– En leder både på og utenfor banen

Luis Enrique er mannen som har fått ansvaret med å lede nye AS Roma. En svært krevende jobb som krever mye av den ferske treneren. I et intervju med SkySport bekrefter Luis Enrique at han er Romas nye hovedtrener og lover langt på vei et offensivt, fintspillende og ikke minst vinnende AS Roma. Enrique omtaler seg selv som en vinner, og beskriver nye Roma som et vinnende prosjekt. Det er vanskelig å ikke la seg rive med av hans selvsikkerhet.

De fleste vil nok huske ham best fra tiden som aktiv spiller – som en hardtkjempende midtbanespiller med enorm aksjonsradius, et voldsomt temperament og ikke minst en holdning som fansen elsket og motstanderne hatet. For å lære mer om vår nye trener, har ASRoma.no i dag slått av en prat med Lasse Brenden, president i Penya Blaugrana del Nord, Barcelonas norske supporterklubb:

– Han er husket som en ekte «capità», en leder både på og utenfor banen. For de som kjenner dagens Barça bedre, så er han i så måte ikke helt ulik hans etterfølger Carles Puyol, forteller Brenden.

Luis Enrique overtar sjefsrollen etter 3 gode år med Barcelona B, og har selvfølgelig blitt sammenlignet med Pep Guardiola, mannen bak mannskapet som mange mener er tidenes beste fotballag. Ikke nødvendigvis på grunn av personlighet eller lederstil, men kanskje fordi han følger i Guardiolas fotspor både taktisk og som trener for Barcelona B.

– Sammenligningen med Guardiola passer veldig bra. Men Barças lag spiller alle den samme fotballen, mer eller mindre uavhengig av hvem som er trener. Med forskjellige spillere og lagkomposisjon blir det naturligvis variasjoner, men filosofien er den samme. Dette gjør det kanskje vanskeligere å si noe om hva Lucho representerer, for som trener for Barça B er man naturligvis veldig låst, men tatt i betrakning hva slags bakgrunn han har så avviker nok ikke grunnfilosofien hans mye fra Barças, mener Brenden.

Brenden tror imidlertid ikke at Luis Enrique vil låse seg fast i Barcelonas velkjente spillesystem dersom dette ikke egner seg for Roma.

– Mannen er såpass intelligent at han neppe vil satse blindt på en slik type fotball dersom han mener at Roma ikke har spillermaterialet som skal til. Han vet åpenbart mer enn mange andre om hvor mye det kreves av et lags spillere for å få Barças fotball til å fungere.

Enkelte stiller spørsmålstegn ved at en såpass ung og umerittert trener skal overta den krevende jobben med å lede AS Roma. Enrique er bare 41 år gammel, og Roma blir hans første ordentlige sjefsrolle. Det fantes flere alternativer med betydelig mer rutine, men valget falt på Luis Enrique etter han hadde imponert som trener for Barcelona B.

– Han har utrettet mer enn forventet. Det er naturligvis vanskelig å dele ut ros til enkeltindivider i et støtteapparat uten å selv ha vært midt oppe i det, men teamet Luis Enrique har vært en del av de siste tre årene har virkelig gjort en fantastisk jobb med Barça B, sier Brenden.

Italiensk media har prøvd etter beste evne å male et bilde av Luis Enrique som trenerskikkelse. Man har kanskje særlig fokusert på Enrique som en ambassadør for temperament, vinnervilje og knallhardt arbeid. Brenden kan bekrefte dette bildet:

– Uten å kjenne ham personlig så blir det bare spekulasjon og synsing, men han er kjent som en naturlig lederskikkelse som nyter stor respekt både for det han oppnådde som spiller, men også for det han har oppnådd i sitt personlige liv. Han har blant annet gjennomført en rekke marathon, triathlon, sykkelritt og diverse, og trener sannsynligvis på et nivå godt over det de fleste fotballspillere kan sette på samvittigheten.

Trenervalget markerer svært tydelig hvilken retning DiBenedetto og Sabatini ønsker å ta med Roma. Man har ikke ansatt en trener som skal tyne de siste 10% ut av laget, men snarere en trener som kommer fra en utpreget prestasjonskultur med fokus på å dyrke spillere fra egne rekker.

– Nå var ikke Lucho et produkt av Barças «cantera» (Barcelonas ungdomsakademi, red.anm.), men han har sett hva effekten av den på nært hold, og han har også brukt flere juniorspillere fast på nest høyeste nivå i Spania, forteller Brenden.

