Klappjakt på Il Capitano

– Kontrakten til Daniele De Rossi og situasjonen mellom Totti og Luis Enrique overskygger alt annet. Dette må vi få en slutt på! 

Alberto De Rossi skulle holde en pressekonferanse i forbindelse med lørdagens supercupfinale for Primavera. Det fikk han også gjort, men det var knapt nok Primavera som sto i fokus da Sabatini hadde tatt bladet fra munnen. Temaet ble naturligvis den påståtte konflikten mellom Totti og Luis Enrique, i kjølvannet av dobbeltoppgjøret mot Bratislava, der kapteinen først ikke fikk starte, og deretter ble byttet ut.

Dagen derpå verserer det fortolkninger som skulle tilsi at Francesco Totti hadde forsøkt å forgifte klubbens ansatte og brenne ned treningsanlegget. Det er for eksempel uvisst om Football Italia med overlegg utelater nøkkelinformasjon, eller om de bare ikke er kompetente nok til å se det store bildet. Det er enda mer uvisst hva Aftonbladets Patrik Sjögren tenkte da han våknet i morges. At Totti skal tvinges ut av Roma er i alle fall den desidert siste fortolkningen man kan ta etter gårsdagens pressekonferanse, særlig fordi Sabatini kategorisk benektet dette ved flere anledninger.

Så hva skjedde egentlig? Vel, det var en pressekonferanse med et usedvanlig ærlig budskap fra Walter Sabatini. Og ganske riktig, som både italiensk, engelsk og svensk media har veltet seg i, hadde Romas sportssjef en oppfordring til Totti. Det handlet imidlertid ikke om at Totti motarbeider Luis Enrique, eller at han sprer dårlig stemning innad i klubben. Det handlet snarere om hvordan Totti har bidratt til polariseringen mellom han selv, Luis Enrique og Franco Baldini ved å ikke uttale seg til media. Ved å ikke ta kjelen av platen, ved å ikke sette skapet på plass når media har fremstilt uenighetene som en borgerkrig på Trigoria.

Det er likevel ting som tilsier at det foreligger visse uenigheter mellom Luis Enrique og Totti. Det er også ting som tilsier at Francesco Totti faktisk ble såret av Franco Baldinis uttalelser tidligere denne sommeren. Baldini betegnet Totti som «lat» i fordi han lar andre snakke i hans navn, og Totti reagerte derfor med en total stillhet. Det er gjerne ikke merkelig at Totti føler seg forbigått, all den tid han var klubbens organisatoriske samlingspunkt under Sensis regime. Men det er nye tider på Trigoria, med et hierarki av langt mer normalisert format. Dette er noe Totti må respektere, på tampen av sin fantastiske karriere. Noe også Sabatini berørte da han sa at ingen spillere er urørlige i moderne fotball, og at Totti må akseptere at han fra tid til annen vil sitte på benken. Sabatini oppfordret med andre ord om at alle la personlige interesser til side, og dro i samme retning.

Sabatinis pressekonferanse gir imidlertid ingen anledning til å kunne stadfeste hvor omfattende uenighetene mellom Luis Enrique og Francesco Totti faktisk er. Dette var heller ikke intensjonen til sportsdirektøren da han tok bladet fra munnen. For alle som så pressekonferansen eller leste loggen, var det tydelig at Sabatini gikk til angrep på hvordan media har blåst situasjonen ut av proporsjoner den siste tiden – ikke de faktiske forholdene på Trigoria. I så måte er det betenkelig at media igjen velger å presentere nettopp en slik fortolkning av hva som ble sagt på Trigoria.

– Jeg er veldig bekymret. Jeg ønsker å kommentere triangelet Totti-Luis Enrique-Baldini. Et fly styrter når motoren svikter. Jeg føler faren i utviklingen og vi må løse opp i dette. Hvis ikke vi gjør det, blir det ikke lenger noe lag eller fotball, for da blir vi opptatt med alt mulig annet. Dette er ikke fotball. Jeg kan ikke anklage dere, men dere må forstå at fotball ikke vinnes eller tapes av en SMS Totti ikke har svart på, sa Sabatini med en tydelig nerve i stemmen, og med en klar henvisning til alle de tynne teoriene som har versert i media.

