Når systemet åpenbart ikke fungerer som tiltenkt

Walter Sabatini, nytenkende bohem

La det være sagt først som sist: jeg skjønner fint lite av italienske overgangsregler. Jeg kjenner heller ingen som faktisk har full oversikt over hvordan dette systemet fungerer. Alt jeg vet er at Roma tilsynelatende har et problem med antall spillere uten EU-pass, og at de foreslåtte løsningene bare blir drøyere og drøyere for hver dag som går. Nå senest gjennom ivorianeren Kevin Koffi.

Forrige tirsdag opplevde Ahmed Barusso å bli stoppet av en rasende supporter, som både slo og sparket i bilen som skulle ta Barusso hjem fra treningsfeltet. Årsaken til denne hårreisende oppførselen var at Barusso hadde nektet å takke ja til tilbudene som hadde kommet fra andre klubber. Supporterens voldsomme misnøye skyldtes ikke i seg selv et sterkt ønske om å skille lag med Barusso, men det at Barusso blokkerer muligheten til å hente spillere uten EU-pass. Slik det ser ut, i alle fall.

Da det italienske fotballforbundet FIGC tidligere i år annonserte at de økte innvandrerkvoten fra 1 til 2, var det en slags folkelig konsensus om at man kunne hente 2 ikke-EU spillere uten at reglene la opp til noen videre finurligheter. Skal vi dømme etter sommerens rapporter i romersk media, er dette tydeligvis ikke tilfellet. Roma ventet tidligere i sommer hele tre uker på at Erik Lamela skulle få sitt spanske pass, før de omsider registrerte ham for spill i Serie A. I mellomtiden var overgangen semi-offisiell. Nå virker det som om Roma har stått bom fast i planen om å hente spillere som Fernando (Porto) og Casemiro (Sao Paolo). Årsak? Det er rett og slett ikke plass til flere spillere uten pass fra et EU-land.

Hvordan dette faktisk fungerer, er vi her på asroma.no veldig usikre på. Det fungerer tydeligvis ikke like fritt som vi trodde, men snarere mer i retning av at man på et eller annet stadie må kvitte seg med noen utlendinger før man kan skaffe seg noen nye. Her kommer også Barusso og Simplicio inn i bildet; Roma vil ikke ha dem, og begge vil bli. Og begge må gå for at Roma skal kunne utnytte sin utlendingskvote. Samtidig var det en eller annen byråkratisk komplikasjon ved Adrianos opphold i Roma. Igjen, med forbehold om at italiensk media vet hva de snakker om.

Det er også her ivorianeren Kevin Koffi kommer inn i bildet. Dersom man henter en utlending fra det italienske ligasystemet, vil ikke dette påvirke kvoten for antall signerte innvandrere. Og dersom det er slik at man må selge utlendinger for å kunne kjøpe nye, så finnes det er smutthull. Kall det gjerne Koffi-smutthullet, i god Bosman- og Webster-ånd.

I følge SkySports24 skal Sabatini nå vurdere å hente ivorianeren Kevin Koffi, som skal være kontraktsløs et eller annet sted i det italienske ligasystemet.  Noen hevder han sist spilte i San Remo, andre hevder han sist spilte i Vicenza. Det riktige synes å være at han sist spilte i Serie C1-klubben Siracuse. Uansett, Kevin Koffi er en spiller som er alt annet enn overbevisende selv i skrytevideoer og vanligvis pålitelige SkySport hevder at Sabatini har planer om å signere ham – for deretter å gi spilleren gratis til den belgiske andredivisjonsklubben Royal Boussu Dour Borinage!

Hvorvidt det er noe form for sannhet i disse ryktene (eller problemstillingen, for den sakens skyld), er det bare Sabatini og noen få andre som vet med sikkerhet. Effekten av denne manøveren synes imidlertid å være at Roma får frigjort plass til å signere en utlending, og at Sabatini omsider kan signere en ny midtbanespiller. I mellomtiden har AS Roma sluppet en pressemelding der de uttrykker sympati med Barusso etter forrige ukes hendelser. Det er tross alt ikke ghaneserens feil at systemet ikke fungerer som tiltenkt.

Og hva med Kevin Koffi? Hva får egentlig han ut av dette?