Skandalerapporten om AS Roma

AS Roma styrter på Borsa Italiana, og påskeferien kommer beleilig for en klubb i stor økonomisk og politisk uro. I ettermiddag er aksjen ned nærmere 8,7%, til €0,74, en nedgang på om lag 36% fra fredag. Hovedårsaken til dette er at investorer over flere måneder har drevet med intensiv spekulasjon rundt oppkjøpsryktene, før realiteten skylte over markedet da DiBenedetto og Unicredit annonserte størrelsen på sin avtale. Aksjemarkedet hadde inntil fredag blåst selskapets verdi opp til €155m, mens DiBenedetto-avtalen realiserte en selskapsverdi på kun €90m. DiBenedetto og Unicredit er senere pliktig i å tilby tilsvarende pris som i oppkjøpet, altså €0,6781, til alle minoritetsaksjonærer og resultatet av denne reelle prisen er at aksjonærene har flyktet fra aksjen siden mandag. Dette kan bety at DiBenedetto og Unicredit vil bli sittende med mer enn 67% etter gjennomført OPA.

Det er imidlertid høstens due diligence som skaper de største sjokkbølgene denne onsdagen. Nøkkeltall og detaljer presenteres i dag av La Repubblica, og Sensi-familien får nå gjennomgå for det som kan minne om en utstrakt misbruk av klubben. Det er naturligvis intet nytt at klubben har slitt økonomisk. Tvert i mot, klubbens egenkapital ble utradert i løpet av 2010, og de negative årsresultatene bare øker i omfang. I løpet av første halvår i 2011 ventes egenkapitalen å bikke  -€40m, noe som illustrerer hvor prekær klubbens situasjon er. Samtidig som man har visst om situasjonen, har det vært knyttet et stort spørsmålstegn til hva gjelden faktisk består av, ettersom den i liten grad er gjeld fra kredittinstitusjoner og i langt større grad er å karakterisere som «annen gjeld». Og dessverre ser det ut som om «annen gjeld» bare er et forsiktig begrep på det som har skjedd i AS Roma de siste årene. Vi advarer herved om rystende avsløringer.

AS Roma skylder et sted mellom 50 og 60 millioner euro som følge av rettstvister og andre oppgjør med tredjeparter. Noen av beløpene som skyldes er mildt sagt latterlige, som at klubben for eksempel skylder Gabriel Batistuta hele €9m. Det som kanskje er enda mer latterlig er at klubben skylder Gustavo Bartelt (!) samme beløp. Klubben skylder også Felipe flere millioner euro, hvilket er særskilt merkelig da spilleren ikke tjente så mye i løpet av hele oppholdet i AS Roma. Videre skylder man Ivan Helguera €285.000, mens Mauro Esposito har €475.000 utestående. AS Roma skylder til og med Siviglia penger for lønn ti år tilbake i tid. Og dette er dessverre ikke avsløringene som gjør mest vondt å lese.

De største skandalene fra rapporten består av en rekke skyhøye kostnader som ingen kan redegjøre for. Det finnes også en rekke skyhøye kostnader som faktisk kan redegjøres for, uten at det hjelper stort mye i forklaringen om hvorfor de er så høye. Rosella Sensi har eksempelvis hevet en årslønn på latterlige €1m (altså om lag 8 millioner kroner – til sammenligning tjener Statoil-sjef Helge Lund litt i overkant av 10 millioner kroner). Daniele Pradè har tjent €716.000, Gian Paolo Montali €600.000, Bruno Conti €536.000 og Cristina Mazzoleni €462.000. I tillegg har Bruno Conti fått et lån på €200.000 som ser ut til å være rentefritt. Gartneren på Trigoria tjener intet mindre enn €15.000 i måneden!

Det er tilsynelatende ingen grenser for hva som har skjedd i AS Roma de senere årene. Klubben skylder blant annet én advokat i Milano €2,5m, mens klubben blant annet har en årlig barnelegekostnad på €30.000. Hvilket barn? Rosella Sensis. Det kanskje mest urovekkende som avsløres i rapporten er at Rosella Sensi har tegnet 402 kontrakter i løpet av tiden som president, mesteparten av dem kontrakter som tikker og går uten at noe arbeid blir gjort. Blant annet får en entreprenør €70.000 i året på en løpende kontrakt, og hjelper klubben når de tar kontakt. Med hva? Ingen vet. Klubben skylder videre €1,3m til Villa Stuart, uten at det er lett å forstå hvorfor. Eller hva med at klubben har signert 189 kontrakter de siste 5 årene med pensjonerte folk?

Omfanget av skandalen er foreløpig mildt i forhold til hva som kan komme. Journalisten som har avdekket forholdene forklarer at ingenting har blitt gjort fordi AS Roma har vært så lukrativt for så mange mennesker. Foreløpig hjelper rapporten i det minste med å gi en forklaring på hvorfor driftsresultatene de senere årene har vært blodrøde, og hvordan egenkapitalen kunne bli utradert. Det forklarer imidlertid ingenting om hva mange av disse kostnadene faktisk går til. Kan noen for eksempel forklare hvordan en kan betale €70.000 i året til en entreprenør som tilsynelatende ikke gjør noe arbeid for klubben? Eller hva alle disse pensjonistene hyres til?

Heldigvis kan man slå fast at dette ikke er nytt for verken DiBenedetto eller Unicredit, ettersom tallene stammer fra rapporten som ble lagt frem for potensielle kjøpere i høst. Det ventes å komme mer om affæren de kommende dagene, og i mellomtiden får vi prise oss lykkelig over at Sensi-epoken har møtt sin pinlige slutt. Vattene!

Kilde: La Repubblica