Og dermed begynte ballen igjen å rulle for fullt. Gazzetta dello Sport gikk til verket med en forside der de hevdet at Totti splitter Roma. De skjønte altså ikke poenget; at konflikten i realiteten er langt mindre enn media fremstiller den som, og at Sabatinis gjennomgående budskap i pressekonferansen var en bønn om mindre prat. En bønn om at alle parter roer seg ned og avstår fra å skape ytterligere splid mellom partene.

Sabatini måtte også benekte Baldinis påståtte plan om å «de-Tottizzare» Roma. For midt i medias fortreffelige evne til å treffe spikeren på hodet, har de selvfølgelig også lansert fløktige teorier om at Baldini ønsker å skyve Totti ut av Roma. Og på kommentaren «du kunne gått inn i historien som sportssjefen som solgte Totti og De Rossi», svarte Sabatini: «Nei, det hadde gått inn i historien som min flukt. Jeg hadde aldri tillatt en slik desintegrasjon av Roma.»

Det hjalp naturligvis ikke.

Uansett hva som skjer bak lukkede dører på Trigoria, så er den ikke slik italiensk media fremstiller den. Det var bunnlinjen i Sabatinis pressekonferanse. Og kritikken han rettet mot Totti handlet i mindre grad om de faktiske problemene mellom il numero dieci og hans trener, og i langt større grad om hvilken ansvarsfraskrivelse Totti hadde begått da han bestemte seg for å holde munn. For når han ble spurt om hva som måtte gjøres for å løse konflikten, så henviste han igjen til alt snakket som foregår rundt AS Roma:  «Det man i alle fall må gjøre mindre av, det er treneren.»

Altså – slutt å skrive og snakke om at Luis Enrique skal sparkes.

Når alt kommer til alt er det kun én ting som kan ventilere bort presset fra triangelet, og det er at både Totti og Baldini tar bladet fra munnen. Så lenge de holder munn vil media fortsette å blåse dette opp helt uten begrensninger. For selv ikke Sabatinis bånn ærlige pressekonferanse klarte å kjøle ned den høye temperaturen. Tvert i mot, alt ble fremstilt som et angrep på Francesco Totti, et angrep mot alt Il Capitano foretar seg på Trigoria. Det var ikke slik det var tiltenkt.

Selv ikke Daniele De Rossi blir tatt på ordet når han prøver å roe ned snakket om Francesco Totti. De Rossi uttalte seg etter gårsdagens landskamp, men sitatene har blitt bortglemt i medias evinnelige demonisering av Totti:

– Totti er en av de største noensinne. Siden jeg ble født har jeg kun sett Roberto Baggio på samme måte som Francesco. Han er ikke et problem i garderoben, og det er bare absurd å tro at han er det. Det er helt absurd. Sesongen har enda ikke startet og omgivelsene er allerede urolige. Det er noen fraksjoner som støtter Totti, og noen som støtter Luis Enrique. Jeg ønsker å se de 50 000 supporterne fra forrige uke som alle dro i samme retning, som støtter et stort lag. For det er virkelig et stort lag som har blitt bygget. Vi har en kvalitetsgruppe og en dyktig, lojal trener med innovative tanker. Nå er det nok med praten om Totti. Igjen, han er ikke et problem, han har alltid respektert trenerens avgjørelser. Så er det en gang slik at han, som meg, aldri liker å bli byttet ut..

Media vil ikke slutte å dikte før Totti og Baldini uttaler seg. Tvert i mot, polariseringen vil bare bli verre desto lengre de tier. Så vær snill nå, gutter: ta bladet fra munnen. Før Sabatini opplever at det dreper laget, slik han frykter.