapital på et sted mellom 80 og 100 millioner euro, hvilket igjen gir Roma en finansiell stabilitet, som for øvrig vil være større enn noensinne under Sensi-regimet. Det gis foreløpig lite informasjon om gruppens vekststrategier, men det har hele tiden blitt antatt at DiBenedetto vil angripe utfordringen gjennom organisk vekst, fremfor et mercato-rally til sommeren. Gruppen skal i følge la Repubblica ha ambisjoner om å doble klubbens omsetning til 250 millioner euro innen fem år. Videre skal et nytt stadionanlegg også være ferdigbygget innen 8 år.

Foruten de finansielle målene for både kort og lang sikt etter overtakelsen, spekuleres det i dag også rundt selve organisasjonen. Corriere dello Sport hevder at en grunnleggende visjon rundt overtakelsen er å markedsføre Roma til et publikum i hele verden, til forandring fra Sensis noe beskjedne aksjonsradius. Avisen hevder å vite at Franco Baldini og DiBenedetto har vært i kontakt med hverandre, selv om førstnevnte er under kontrakt med det engelske FA. Baldini kan være aktuell for presidentvervet i nye AS Roma.

Organisasjonen står overfor store strukturelle forandringer. Et sentralt spørsmål blir naturligvis hovedtrener Ranieri, som i følge mange kan bli erstattet av Carlo Ancelotti. Kabalen slutter imidlertid ikke der; Walter Sabatini (ex-Palermo) har blitt nevnt som sportssjef og Zdenek Zeman som primaverasjef. Utfordringen ligger i ressursene som allerede er i klubben. I følge Corriere dello Sport kan Gianpaolo Montali være en annen kandidat til presidentvervet, mye grunnet hans eksepsjonelt gode forhold til Unicredit. Videre har direktørene Daniele Pradè og Bruno Conti kontrakter til 2013, og de er neppe i fare for å bli avskjediget ettersom de begge har jobbet hardt for Romas vekst.

Uansett hvordan organisasjonen blir seende ut, så er det i alle fall sterke pekepinner i retning både utvidelse og kompetanseheving. DiBenedettos gruppe ønsker å posisjonere Roma for et større publikum og nå gjennom med større gjennombruddskraft. Det er i så måte også ventet at ekspertskikkelser som Franco Baldini og Walter Sabatini er høyaktuelle for innsats i AS Roma.

Jeff Donovan skriver for Bloomberg Italy og hadde i dag følgende å si om amerikanerne: «Gruppen representert av DiBenedetto har gjort en svært god jobb med The Boston Red Sox, et lag som ikke hadde vunnet en tittel på mange år. For mindre enn ti år siden ble klubben kjøpt for 500 millioner dollar, og nå er verdien rundt en milliard dollar. Jeg tror DiBenedetto ser et lignende prosjekt i Roma. En bør ikke vente et prosjekt i retning Manchester City, som ikke bryr seg om prisen på spillerne i markedet, men heller et seriøst og strukturert prosjekt med nedslag på mellomlang til lang sikt. Selv om fotballen har vokst enormt i USA de siste årene er det fortsatt en sekundær sport, hvilket er grunnen til at amerikansk media ikke har viet saken særlig mye oppmerksomhet. For amerikanske investorer er det normalt å investere i utenlandske markeder, og selv i fotball har vi sett det skje i Premier League.»

Rent spillerlogistisk, skal kontraktsfornyelser på Daniele De Rossi og Philippe Mexes være de sentrale trekkene. Mexes’ kontrakt går ut til sommeren, mens Daniele De Rossis kontrakt strekker seg til sommeren 2012.

ASRoma.no fortsetter oppdateringene etter hvert som nyheter kommer.

Kilder: Corsport, Romanews, Bloomberg, La Repubblica, Il Messaggero