En annerledes historie fra 9/11

11.september 2001 markerer en spesiell dag for veldig mange mennesker i verden, og da særlig den amerikanske befolkning. Alt for mange mistet noen av sine kjære i terrorangrepet mot World Trade Center for 10 år siden, og en av dem er Anthony Zomparelli. For noen av oss som har deltatt i nettdebatter om Roma også i årene før asroma.no, er det særlig én historie fra 9/11 som har brent seg inn i minnet; historien til Anthony Zomparelli.

Anthony Zomparelli har vært Romanista hele livet. Hans foreldre kom til USA som innvandrere fra Italia, og tok med seg kjærligheten for AS Roma som Tony selv arvet gjennom oppveksten. Tony vokste opp med historier om knuste hjerter i 1984 og vokste selv opp gjennom det tørre 90-tallet. I 2001 opplevde han omsider å følge Romas ferd mot Scudetto. Han fikk endelig oppleve følelsen av å se slutten på en lang ørkenvandring.

Tony jobbet imidlertid også som accounting consultant for Marsh & McLennan, som hadde sine kontorer i World Trade Center. Han jobbet til daglig i 101ste etasje i Tower One. Den morgenen 9.september 2001, ringte Tony til kontoret og fortalte at han ikke kunne komme på jobb på grunn av sykdom. Tony var ikke syk. Han ville være hjemme og se Roma – Real Madrid i Champions League. For Tony var dette nemlig ikke en vanlig kamp; det var Romas første kamp i det nye Champions League-formatet, Roma var campioni d’Italia, Roma skulle møte selveste Real Madrid og for én gangs skyld kunne han se favorittlaget spille på ESPN.

Dessverre endte dagen ikke som den drømmen han hadde håpet på. Den ble tvert i mot et mareritt. I angrepet på World Trade Center mistet Tony 291 kolleger, derav 10 nære venner. Disse var ikke bare arbeidskolleger, men å betrakte som hans sekundære familie. Anthony Zomparelli overlevde angrepet på World Trade Center fordi han ville se AS Roma – Real Madrid, mens mange av hans nære måtte bøte med livet fordi de møtte på jobb.

– Selv 10 år senere har jeg en voldsom skyldfølelse for at nettopp mitt liv ble reddet den dagen. Tusener av liv gikk tapt mens mitt ble reddet fordi jeg ringte inn og meldte meg syk. En liten avgjørelse som utgjorde forskjellen på liv og død. Det tynger tankene mine ofte, men jeg prøver bare å fortsette uavhengig av hva som skjedde, sier Tony til asroma.no.

Deretter kom nyheten om at Roma skulle til New York 8. august 2002 for å spille mot nettopp Real Madrid, og Tony stormet ut for å kjøpe 6 billetter til oppgjøret. Det han ikke visste var at en venn av hans far var sjåføren til Roma-spillerne, som i løpet av oppholdet besøkte Empire State Building og Ground Zero. Da spillerne besøkte Ground Zero fortalte sjåføren historien til spillerne, og spillerne ble lamslått. Gabriel Batistuta og Damiano Tommasi spurte deretter om det var mulig for dem å møte Tony, og dermed var det Tonys tur til å bli lamslått.

Morningen 7.august 2002 dro Tony til Sheridan New York Hotel for å møte Roma-spillerne. Der fikk han møte Batistuta, Tommasi, Candela, Emerson, Samuel, Antonioli, Pelizzoli, Bombardini, Cassano og Capello. Totti hadde dessverre skadet kneet og kunne ikke ta del i turen til New York. I historien som Tony fortalte på ulike debattfora på nettet, uttrykte han en enorm takknemlighet over å få møte spillerne som indirekte hadde reddet livet hans året før.

Historien stoppet imidlertid ikke der. I kjølvannet av dette ble Tony intervjuet av Roma Channel, mens saken sirkulerte i italienske medier som Corriere dello Sport, Gazzetta dello Sport, Il Tempo og Il Messaggero. Et eget TV-team fra Stream TV fløy deretter over Atlanteren for å møte Tony i sitt hjem, og for å dele historien om hvordan mange liv gikk tapt, og hans eget ble reddet. Som gave fikk han en signert drakt av Vincenzo Montella, med budskapet: ‘Per un grande tifoso, Tony, Ciao! Vincenzo Montella #9’.

