Walter Sabatini: Romas nye sportssjef

Det er vanskelig å ikke tenke på Zdenek Zeman når en fester blikket på Walter Sabatini, Romas nye diesse. Sigarettene, håret, furet værbitt og et innbitt ansikt som likevel alltid har et snev av ro over seg. En hardtarbeide kjederøyker, med et øye for unge talenter. Avtalen mellom Unicredit og DiBenedetto kompletteres om kort tid og Walter Sabatini har gitt sitt ja til DiBenedetto. Et ja som betydde at hans avtale med Sampdoria måtte strykes til fordel for et større prosjekt. Spørsmålet mange stiller seg, er hvilken pensel Walter Sabatini vil bruke når han skal male «Nye Roma». Ungt, friskt og usikkert, eller trygt, etablert og kjedelig?

Sabatini ble født i Umbria, nærmere bestemt Marsciono, 2.mai 1955. Selv om det gjerne kan virke slik, har han ikke alltid vært en kjederøykende sportssjef – han har faktisk også vært fotballspiller. Med to år i Perugia og ett år i Varese, fikk Sabatini faktisk sin Serie A-debut for nettopp AS Roma i 1976. Han returnerte deretter til Perugia året etter, med 10 A-lagskamper fra Roma i bagasjen. Langvarige muskelskader gjorde imidlertid sitt til at hans spillerkarriere aldri ble en stor suksess, og han la opp som aktiv spiller i 1984, etter flere lite minneverdige år i diverse klubber. Én dør ble lukket, og en annen åpnet. Sigaretten ble tent.

I 1986 returnerte han nemlig til Perugia, da som assisterende juniortrener, og senere som sjef for junioravdelingen i 1990. Han fikk deretter samme jobb hos Lazio i 1992, før han begynte karrieren som sportssjef i diverse klubber: Triestina (1994-1998), Arezzo (1998-2000), Perugia (2000-2004), Lazio (2004-2008) og til slutt Palermo (2008-2010). Jobben i Palermo ble avsluttet i fjor høst, og hans resignasjon kom i følge klubben av personlige årsaker. Hvem vet hva disse er, men var det ikke omtrent da Franco Baldini begynte å drodle rundt Romas fremtid? Om kort tid begynner uansett hans hittil største prosjekt: nå som direttore sportivo della Roma. Il diesse.

Nye eiere gir naturligvis grobunn for mange rykter om nye spillere til sommeren. Rykteflommen ble naturligvis ikke mildere av  DiBenedettos uttalelse om 5-6 nye spillere. Det rykteflommen tilsynelatende ikke alltid ser ut til å reflektere, er hvilken type sportssjef Sabatini har vært, og ventelig kommer til å være for AS Roma. I går snakket man om Ibrahimovic, i dag snakkes det om Kaka. Kaka, en signering som ikke minner om annet enn en Daniele Pradè på steroider. Dersom en i stedet skrur tiden tilbake, til året 1990, så vil en se hvor Walter Sabatini kom fra, og hvordan dette farget hans karriere som sportssjef. Alt startet nemlig med flere år som leder for Perugia og Lazios junioravdelinger.

Det finnes antakelig et utall forskjellige meninger om hvorvidt Walter Sabatini har vært en suksess i klubbene han har handlet for. Det kan blant annet diskuteres at han gjerne ikke gjorde en strålende jobb for Lazio (selv om det på én måte er å regne som positivt). Men noe synes uansett å være tydelig fra hans tid som sportssjef: Walter Sabatini leter alltid etter investeringer med stor avkastning, og han har leverte flere av dem for Palermo. Corsport presenterer i dag en interessant artikkel om Sabatinis brede nedslagsfelt, og hans ambisiøse arbeidsmetodikk. En kan trygt si at det er hakket mer spennende enn Daniele Pradès fremgangsmåter, som tilsynelatende ikke er særlig mer komplekse enn å ha Ernesto Bronzetti på speed-dial.

Corsport presenterer Sabatini som en sportssjef med stor oversikt over både Europa og Sør-Amerika. Sabatini drar til Sør-Amerika flere ganger i året, og det var på disse reisene han oppdaget spillere som Abel Hernandez og Javier Pastore. Førstnevnte ble fulgt i over et halvt år, før han til slutt ble signert for €3,3 millioner i 2009. Spilleren kan allerede nå bli solgt for over €10 millioner. Hva så med Javier Pastore? Supertalentet ble oppdaget på en av hans mange turer til Argentina, og Sabatini falt umiddelbart for Pastores talent. Pastore spilte da i Huracan, og ettersom han var under radaren til mange europeiske storklubber var det ingen enkel affære å hente talentet til Palermo. Etter flere samtaler med Pastores mor, var det en lengre samtale med hans agent Marcelo Simonian som til slutt ble avgjørende for overgangen. Pris? €6,5 millioner. Verdi nå? Minst €30 millioner.

Corsport nevner flere gode eksempler på Sabatinis teft, og særlig hans evne til å finne spillere der ingen kunne tru at noken kunne bu. Sabatini oppdaget Ilicic ved å se oppgjøret mellom Hibernian og Maribor på DVD. I dette oppgjøret fant han også Bacinovic. En trenger ikke å nevne at spillerne allerede er verdt langt mer enn hva de ble signert for. En annen kurios signering, er den ghanesiske midtbanespilleren Acquah, født i 1992, som fikk sin debut for Palermo forrige helg. Spilleren ble oppdaget i en bakgårdskamp i Accra, og signert for noen få tusen euro etter et treningsopphold hos Glentoran. Dersom en skal se på verdier han allerede har realisert, så får man kanskje det beste eksempelet ved å se på Kolarov: venstrebacken ble kjøpt for €0,8 millioner og solgt for €17,5 millioner pluss Garrido.

Så hvis en igjen skal stille spørsmålet om hvordan nye Roma vil se ut,  bør en anta at fokuset vil ligge på helt andre spillerkjøp enn hva vi har sett de foregående årene. Ingen Baptista, ingen Cicinho, ingen flere Daniele Pradè-kjøp. Etter alle solemerker vil nye Roma i langt større utstrekning jobbe for å finne talenter til en rimelig pris, fra alle hjørner og kroker av internasjonal fotball. Det vil garantert bli bomkjøp, men hvem kan vel klage hvis vi henter spillere som Javier Pastore? Snart fullføres oppkjøpet av AS Roma. Det skulle overraske meg om ikke Sabatini allerede har ønskelisten klar. Det skulle også overraske meg om ikke Bruno Conti gleder seg til å få selskap fra en annen kjederøyker.

Kilder: Corsport, Wikipedia