RCN-Intervju #3: Karoline Salhus

Når ble du Romanista, og hvordan/hvorfor?

Det er ikke så lenge siden. I slutten av 2009.  Jeg er ekstremt fotballinteressert, og følger med på de store ligaene, mesteskap osv, men siden ungdomsårene har jeg ikke hatt noe favorittlag. Før likte jeg United, med Beckham, Giggs og de gode gamle. Men så forsvant PL fra almennskjermen, og da mistet jeg interessen som fan. Etter det har jeg bare sett på, uten å heie. Det var min gode venn Vincenzo som fortalte om Roma (selvsagt over en flaske med både det ene og andre). Han fortalte mye rart, og ting som egentlig ikke hadde noe med toppfotball å gjøre, og viste videoer og sang Roma Roma Roma. Jeg ble fascinert av alt det rare og lidenskapelige, det passet meg bra. Så da var interessen vekket. Jeg leste masse om klubben, og begynte å se kamper og lære meg navnene, og da var det selvsagt ingen vei tilbake.

Hvor ganger har du sett Roma live, og hvilke kamper?

Har sett de èn gang, i CL i da de røk ut mot Shatkar Donetsk. Det var gøy, jeg ble overraskende vill da de scoret. Neste plan er en kamp denne våren.

Ditt beste live-minne?

Siden jeg bare har ett, er det ikke så vanskelig. Følelsen å gå opp trappen og se matten, og ikke minst sommerfuglene i magen når spilleren kom ut. Det var og en stor opplevelse å synge Roma Roma Roma før kampen (Jeg kan selvsagt hele og er veldig god å øve natt til lør el. søndag). Må også nevne det pene målet til Menez. Så kort fortalt, var det generelt stort å være på Roma-kamp!

En kamp du aldri glemmer…

Jeg er jo fersk i gamet, så jeg har dessverre ikke noe forhold til eldre legendariske kamper, men må si jeg husker ekstremt godt da Roma slo Bayern, det trodde jeg ikke de skulle klare. Og så var det jo Totti som fikset biffen. Det var rørende.  Jeg husker også godt da en innleid Borriello senket Milan i Milano. Da han ble byttet ut gjorde han en gest mot Roma-publikummet som viste hvor lojaliteten hans var. Da tenkte jeg at dette er hvorfor jeg liker Roma.

En kamp du skulle ønske du kunne glemme

Mange kamper fra i fjor da det gikk i stampe og ingenting fungerte. Det var rett og slett frustrerende.  Spesielt når alt raknet på slutten, igjen og igjen.

Hvilke av dagens spillere er din favoritt (minus Totti)?

Jeg liker De Rossi, av åpenbare grunner. Jeg elsker spillere som er litt ville og som ikke alltid klarer styre seg (Selvom noen episoder i fjor var direkte ufine..). I tillegg liker jeg Greco godt. Han er fra Roma, det fascinerer meg, pluss at han fremstår som en ærlig hardtarbeidende spiller, selvom han ikke alltid spiller like godt. Det kan og ha noe med å gjøre at han scoret sitt første mål for laget da jeg så kamp i Trastevere i oktober i 2010, og ho mor bak bardisken på ca 60 år, oppløst i gledestårer ropte ”Greeeco, Greeeco”. Det er slikt som er rart, annerledes og flott med klubben og byen, og som gjør at jeg liker Roma så godt.

Og hvem av dem ville du betalt flybillett til hvis det fikk dem ut av klubben?

Det finnes mange meninger om denne mannen, men Taddei. Nuff said.

Din favorittspiller i Roma gjennom tidene (minus Totti)?

Jeg har jo ikke sett kamper før 2009, så kan ikke si noe annet enn at de to årene jeg har vært fan er det uten tvil De Rossi som er den store.

En spiller du ville gitt høyrearmen for å se i Roma-drakt…

Fredrik Haugen. (Jeg tuller ikke).

Og en du ikke ville hatt om klubben fikk penger for å hente han inn?

Hamsik. Stygg j….

Hvilken motspiller i Serie A har du mest respekt for?

