Cæsars hjørne: Arrivederci Roma…

Etter tre varme uker i Roma var tiden kommet for å sette kursen nordover mot Milano og Castellanza. Her skal jeg tilbringe mesteparten av det kommende studieåret. På en side er det latterlig å bytte ut Trastevere, Il Ciak, Piazza della Madonna dei Monti og Taverna Fori Imperiali med Piazza Soldini, Uptown bar og skolebenk. På den andre siden skal det bli deilig å stramme opp hverdagen igjen, og komme i gang med semesteret og sesongen! Eventyret har uansett så vidt begynt, og vi sees forhåpentligvis i Roma i slutten av oktober.

I løpet av den siste uken har det ikke vært til å komme utenom den angivelig anspente situasjonen på Trigoria. Det toppet seg på Sabatinis pressekonferanse da italiensk presse tok uttrykket ”å legge ord i andres munn” til nye høyder. Den siste uken har det i praksis vært umulig lese aviser her borte uten å innta en Se & Hør-holdning til det hele. Dersom en er interessert å lese hva Sabatini faktisk mente så har Thomas Høy sammenfattet dette på en god måte tidligere her på ASRoma.no.

Jeg har tidligere kommentert at en slik eventuell strid vil få et utfall, og det står jeg fortsatt ved. Dersom DiBenedetto imidlertid skulle begynne å blande seg inn blir det mer uvisst. Tottis posisjon i klubben er stratosfærisk, noe urokkelig, og helt sikkert usunt.

I stedet for å dvele ved fortiden retter vi blikket fremover. Roma tar i mot Cagliari på Olimpico på søndag. Først og fremst er det knyttet stor spenning til hvordan giallorossi vil fremstå denne sesongen. For det andre kan store spørsmålstegn stilles rundt Cagliari også. Uansett hvordan det går på søndag tror jeg ikke det vil gi oss noen særlig pekepinn på hvordan resten av sesongen vil fortone seg. La oss se litt nærmere på status giallorossi et par dager før det braker løs.

Det har vært knyttet stor spenning til hvordan Luis Enrique vil disponere den fantastiske troppen han nå har til disposisjon. Sabatinis kraftanstrengelser på tampen av overgangsvinduet får til og med den mest pessimistiske romanista til å se lyst på livet.

Det eneste som foreløpig virker sikkert er at Luis Enrique holder seg til sin Barcelona-orienterte 4-3-3, og at Stekelenburg starter bakerst. Hvordan dette fungerer kan du lese mer om her. Derfra er det langt mer usikkert. Først og fremst knytter det seg usikkerhet til hvordan Lucho vil balansere det offensive og det defensive i de to fremste leddene. Per nå ser det ut til at De Rossi vil bekle den dype rollen på midten, mens Gago og Perrotta får indreløperrollene. Jeg håper Lucho velger Gago til den dype rollen og frigjør De Rossi offensivt hvor han etter min mening er langt bedre. Defensivt ser dette ok ut, men jeg utelukker ikke at vi kan få problemer her siden ingen av disse spillerne har voldsomme defensive kvaliteter.

Et annet usikkerhetsmoment går ut på hvem en velger helt fremme. Vil Totti spille? Overrasker Enrique med Borriello? Hvem skal flankere midtspissen? Til det siste spørsmålet blir stikkordet balanse særlig aktuelt. Det er ingen tvil om at Bojan, Lamela og Osvaldo har større defensive ferdigheter enn Vucinic og Menez hadde. Imidlertid krever Luis Enqrique sin spillestil en langt større arbeidskapasitet på grunn av aggressiviteten og det tidvis høye presset. I Ranieri og Montellas system var rollefordelingen defensivt og offensivt langt klarere. Bojan har vist han behersker det defensive i Barcelona tidligere. Samtidig spilte han der med spillere som har dette systemet innprentet i ryggmargen. Mitt tips er derfor at Romas resultater vil variere med samhandlingen defensivt denne sesongen. Offensivt tror jeg det tidvis vil bli fyrverkeri.

Jeg er som sagt av den oppfatning at striden mellom Totti, Sabatini og Enrique er sterkt overdrevet. Videre er Totti sportslig sett fremdeles Romas beste spiller. Derfor starter han som spiss mot Cagliari. Mitt tips er at han blir flankert av defensivt skolerte Bojan, og jokeren Osvaldo. Pjanic og Caprari er de heteste alternativene denne gangen, mens Lamela akkurat har gjenopptatt full trening.

Selvsagt knytter det seg også en viss usikkerhet til hvilke spillere Lucho velger i den bakre fireren. Ganske sikkert er det at Burdisso og José Angel vil spille henholdsvis midtstopper og venstreback. Ved siden av Burdisso har en tre alternativ i Juan, Heinze og Kjær. Erfaringen sammen med Burdisso taler for Juan, mens formen taler for Kjær. Jeg ville spilt dansken som ufarliggjorde Moa gjennom 90 minutter i Parken.

Dersom Kjær tar plassen i midten er det også 90% sikkert at Marco Cassetti vil bekle høyrebackposisjonen. Dersom Juan tar plassen ved siden av Burdisso blir Kjær et alternativ på høyrebacken også. Jeg er imidlertid usikker på hva Kjær fremdeles står for som høyreback, og ser heller at Cassetti foretrekkes.

Mitt tips blir derfor følgende (4-3-3): Stekelenburg; Cassetti, Burdisso, Kjær, Angel; Perrotta; De Rossi, Gago; Osvaldo, Totti, Bojan. Dersom jeg får velge blir det altså noen modereringer. Om en samtidig tar en kjapp titt på benken skal det ikke mye til for at en begynner å tro på medalje denne sesongen. Det er imidlertid viktig å ha i bakhodet at det vil ta tid å bygge dette laget. Sannsynligvis vil vi bare se smakebiter denne sesongen på hva vi kan vente oss.

Hvordan tror du Roma vil fremstå mot Cagliari, og hvilke spillemessige utfordringer vil Luis Enrique stå ovenfor denne sesongen?

PS: En eller annen fotograf må være så snill å gi ”Kjaer” en sjanse til foran kamera…

SEMPRE FORZA ROMA!

«Un Romanista a Milano» skrives av Julius Berg Kaasin, redaktør/visepresident ASRoma.no/Roma Club Norvegia og jusstudent bosatt i Castellanza, utenfor Milano. Følg @il_trequartista på Twitter for jevnlige oppdateringer fra Italia.