Non é possibile…


Fra en av de daglige handleturene på AS Roma Store. Takk til den eminente nederlandske fotografen.

– Det er ikke mulig. Setningen oppsummerer på mange måter den første tiden i Roma. På godt og vondt, men mest godt. Det var også den første setningen som frekventerte hodet da jeg oppdaterte mitt nåværende bosted på fjesboken til ”Roma”. Byen jeg har et lidenskapelig forhold til, og som jeg alltid har hatt lyst til å bo i. Her er jeg altså, og jeg har vært her en uke allerede…

Den første tiden har i hovedsak gått med til å etablere seg i Italia. Tro meg når jeg sier at det er nok å ta tak i. Et eksempel er Romas hovedsponsor, mobiloperatøren Wind. Jeg måtte selvfølgelig ha meg et italiensk telefonnummer når jeg skal være et år, og et opplagt førstevalg som romanista var Wind. Det viste seg imidlertid vanskelig å sende sms til utenlandske numre. Ettersom alle på språkskolen min er fra utlandet ble det et ganske vesentlig problem. Wind hevdet imidlertid at det var ”non è possibile” og at feilen lå hos alle andre nettoperatører.  Vakkert ikkesant? Og sikkert veldig beleilig for fyren bak kassen som hevdet å kunne engelsk. Med litt eksperthjelp fra fedrelandet ordnet det seg likevel; ”Più vicini; Wind”…

Likevel har det blitt mye tid til giallorossi. Hovedtema her i Roma om dagen er det som foregår i kulissene på Trigoria. Ifølge godt opplyste kilder skal det allerede være interne konflikter mellom enkeltspillere (Totti og Borriello), trener Luis Enrique og sportssjef Walter Sabatini. Tre ting er sikkert i den forbindelse. Når en klubb gjennomgår endringer slik Roma gjør i sommer er det helt normalt. For det andre konflikten med Totti en konflikt Luis Enrique vil tape. For det tredje var det siste tur for Team Borriello & Rosi på Bloom i går. Bloom-personalets forståelse av en ”Whiskey Doppio” er for øvrig hysterisk og helsefarlig, men det får vi ta en annen gang….

De mange bevegelsene på transfermarkedet er også samtaleemne under denne særdeles varme ferragostoen i den evige stad. Noen er skuffet over at ambisiøse spillere som Mexès, Menez og Vucinic er borte, mens andre (som undertegnede) var drittlei holdningene til enkelte av disse. Kampen mot Slovan Bratislava fikk imidlertid ikke den ventede effekten blant romerne som jeg forventet. For det første tror jeg det skyldes at italienerne generelt er like interessert i Europa League som i skihopping,. For det andre er det helt normalt at Roma, og italienske lag generelt, varierer voldsomt i prestasjonene på forsesongen og i Europa. Dessuten er det en viss aksept å spore i retning av at det nye prosjektet til DiBenedetto og co. vil ta tid.

”Non è possibile” var også svaret min sveitsiske romkamerat Christian fikk da han så hjertelig spurte huseieren om det var mulig å fikse air condition-anlegget; etter deres oppfatning fantes det nemlig ingen reparatør i Roma… Løsningen var vifter, og at vi, selvsagt, skulle betale for det hele. Så mens gradestokken kryper ned mot 24 grader, più o meno, får jeg våge meg inn på soverommet.Sove? Non è possibile, è troppo caldo…  Først tror jeg imidlertid jeg skal se talen til Stoltenberg en gang til. Det var dagens øyeblikk. Takk, Jens. Fra terrassen i Monteverde Vecchio; buona notte.

… PS: vi tar med et lesetips, ”La cucina di casa mia. Ricette dal cuore Giallo Rosso”,  en kokebok av Maria Sensi.

«Un Romanista a Milano» skrives av Julius Berg Kaasin, redaktør/visepresident ASRoma.no/Roma Club Norvegia og jusstudent bosatt i Castellanza, utenfor Milano. Følg @il_trequartista på Twitter for jevnlige oppdateringer fra Italia.