Del Piero er jo en legende. Han spilte da jeg oppdaget fotballkort som liten unge, og han spiller nå. Kan ikke annet enn være imponert av det. Pluss han elsker klubben sin, det er ikke feil.

Og motsatt… ?

Jeg skal ikke skryte på med bedre kunnskap om serie A enn jeg har. Jeg er stort sett opptatt av ett lag. Men Inter slår meg uten sammenligning som det mest usmakelige laget.

En motspiller du vet du ikke burde like men du klarer ikke å la være…

Jeg synes Gattuso er en herlig type.

Hvem er din største kulthelt i fotball. Hvem som helst, fra når som helst.

Som purung hadde jeg en merkelig interesse for Ruud Gullitt, men som ungdom var det Cantona som var helten. Han hadde mest sannsynlig ikke fått spille et minutt slik fotballen er i dag, men på 90-tallet var han kongen.

Om Luis Enrique skulle forsvinne, hvem ville du helst sett som hans etterfølger?

Uten tvil Ancelotti.

Roma får endelig sin egen stadion. Du får ansvaret for å velge navn… hva blir det til?

Hm. Vanskelig. Men noe med Roma/Romanista i seg. (Det er jo et slikt flott ord!)

Ditt absolutt beste minne som Romanista?

Da jeg sakte men sikkert ble fan. Det er gøy å være fan av et lag, men det kan ikke tvinges fram.

Og ditt absolutt verste?

Jeg liker ikke når pressen er ufin eller usaklig angående Totti, eller når jeg føler han ikke får den respekten han fortjener. Det irriterer meg. I begynnelsen tenkte jeg ikke sånn, men jo mer jeg blir kjent med klubben og laget, jo mer viktig synes jeg det er. Det var en åpenbaring for en ny fan som meg å se hvordan han sto opp i slutten av forrige sesong. Det var imponerende. Jeg håper han blir mye involvert og gjør det bra i år.

Om du har vært i Roma, hva er ditt beste, gjerne litt originale tips til hva man bør gjøre?

Når jeg er i Roma gjør jeg ikke noe som helst originalt, men lever som en lokal pensjonist med masse penger. Det er det som er så deilig med Roma.

Italienere har en lang og ærerike tradisjon med lattelig kule navn. Har du en eller flere favoritter?

Som åtteåring under VM 1990, ble jeg veldig fascinert av navnene ”Franco Baresi” og ”Gianluca Vialli”. Synes det var rart at folk kunne hete slike ting, så jeg fikk mamma til å bestille alle klistremerkene i fotballboken som jeg manglet på Italia og Nederland (Jeg likte håret til Ruud Gullit). Noen år senere kalte jeg katten min Baresi. Det hører til historien at den noen år senere ble mannevond.

Noen andre klubber enn Roma du har et (bra) forhold til?

Er og opptatt av landslaget og til en viss grad Brann.

Spiller du fotball selv? Og i så fall, hvilken spiller kan du sammenligne deg selv med? (du trenger ikke å spille fast for et lag for å svare på dette)

I min tid var jeg blant de kreative kreftene på Tertnes I.Ls midtbane. Om jeg skal sammenlignes med en Roma-spiller, må jeg vil nok helt klart si jeg var eldre versjon av Totti i en tilbaketrukket rolle: Passe lat, passe genial og med et upåklagelig vinnerinnstinkt og tilsvarende surt tryne når det buttet imot.

‘Roma’ baklengs er ‘Amor’, men om du skulle beskrive AS Roma med ett ord… ?

Klubben, som byen, er overveldende, for meg hvertfall.

Og helt til slutt: har du noe eget å tilføye?

Takk for at jeg fikk være med på utspørring. Og takk for alle de bra artiklene og kommentarene dere skriver. Jeg leser uten unntak alt, og synes alltid det er kjekt å få vite mer om klubben. Jeg synes dere er veldig flinke, og det tipper jeg feks Totti synes og.

PS: Rent estetisk, hvilken nåværende Romaspiller er din favoritt… ?

Haha, Totti er jo et produkt av høyere makter, på flere områder. Jeg har også registrert en ny mann med hestehale som tar seg godt ut i røde farger!