Mercato under lupen

Foto: romatiamo.net

Det var knyttet stor spenning til det amerikanske prosjektet da det i februar ble klart at Newco Roma hadde bestemt seg for å gi Thomas DiBenedettos selskap eksklusive rettigheter til forhandlinger om kjøp av AS Roma. Etter to hektiske måneder med forhandlinger ble partene til slutt enige i midten av april. Deretter fulgte to måneder med intensive spekulasjoner om hvordan det nye Roma skulle se ut. John Arne Riise hadde allerede bekreftet ovenfor asroma.no i april at det ville komme store utskiftninger. Et ordentlig bilde av situasjonen fikk vi først når Walter Sabatini holdt sin første pressekonferanse på Trigoria den 10. juni.

La oss ta en titt på hva Sabatini lovet under denne pressekonferansen:

  • 5-6 nye spillere
  • En ny målvakt
  • Redusere gjennomsnittsalderen
  • Promotere flere spillere fra primavera
  • De Rossi blir i Roma

Vi kan med sikkerhet si at Sabatini har levert på alle punkter. Etter å ha i utgangspunktet lovet 5-6 nye spillere har Roma signert hele 11 nye spillere i løpet av sommerens overgangsvindu. En ny målvakt i form av Stekelenburg er på plass. Gjennomsnittsalderen har blitt redusert fra 30,4 til 26,4. Caprari (18), Verre (17) og Viviani (19) er alle en del av førstelaget den kommende sesongen. De Rossi er fortsatt en Roma-spiller og vil etter all sannsynlighet fornye sin kontrakt i løpet av kort tid.

Romas CEO Claudio Fenucci uttalte følgende kort tid etter overgangsvinduet var stengt:
«Jeg har ikke de nøyaktige tallene nå, men sommerens mercato har gitt oss en negative balanse på over 40 millioner euro (eks. Borriello). Det viser at en stor vilje til å investere er tilstede. Prosjektet er basert på unge spillere, men med kvaltiet. Det finnes ingen grenser for deres tekniske ferdigheter. Vi har hele tiden ønsket dette: unge spillere, som får en fin støtte fra de allerede erfarne spillerne vi har i troppen. Jeg føler vi har nådd alle målene vi satte før overgangsvinduet startet.»

Vi vil nå analysere spiller for spiller og gi en karakter (1-6) til hvert spillerkjøp. Vennligst legg merke til at karakterene ikke nødvendigvis taler for ferdighetene til spillerne. Vi har inkludert faktorer som; ferdigheter, potensial, tilpasningsevne, bakgrunn, overgangssum og til slutt om spilleren vil forsterke laget ved å gå umiddelbart inn i førsteelleveren.


MAARTEN STEKELENBURG
Født: 22/09/1982
Hentet fra: Ajax
Posisjon: Målvakt
Overgangssum: €6,325m

Før vi i det hele tatt introduserer Stekelenburg, la oss gjøre følgende klart: keeperplassen i Roma er utvilsomt den posisjonen i laget som har blitt flittigst diskuterte de to siste tiårene. Det er nemlig 21 år siden Franco Tancredi takket for seg og siden den gang har man vært unisont enige om at Roma aldri har klart å løse keeperproblemet. Nærmest var man da Michael Konsel voktet buret på slutten av 90-tallet, men han ankom dessverre i en alder av 35.

Stekelenburg ble hyppig gjennom 2010/11 sesongen koblet til Manchester United og lansert som Van der Saars erstatter. Like hyppig kan man konstatere at nederlenderen ble koblet til Arsenal som en endelig løsning på deres keeperproblem. Stekelenburg endte derimot til slutt i Roma, for 6,325 millioner euro. Den lave overgangssummen er en kombinasjon av Sabatinis utsøkte forhandlingsferdigheter (stikkord: Kameni og tålmodighet) og målvaktens kontraktsituasjon ettersom hans opprinnelige kontrakt med Ajax utløp i 2012.

Stekelenburg er en av Europas beste målvakter i øyeblikket og er en massiv signering uansett hvordan en velger å vri og vende på det. Stekelenburg blir betegnet som en leder med stor autoritet og gode kommunikasjonsferdigheter. Han er flink i feltarbeidet og har tekniske ferdighetene som gjør han tilgjengelig som en slags sweeper. Stekelenburg er i tillegg en profesjonell målvakt med høyt ambisjonsnivå.

Er Roma endelig kvitt keeperproblemet? En kan med aldri sikkerhet si det. Det blir en helt annen hverdag for Stekelenburg enn det han var vant til i Nederland. Et langt større press enn han er vant til og et media som fort kan puste deg i nakken. Vi tror likevel Roma endelig har blitt kvitt keerproblemene.

