Med ett og et halvt bein i CL-graven…

I løpet av 13 minutter slapp Roma inn tre mål som etter alt å dømme betyr at vi forlater årets Europacup i første utslagsrunde, til tross for en perlescoring av Menez og en helhetelig sett mektig keeperprestasjon.

Etter to strake tap i Serie A var situasjonen anspent i Roma i forkant av oppgjøret mot Shakhtar, og det hjalp ikke saken at David Pizarro og Adriano fikk selskap av Julio Sergio på skadelista.

Ukrainerne brukte kort tid på å minne tilskuerne på at dette tross alt er det laget som vant UEFA-Cupen for et par år siden, og Riise måtte hive seg fram og blokkere en volley fra Jadson på bakre stolpe. Ellers avverget Doni et bra frispark fra Shakthars utmerkede kaptein Darijo Srna.

Rome kom etterhvert inn i kampen, og selv om Riise feilberegnet totalt på en volley inne i 16-meteren, men hele Olimpico gispet da Burdisso plantet en heading like utenfor fra et par meters avstand. Vucinic prøvde seg også med en frekk lobb, men ballen duppet akkurat ikke lavt nok. Det lå et mål i lufta, og mål ble det.

Rodrigo Taddei har fått mye pepper i det siste, men fortjener all mulig ros for den utsøkte pasningen han serverte til Simone Perrotta som ventet på bakerste stolpe. Perrotta headet via Rat og i mål, og ting så endelig ut til å gå Romas vei igjen.

Så feil kan man altså ta.

For det skulle ikke ta Shakhtar mer enn et minutt å utligne. Jadson fyrte av fra distanse, og ballen endret retning i to spillere før den havnet i nettet bak en totalt utspilt Doni. Og det skulle bli verre. For Roma hadde ennå ikke kommet seg helt fra det første målet før de slapp inn et til. Douglas Costa avsluttet et lite raid med å stoppe opp på kanten av 16-meteren, legge an og piske inn et utmerket skudd som skrudde inn i lengste hjørne. Nok en gang var Doni sjanseløs, men det samme kan ikke sies om de Roma-spillerene som lot den unge brasilianeren skyte fritt.

Roma prøvde å svare, men da Totti spilte gjennom Vucinic maktet montengrineren bare å dundre ballen over tverrliggeren.

Og så kom kveldens desidert verste øyeblikk. Riise å ut til å ha full kontroll med ballen i beina inne på egen halvdel, men nordmannen presterte på et eller annet vis å miste balansen, gå i bakken og overlate ballen til Costa som tok den med seg inn i feltet og serverte en helt umarkert Luiz Adriano.

Menez forsøkte å svare, men traff ikke mål, og bare en heroisk inngripen av Mexes hindret 1-4 da Adriano lobbet Doni. Pipekonserten da lagene forlot banen til pause var ørdøvende.

Riise ble, ikke overraskende, værende igjen i garderoben etter pause, og Paolo Castellini tok plass på venstrebacken i stedet. Roma kom godt igang, og både Totti og Vucinic fyrte av skudd som ble blokkert av det ukrainske forsvaret. Totti spilte også igjennom Menez med en utsøkt flikk, men franskmannen blåste volleyen sin langt opp på tribunen.

Menez fikk sin revansje kort tid etter, da han til tross for grov trøyeholding av Jadson dribblet seg vei til utkanten av feltet og banket ballen opp i lengste kryss. Et utrolig mål, og det så ut til å gi Roma litt sårt tiltrengt glød og entusiasme.

Den entusiasmen fikk seg dessverre en knekk da både Menez og Cassetti pådro seg gule kort som betyr at de er suspenderte til returoppgjøret i Donetsk, der særlig Menez vil være savnet.

Vucinic måtte vike plass for Borriello, men det var Doni som fikk mest oppmerksomhet de påfølgende minuttene. Først kom keeperen ut av egen 16-meter for å takle en framrusende Luiz Adriano, og måtte dermed ut i full strekk for å hindre sin landsmann i å sette ballen i det nå ubevoktede målet.

Shakhtar var nære på å øke ledelsen ved Mkhitaryan, men skuddet hans gikk like utenfor stolperota. En pasning fra Menez med addresse umarkert Borriello ble snappet opp av et våkent forsvar, og Totti fyrte av et skudd fra kort hold rett i fanget på keeper.

Men til tross for stort Roma-press i de siste minuttene holdt det ikke til utlignelse, og oppgaven Roma har foran seg er mildt sagt massiv når de nå må vinne med minst to mål på bortebane i Ukraina. Dette laget har gjort de utroligste ting før, men selv den mest optimistiske Romanista er nok inneforstått med at det ser svært mørkt ut for våre sjanser i årets Champions League.