Prosjektet AS Roma handler imidlertid ikke bare om å bygge for fremtiden, men også om suksess på kort sikt. Forventningene er skyhøye i Roma, og Luis Enrique har en real utfordring foran seg. Brenden mener han er klar for presset fra Italias kanskje mest lidenskapelige publikum, og at Roma har landet på et godt trenervalg.

– Enrique er uten vil klar for dette mentalt. Han vet definitivt hvor suksess kommer fra og er ikke en person som lett tar av fra bakkenivå. Han er en person som forstår effekten av hardt arbeid og som setter harde krav til seg selv og det han holder på med, sier Brenden.

Sjefen for Barcelonas norske supporterklubb mener samtidig at manglende erfaring som trener kan være en potensiell svakhet, men presiserer samtidig at Luis Enrique er godt vant til press fra tiden som spiller.

– I den grad han mangler noe, så er det jo erfaring med den type ansvar han vil få i en storklubb som Roma, og ikke minst med oppmerksomheten rundt ham som person. Men samtidig var han altså spiller på toppnivå i en av verdens desidert mest kravstore klubber, i en av de vanskeligste periodene i klubbens moderne historie. Det han måtte mangle av erfaring, bør han derfor kunne klare å lære seg relativt raskt, utdyper Brenden.

Brenden trekker også frem et kjent fenomen: at spanjoler normalt ikke pleier å lykkes med oppholdet i Serie A.

– En siste svakhet kan muligens være hvor godt han kjenner til italiensk fotball, og hvorvidt han vil klare å tilpasse sin fotball til Serie A. Og spanjoler har vel ikke akkurat hatt noen kjempesuksess i Serie A tradisjonelt sett? Ivan de la Peña er kanskje ikke den beste makkeren i så måte…

For som Brenden påpeker, kommer ikke Luis Enrique til den italienske hovedstaden på egenhånd. Tvert i mot, med seg har han et solid støtteapparat som skal trene spillerne både fysisk og mentalt. Pasningsmaskinen med den blanke issen, Ivan De La Pena, er én av totalt 4 spanjoler som slår følge med Enrique til Roma. Disse er Joan Barbarà, Josè Ramon Callen, Marcos Lopez og Ivan De la Peña.

– Årsaken til dette er vel så enkel som at det er lettere å jobbe med folk du kjenner fra før av enn å hyre inn ukjente fjes. Hva gjelder De la Peña så er det først og fremst en meget god venn av Lucho, men han hadde altså en kort sesong i Lazio så han kjenner til landet, språket og byen fra før av. I tillegg har han nettopp lagt opp etter en lang karriere i Espanyol, så han er helt sikkert lysten på å prøve seg på noe nytt. Ja, også var han en fremragende fotballspiller da, forteller Brenden.

Luis Enrique ventes til Roma i løpet av de kommende dagene. I følge de fleste rapportene har Enrique knyttet seg til Roma på en toårskontrakt med opsjon på et tredje år. Dette til tross for at han angivelig ønsket kun ett år da forhandlingene begynte. Enkelte har hevdet at Enrique ønsket dette med hensyn til at Guardiola tidligere har hintet mot at han ikke vil fortsette som Barcelona-sjef i det uendelige. Brenden tror ikke dette har vært i bakhodet til Enrique.

– Det er nok ikke noe han har tenkt noe på nå. Og heller ikke Guardiola har signert noe annet enn kortsiktige kontrakter med Barça. Det er nok ganske enkelt slik de foretrekker å jobbe. Mange har tolket det som en form for manglende lojalitet, men det er nok mye heller snakk om et ønske om frihet, særlig med tanke på at de begge har familier som de er opptatte av å beskytte mot all oppmerksomheten.

Ansettelsen av Luis Enrique er kjærkommen, da det også signaliserer at Roma har begynt å bevege seg på calcio mercato. Juni har av mange blitt omtalt som den viktigste måneden for klubben, ettersom man skal sy sammen et helt nytt mannskap til neste sesong. Sabatini kan nå flytte fokuset bort fra trenerspørsmålet, og fortsette arbeidet med å bygge et mannskap rundt Luis Enrique. Og hvem vet, kanskje mannen fra Asturias tar med seg mer enn støtteapparat fra verdens beste fotballag?

Hva synes du om ansettelsen av Luis Enrique? Delta i debatten på forumet!

ASRoma.no takker Brenden for praten!