+ Røverkjøp
– Ingen

Karakter: 6


JOSE ANGEL

Født: 05/09/1989
Hentet fra: Sporting Gijon
Posisjon: Venstre back
Overgangssum: €4,5

Jose Angel er en 21 år gammel venstre back Roma hentet fra Sporting Gijon i sommer etter sterk konkurranse fra Barcelona. Angel har vært blant de som imponerte mest under sesongoppkjøringen. 21-åringen er en rask venstre back med bra ballfølelse og teknikk. Han liker å utfordre og er flink en mot en. På den andre siden kan man stille spørsmålstegn ved hans defensive ferdigheter og taktiske valg. Med det spanske spøkelse i Serie A hengende over seg blir han nødt til å lære fort.

asroma.no tror Jose Angel kan vokse inn i rollen og bli en veldig god venstre back for Roma. Han kan få det tøft i begynnelsen med de store temposkiftene og de mange lure vingene han vil bryne seg på i Serie A. Det er likevel betryggende å vite at Heinze står klar om Jose Angel skulle slite innledningsvis.

+ Ung og lovende
– Svak defensivt

Karakter: 4+


LOIC NEGO

Født: 15/01/1991
Hentet fra: Nantes
Posisjon: Høyre back
Overgangssum: Gratis

Nego er en 20 år gammel høyre back hentet gratis fra Nantes i sommer. Et overraskende trekk fra Sabatini. Nego har knapt spilt førstelagsfotball og satt for det meste i fjor på benken i Ligue 2 (nivå 2) i Frankrike. Nego fikk 12 kamper i Ligue 2 i fjor, hvorav 6 fra start. Han har til sammen spilte 627 minutter med førstelagsfotball i karrieren og alle minuttene har kommet på nestøverste nivå i Frankrike. Har Roma sikret seg den nye Aly Cissokho eller kan vi allerede konstatere at Nego aldri blir en hit i Roma?

asroma.no fulgte Nego for Frankrike i U-20 VM i sommer. Nego er en offensiv høyre back med en god innleggsfot. Vi fikk inntrykk av en veldig svak defensiv spiller som er lett å drible seg forbi. Vi er usikker på om det psykologiske presset skygget for hans ferdigheter, men vi fikk et klart inntrykk av at Nego ikke har det som kreves for å lykkes i Roma. Har Nego blitt signert som et av Sabatinis forhandlingskort neste sommer?

+ Gratis
– Ikke god nok

Karakter: 1


GABRIEL HEINZE

Født: 19/04/1978
Hentet fra: Marseille
Posisjon: Venstre back/midtstopper
Overgangssum: Gratis

Heinze er en argentisk forsvarsspiller med bred erfaring fra La Liga, Premier League og Ligue 1. Han kan spille både venstre back og midtstopper og er tiltenkt en rolle som erstatter for både Castellini og Loria. En massiv forsterkning i de respektive rollene. Heinze har tidligere spilt for klubber som Paris SG, Manchester United, Real Madrid og Marseille.

Heinze er en spiller som spiller med hjertet utenpå drakta, kjent for sin vinnermentalitet og som hater å tape. Han vil bli en uhyre viktig personlighet å ha i garderoben og samtidig en eksemplarisk læremester for Jose Angel og de øvrig ungguttene. Sterkt mentalt og en taklingssterk solid forsvarsspiller. Nevnte vi en leder på banen? Jo, bare se her.

+ Gratis og lav lønn
– På vei ned

Karakter: 3+


SIMON KJÆR

Født: 26/03/1989
Hentet fra: Wolfsburg
Posisjon: Midtstopper
Overgangssum: Lån (€3m)

Simon Kjær er en 22 år gammel midtstopper fra Danmark. Sabatini kjenner Kjær godt fra hans tid i Palermo. 22-åringen kommer fra tyske Wolfsburg hvor han, i likhet med hele laget, skuffet stort under sin periode der. Han returnerer til Italia etter kun en sesong i Bundesliga.

Kjær er en stor og sterk komplett midtstopper med bra tekniske ferdigheter for sin posisjon. Han er ballsikker, rolig og behersket – en perfekt makker ved siden av Burdisso. Psykologisk sett er Kjær nødt til å finne tilbake formen fra Palermo raskt for å kunne legge den trøblete perioden fra Tyskland bak seg.

+ Kjenner Serie A
– Svak sesong i fjor

Karakter: 5-


FERNANDO GAGO

Født: 10/04/1986
Hentet fra: Real Madrid
Posisjon: Midtbane
Overgangssum: Lån (€0,5m)

Fernando Gago er en 25 år gammel (defensiv) midtbanespiller Franco Baldini var med på å hente hente til Real Madrid i 2007. Utviklingen til Gago har stagnert noe siden gjennombruddet i Real Madrid 2007/08 sesongen. Han har etterhvert slitt med store skadeproblemer og dermed aldri klart å spille seg inn i laget igjen.