Mer skulle det også bli for Anthony Zamparelli. 15. november 2007 skulle nemlig bli den beste dagen i hans liv. I følge med sin far, bror og onkel fikk Tony besøke Trigoria. Gjestene fra USA fikk en omvisning på Trigoria, før Tony fikk beskjed om å finne frem drakten sin. Tony og broren ble tatt med inn i en lukket bygning og bak døren sto en smilende Francesco Totti i badekåpe og slippers, nettopp ferdig med restitusjon fra en skade han hadde pådratt seg mot Sporting Lisboa. Og mens representanten fra klubben begynte å hinte om at det var på tide å komme seg videre, så insisterte Il Capitano på at de to skulle bli og ta noen bilder.

Tony benyttet deretter anledningen til å si noen ord til Francesco Totti, kapteinen for laget som på et eller annet vis hadde reddet livet hans 6 år tidligere: ‘Jeg har ønsket å takke Roma i så mange år, men klubben er selvfølgelig så stor og det er så mange å takke, at jeg takker deg, Romas symbol, for å ha reddet livet mitt.’

Totti smilte og sa: ‘..men jeg gjorde jo ingenting!’ før han tok tak i armen til Tony, sa ‘Ciao Bello’ og kysset ham på begge kinnene. Som bare Totti kan.

Joe Zomparelli, Francesco Totti og Anthony Zomparelli

I morgen debuterer det amerikansk-eide AS Roma i Serie A, på dagen 10 år etter terrorangrepet mot New York. Vi ønsket derfor å dele denne spesielle historien med våre lesere, og har i den anledning også spurt Tony hvilke følelser han sitter med etter opplevelsene de siste 10 årene.

– Jeg tror det er skjebnen som skapte denne situasjonen. Kan det bare være tilfeldighet at min kjærlighet for Roma reddet livet mitt 11.september 2001, og at debuten til det amerikanske Roma kommer på dagen 10 år etter den tragiske dagen? Det måtte bare skje på denne måten. Jeg husker at Totti ledet laget ut på banen mot Real Madrid den dagen, og jeg er glad for å vite at Totti, helten min, idolet mitt, kapteinen min, igjen vil lede laget ut på banen på søndag. Det å ha Totti på banen gjør meg enda mer følelsesladet, ettersom han dessverre ikke kan spille for alltid. Jeg håper han kan score slik han gjorde mot Real Madrid for 10 år siden.

Tony er også kjent med tragedien som har rammet Norge denne sommeren, og det ble naturlig å spørre ham hvordan man bearbeider en slik situasjon. Hvordan man kan håndtere en slik traumatisk opplevelse med tiden som hjelp.

– Jeg kommer aldri til å glemme det som skjedde med så mange gode mennesker, inkludert 10 nære venner. Men når alt kommer til alt, så må du jobbe deg forbi det. Jeg prøver å finne ut hva Gud har planlagt for meg, ettersom jeg tror jeg ble spart av en eller annen årsak. Men mer enn noe annet er jeg glad for at jeg overlevde slik at min familie og mine venner ble spart for sorgen. Jeg opplevde å se familier bli revet i stykker og jeg tenkte da særlig på min egen familie. Mitt beste tips er å aldri ta livet for gitt, og aldri anta at morgendagen vil komme. Det finnes ingen løfter om morgendagen, og vi må være så bra vi kan være for hver enkelt dag. La alltid dine nærmeste vite hva du føler om dem!

Siden Tony ble reddet og fikk oppleve la Roma langt nærmere enn de fleste kan drømme om, så må en jo også spørre ham hvilke forventninger og tanker han har om nye Roma, som nå styres av menn fra hans eget hjemland.

– Som italiensk-amerikansk er jeg utrolig stolt over at Roma nå eies av amerikanere. Jeg føler meg faktisk enda nærmere klubben nå og var overlykkelig for å se så mange supportere veive det amerikanske flagget i støtte til DiBenedetto og hans investorgruppe. Jeg har personlig stor tro på dette nye prosjektet og jeg er svært fornøyd med måten ting har blitt håndtert så langt. Uavhengig av nasjonalitet ønsker jeg eiere som investerer i Roma og gjør alt de kan for at Roma blir en stabil klubb som kan kjempe om Scudetto hver sesong. Ansettelsen av Baldini og Sabatini, samt investeringene denne sommeren har overbevist meg om at amerikanerne har en solid plan og beveger seg i riktig retning. Forhåpentligvis kan de få bygget en ny stadion og spre merkevaren Roma til et større publikum utenfor Romas grenser.

Vi takker Anthony Zamparelli for at han delte denne historien med oss.