Roma – Napoli: 0-2

Det var et noe overraskende mannskap et skuffende glissent Olimpico fikk se entre banen igår. Ranieri hadde valgt å starte med våre to mest kreative spillere på benken i Totti og Menez. Med David Pizarro fortsatt ute med skade, skulle det vise seg ganske så vanskelig å få til noe spesielt på hjemmebane denne kvelden.

Det startet ganske greit og ulvene hadde god kontroll på de tilreisende napolitanerene, men uten at noen av lagene skapte spesielt mye i åpningsminuttene. Det første store muligheten var det Roma som skulle få da Vucinic kombinerer fint med Simplicio og kommer seg fri på venstresiden av 16-meteren. Han får til en god avslutning, men uheldigvis for oss romanisti går den rett på Napolis gode målvakt Di Sanctis som holder ballen i fastgrep. Napoli skulle også komme til noen halvfarlige muligheter først og fremst ved innlegg fra høresiden, der Christian Maggio laget mye trøbbel for vår John Arne Riise. Napolis største sjanse kom ved et direkte frispark fra rett utenfor 16-meteren, men Julio Sergio bokset ballen til innkast. Spillet bølget frem og tilbake i den første omgangen og Napoli var nok det beste laget. Det var lite som stemte for hjemmelaget og savnet av kreative fibre var helt klart synlig. Det mest overraskende med de første 45 minuttene var dog at Napoli skulle gå til pause med 11 mann på banen. Dommer Bergonzi og hans assistenter burde helt klart ta seg en tur til øyelegen, da det aldri har vært greit å spytte på andre spillere og heller ikke dele ut taklinger av NFL-kaliber. Rødt kort til Lavezzi og/eller Daniele Dossena hadde vært helt på sin plass. Vi får ihvertfall håpe at FIGC i etterkant tar tak i dette og gir førstenevnte et par kamper suspensjon.

Den andre omgangen startet som den første og i pausen hadde Ranieri tatt til fornuften. Det vil si byttet ut Taddei til fordel for vår store formspiller og playmaker Jeremy Menez. Det skulle dog ikke ha den umiddelbare effekten og 5 minutter ut i andreomgangen skulle dommeren igjen komme i fokus. Marek Hamsik, som hittil i kampen hadde vært relativt usynlig, blir spilt igjennom og havner i løpsduell med Juan. Hamsik er raskere, skjærer inn foran brasilianeren og snubler tilsynelatende i sine egne ben. Dommeren er dog ikke i tvil og peker bestemt på straffemerket. Det er vanskelig å si utifra reprisene om det i det hele tatt var noen kontakt, men «et soleklart straffespark» (som det har blitt karakterisert som andre steder på internettet) var det i allefall ikke. Det var uansett ikke noe å gjøre med. Dermed fikk Edinson Cavani tre frem og sette en noe heldig straffe forbi Julio Sergio. 1-0 til Napoli og Cavanis 19 mål for sesongen. Etter dette måtte Roma fremover og jage utligning, men det ble ikke noen særlig fart over angrepspillet. Menez var farlig frempå et par ganger, men skuddene hans ble reddet av De Sanctis. Napoli kom fortsatt til de farligste sjansene og klarte å fremprovosere et selvmål fra Cassetti, men dette ble korrekt anullert for offside. Lavezzi fikk også muligheten til å punktere kampen da han kom alene med Julio Sergio, men en solid redning av vår brasilianske målvakt gjorde at det fortsatt var håp for de drøyt 30000 gulrøde på tribunen. Greco og Totti kom inn for Roma, men det skulle ikke hindre håpet i å briste. Etter 83 minutter kommer Paolo Cannavaro seg fri på høyresiden og sender iveg et overraskende godt innlegg. Inne i boksen hadde Cavani selvfølgelig posisjonert seg perfekt, kom stormende inn mellom reserverte Roma-forsvarere og kunne gi det romerske scudetto-håpet et realt banehogg. 2-0 til Napoli og kampen var i prinsipp over.

Det er vanskelig å karakterisere denne kampen som noe annet enn skuffende, på alle mulige måter. Man kan diskutere både situasjonene i første omgang, samt straffesituasjonen i det uendelige. Faktum er dog at det helt klart beste laget vant og det er ingen tvil om at Napoli har et vanvittig interessant prosjekt på gang. I tillegg kunne også Daniele De Rossi godt blitt sendt av banen etter en hodeløs nedsparking av Serie As toppscorer Cavani. Innsatsen og konsentrasjonen mange romanisti etterlyste i forkant av kampen var fraværende og da blir det vanskelig å slå et Napoli med en angrepstrip som svulmer av kvalitet og kreativitet. Kanskje kunne det endt annerledes om vi kunne mønstret et bedre forsvar, men i denne kampen var det første og fremst det offensive som sviktet. Å skape EN god målsjanse iløpet av 90 minutter på hjemmebane er selvfølgelig altfor dårlig, uansett hvilket lag som står på den andre banehalvdelen. I midtuken kommer Shakhtar Donetsk på besøk og da vil jeg se Jeremy Menez fra start med Vucinic og Borriello på topp. I tillegg får vi krysse alt vi har for at David Pizarro snart er tilbake, for Roma-midtbanen den siste tiden har vært et utrolig trist skue. Kanskje er det også på sin plass å la en Greco eller en Brighi få sjansen den nærmeste tiden? Noe må i alle fall gjøres snart og vi får håpe il Mister har et par tanker om åssen trenden skal snus!

FORZA ROMA!