Gago er en elegant midtbanespiller, men med høy aggressivitet og arbeidskraft. Han er en ballvinner med en god pasningsfot som kan spille både dypt i midtbaneleddet og i en rolle sentralt på midtbanen. Gago er derimot ingen box-to-box midtbanespiller, og scorer dessuten altfor lite. Han har scoret beskjedne to mål i sin profesjonelle karriere.

+ Verdifull bakgrunn
– Skadeplaget

Karakter: 3


MIRALEM PJANIC

Født: 02/04/1990
Hentet fra: Lyon
Posisjon: Offensiv midtbane
Overgangssum: €11m

Pjanic er en 21 år gammel playmaker fra Bosnia som kommer fra Lyon i en avtale verdt €11m. Pjanic ble spådd en lysende framtiden da han signerte for Lyon i 2008 og blir til den dag i dag best husket som Real Madrid-dødaren etter å ha sendt det spanske storlaget ut fra Champions League i 2010. Hans karriere i Lyon tok i realiteten aldri av. Han startet kun 55% av seriekampene han spilte i Lyon, og kom etter storsesongen i 2009/10 fort i skyggen av Gourcuff. I fjor ble det kun 16 seriekamper fra start.

Vi skal allikevel ikke avskrive Pjanic, snarere tvert i mot. Han er kjent for sine eksepsjonelle basisferdigheter og erfaring til tross sin unge alder. Pjanic er en tradisjonell playmaker med enorme tekniske ferdigheter. Unggutten har en følsom fot og er kjent for sine eminente skudd- og pasningsferdigheter. Han har et fantastisk blikk for spillet og et nærmest ubegrenset maks potensial. Den unge bosnierens tid i Lyon har dessverre vært preget av ustabile opptredner. Han blir betegnet som en fantastisk men samtidig frustrerende spiller. Løsner det for Pjanic i Roma? Vi tror det.

+ Kreativ
– Fysisk svak

Karakter: 4+


ERIK LAMELA

Født: 04/03/1992
Hentet fra: River Plate
Posisjon: Offensiv midtbane, ving
Overgangssum: €12m

Erik Lamela er et argentisk ballgeni Roma noe overraskende hentet fra River Plate i sommer. Storklubber som Milan, Bayern Munchen, Real Madrid og Barcelona var alle interesserte i Lamela før Sabatini fikk napp i begynnelsen av juli. «Hele Europa – AC Milan, Real Madrid, Bayern München – ligger paddeflate etter vidunderbarnet som Barcelona forsøkte å sikre seg på ‹‹Messi-vis›› da han kun var 12 år.» Slik lyder talentspeider Tor-Kristian Karlsens introduksjon av Lamela i et av hans bloggartikler på TV2.

Vi fortsetter like godt med Karlsens talentrapport: Et venstrebeint ballgeni med enorme tekniske ferdigheter, driv med ballen sentralt og glitrende en-mot-en egenskaper når han spiller i en offensiv kantrolle. Innehar et skremmende langskudd, finter man ikke finner i lærebøker og ypperlige playmakeregenskaper.

+ Det neste store stjerneskuddet
– Ingen sesongoppkjøring. Skadet.

Karakter: 5


BOJAN KRKIC

Født: 28/08/1990
Hentet fra: Barcelona
Posisjon: Spiss
Overgangssum: €12m

Bojan Krkic er en 21 år gammel spiller Luis Enrique personlig ønsket til Roma. Bojan slo tidlig igjennom for Barcelona i 2007, men har siden ansettelsen av Guardiola i 2008 slitt med formsvikt og lite spilletid. Nettopp på grunn av lite spilletid ble han nødt til å flytte på seg, men han inngår fortsatt i fremtidsplanene til Barcelona. En veldig uvanlig avtale; Roma betaler ingenting for Bojan nå, men betaler €12m i 2013. Barcelona har sikret seg en klausul om tvunget tilbakekjøp for €13,5m. Roma får med andre ord €1,5m for Bojan for disse to årene. Roma har en klausul som kan blokkere Barcelonas klausul, men må da punge ut €28m.

Bojan er rask med ballen og har en fin smidighet. I tillegg har han en god skuddfot og er en klinisk avslutter. På den andre siden er han fysisk svak og kan fort få det tøft mot fysisk sterke forsvarsspillere og mot etablert forsvar. Vi så tidvis at Bojan slet med dette mot Slovan også. Ut i fra hva vi har sett av Bojan så langt i Roma må han bli mer besluttsom og få den første scoringen for å kunne bli kvitt måltørken, som ifølge Luis Enrique har frustrert han.

