Sabatini møtte pressen – Enrique er i Roma

– Er det greit om jeg røyker?

Sabatini ankom Trigoria like før klokken 12 og satte umiddelbart standarden med sin bånn seriøse bekymring for nikotin-abstinenser. Deretter fulgte 90 minutter med utredninger om klubbens visjoner for fremtiden, kledelig innpakket i en halvsyrlig retorikk som mange allerede har omfavnet. Men skal vi tro Romas nye sportssjef var dagens pressekonferanse ingen pekepinn på hvordan ting vil fortone seg den kommende tiden.

-Jeg kommer til å snakke lite, og når jeg gjør det vil det være i en offisiell manér, sa han etter litt.

Lite ord, mye handling. Kanskje like greit ettersom det på lengre sikt kun er resultater som betyr noe for en sportssjef, og kanskje særlig for en sportssjef som skal restrukturere AS Roma. Forventningene er skyhøye til nye Roma, og Sabatini leverte en pressekonferanse med høy substansverdi.

Sportssjefen begynte med å gi klubbens første bekreftelse på at Franco Baldini kommer til å jobbe for Roma. Sabatini kunne fortelle at tidspunktet avhenger av når Baldini klarer å løsrive seg fra kontrakten med FA, ettersom Baldini (i følge Sabatini) er mer lojal mot regler enn han selv er. En passende beskrivelse, ettersom Sabatini senere innrømmet å ha jobbet med Roma siden juletider, til tross for at en ikke kan være sportsdirektør i to forskjellige Serie A-klubber i løpet av samme samme sesong. Dermed har man samtidig fått et svar på hvorfor Zamparini til stadighet uttaler seg så negativt om nye Roma; da Sabatini forlot Palermo i november ble det sagt at det var av personlige årsaker, mens mye tyder på at det heller var Roma som ledet Sabatini bort fra Palermo.

Sabatini gikk deretter videre til å bekrefte Luis Enrique som ny Roma-trener. Som i tilfellet med Baldini var dette også klubbens første formelle bekreftelse på ansettelsen, selv om enigheten har vært kjent i 2 dager. Sabatini bekreftet videre at Luis Enrique har signert for to år, og at det ikke foreligger noen klausuler i kontrakten som gir Enrique anledning til å forlate skuten etter ett år, slik det har blitt hevdet. Han kunne imidlertid avsløre at det foreligger en muntlig avtale om opsjon for et tredje år. Sabatini snakket i det hele tatt varmt om sin nye trener, og avslørte hva han likte best ved Luis Enrique – hans visjon om å sette sammen et lag som ønsker å ødelegge motstanderne!

Pressen, på sin side, var naturligvis opphengt i hva Sabatini kommer til å gjøre på overgangsmarkedet, ettersom Roma ligger nede med brukket rygg. Sabatini ville ikke røpe størrelsen på overgangsbudsjettet, av hensyn til å bevare kjøpekraften, men indikerte samtidig at 5-6 nye spillere ville kunne komme, samtidig som noen vil forsvinne. I den anledning fikk han også det mest innlysende spørsmålet på hele pressekonferansen: hva skjer med Jeremy Menez og Mirko Vucinic? Sabatini besvarte spørsmålet ved å vektlegge at klubben ønsker begge med videre, under forutsetning av at de vil dedikere seg til prosjektet.

Marco Borriellos fremtid i klubben ble også luftet av fremmøtte journalister. Sabatini svarte med å omtale Borriello som et problem, ettersom han hadde hatt to sesonger i løpet av forrige sesong: én sterk, og én elendig. Men også her var han opptatt av å snakke med spilleren før de landet på noen avgjørelse om fremtiden.

Pressekonferansens kanskje heteste tema ble River Plates Erik Lamela, og Sabatini la ikke skjul på sin begeistring. Tvert i mot, han omtalte forhandlingene som nevrotiske og sa at han ville gjøre det han kunne for å få spilleren til Roma. Dersom han ikke lyktes med dette, så ville han hente inn en annen spiller av tilsvarende kvalitet. Interessen for Lamela er faktisk så sterk at Sabatini også vektla språket som en fordel ved å ansette Luis Enrique, selv om dette naturligvis også kan spores tilbake til hans generelt sterke dragning mot argentinsk fotball.

Sabatini fortsatte med å omtale Totti som midtpunktet for nye Roma, som en teknisk støpeskje for det som skulle komme. Han uttalte videre et sterkt ønske om å ha De Rossi med seg videre, noe han også virket overbevist om at ville skje. På spørsmål om hvor mange romere fansen kunne forvente å se i klubben fremover, uttalte han at Bovo og Storari ikke ville komme slik ryktene vil ha det til, men at fokuset rundt romere heller ville ligge på å korte avstanden mellom Primavera og A-lag. Problemstillingen rundt stor avstand mellom Primavera og A-lag var et viktig tema som han ville diskutere med Bruno Conti ved rette anledning.

Pressekonferansen demonstrerte i det hele tatt en stor åpenhet rundt prosjektet, samtidig som Sabatini av naturlige årsaker evakuerte fra henvendelser som ble for detaljerte. Det er for øvrig også mulig at pressekonferansen tjente et annet formål enn å kommunisere visjonene om nye Roma. Luis Enrique og hans støtteapparat ankom Roma kl 14:40, og satte kurs direkte mot Trigoria. Tilfeldigvis landet de i samme tidsrom som Sabatini geskjeftiget hele pressekorpset på Trigoria, og de slapp i så måte unna kaoset som både DiBenedetto og Sabatini har opplevd på Fiumicino tidligere denne våren.

Ved ankomst på Trigoria ble Enrique og hans støtteapparat møtt av Sabatini og Totti. Sistnevnte var innom treningsfeltet for å hilse på sin nye sjef, og forlot Trigoria omtrent 15 minutter etter de 6 spanjolene hadde ankommet. Luis Enriques støtteapparat består av assistenttrener Joan Barbarà, fysisk trener Jose Ramon Callen, taktiker Isidro Ramon, mental trener Joaquin Valdes og teknisk assistent Ivan De La Pena. Sistnevnte fungerer også, på bakgrunn av sin fortid i Lazio, som en tolk mellom italiensk og spansk, både språklig og fotballfaglig.

Etter en kjapp omvisning på Trigoria, ledet av Tempestili og Turra, forsvant Sabatini og trenerne inn bak lukkede dører, etter alt å dømme for å signere papirer og innlede praten om hva som må gjøres for å bygge nye Roma. Luis Enrique & co blir i Roma til i morgen, og kommer trolig til å jobbe tett med Sabatini utover kvelden. I følge laroma24.it, er det også stor mulighet for at Franco Baldini kommer innom Trigoria i løpet av kvelden. Nå blir det mindre prat og mer handling, for det er bare en drøy måned til 12.juli og starten på sesongoppkjøringen.

PS: Luis Enrique er i skrivende stund fortsatt på Trigoria. Saken oppdateres dersom det kommer flere nyheter om møtet mellom Sabatini og Enrique.

Kilder: laroma24.it, romanews.eu, romagiallorossa.it