+ Vinnermentalitet
– Frustrerende sesonger bak seg

Karakter: 4


PABLO DANIEL OSVALDO

Født: 12/01/1986
Hentet fra: Espanyol
Posisjon: Spiss
Overgangssum: €15

Osvaldo er en 25 år gammel argentiner med U-21 landskamper for Italia. Han har tidligere spilt for Atalanta, Lecce, Fiorentina og Bologna i Italia. Osvaldo slo adri igjennom i Fiorentina, og hadde også et mislykket opphold i Bologna før overgangen til Espanyol. I Espanyol fikk han gjenopplivet karrieren. 20 mål på 44 seriekamper ble det før Atletico Madrid og Roma banket på døra, hvor Roma til slutt trakk det lengste strået.

Osvaldo er en fysisk sterk midtspiss, men kan også brukes på sidene i fremst i en 4-3-3. Han er i tillegg en teknisk begavet spiss med gode avslutningsferdigheter, men også bevegelig og god i lufta. Det har blitt stilt spørsmålstegn om han er den riktig mannen for Roma og hans høye overgangssum har overrasket mange. Er Osvaldo mannen som skal lede Roma til en scudetto? Han er ingen Batistuta, men han kan fort vise seg å bli en brukbar signering.

Han uttalte på sin første pressekonferanse at han har kommet tilbake til Italia for å ta hevn. Osvaldo mente at hans mislykkede opphold skyldes kun manglende tillit fra hans trenere.

+ Revansjelysten
– Stiv pris

Karakter: 3


FABIO BORINI

Født: 29/03/1991
Hentet fra: Parma
Posisjon: Spiss
Overgangssum: Lån (€1,25m)

Fabio Borini er en 20 år gammel spiss med fortid i Chelsea. En noe uforventet signering med tanke på situasjonene til Okaka og Borriello. Borini er en italiensk U-21 landslagspiller som var sterk delaktig i å hjelpe Swansea City til opprykk til Premier League. Han scoret seks mål på ni i kamper på utlån fra Chelsea. Han signerte for Parma i sommer på bosman etter hans kontraktet med Chelsea hadde utløpt.

Vi kan følgende fast allerede: Borini er en målscorer. Han har bøttet inn mål i sine ungdomsår for Bologna og Chelsea, og senere fortsatt i samme fotspor for reservelaget til Chelsea. Han blir sammenliknet med Filippo Inzaghi. Han er verken stor eller sterk, og har heller ikke fart og dribleferdigheter verdt å skryte av. Han er likevel en målscorer av ypperste klasse som leser spillet veldig godt.

Borini vil neppe gå rett inn i førsteelleveren, men han er en spennende type som fort kan bli permanent en del av Romas fremtidsplaner.

+ Målscorer
– Veldig lite erfaring

Karakter: 3


KONKLUSJON:

Det har vært en hektisk sommer sett gjennom gulrøde øyne. Sabatini har konstant vært på farten og har – som DiBenedetto uttalte – jobbet dag og natt for et bedre Roma. Mexes, Doni, Riise, Vucinic, Menez, Julio Sergio og Brighi har alle forlatt Roma enten på lån eller permanent. Det var en stor utfodring som møtte Sabatini når han entret portene inn til treningssenteret på Trigoria. Mexes hadde forlatt Roma til fordel for Milan. Menez var lenge ventet å returnere til Frankrike, mens Vucinic presset på for en overgang bort fra hovedstaden og livet i sør.

asroma.no er veldig fornøyde med jobben Sabatini har gjort og spillerne Luis Enrique nå har til disposisjon. Romas stall har nå en fin blanding i form av sultne unggutter og verdifull erfaring i eldre spillere, men også erfaringen enkelte av unge spillerne har. I tillegg har man kategorien hvor Sabatini har hentet spillere som har et sterkt ønske om å slå tilbake etter en frustrerende fjorårssesong. Mercatoen sett i ett Roma har nå fått mer fart, tempo og ikke minst friskt blod i stallen.

I skyggen av Romas aktivitet på overgangsvinduet har Primavera-guttene Viviani, Verre og Caprari nytt stor tillit under Luis Enrique i sesongoppkjøringen og Europa League kampene mot Slovan. Da Luis Enrique ble bedt om å nevne unggutten som hadde imponert han mest under sesongoppkjøringen svarte han kontant; «Viviani!». Se opp for Viviani, Verre og Caprari, du hører deres navn helt sikkert igjen den kommende sesongen.

Roma ble ikke bygget på en dag, men DiBenedetto og Roma har fått en frisk start på prosjektet. På papiret ser laget bedre ut enn på veldig lenge, men nå gjenstår det å se hvordan laget fungerer på banen.

Samlet karakter: 5

Diskuter Romas mercato på forumet. Klikk her for å komme direkte til tråden.