Roma – Atalanta 3-1

Det var duket for et svært spennende møte i dagens kamp på Olimpico, og mange hadde store forventninger til at i kveld var kvelden hvor Luis Enriques Roma skulle få sin første hjemmeseier for sesongen. Atalanta kom fra en svært sterk rekke kamper, mens Roma mildt sagt har vært varierende i sine prestasjoner. Den mye omtalte vitamininnsprøytningen ser derimot ut til å ha hatt sin effekt etter forrige helgs seier mot Parma. Noen forandringer var gjort siden seieren på Ennio Tardini. Heinze og Burdisso dannet et helargentisk midtstopperpar, Simplicio fikk en noe uventet sjanse fra start på midten, mens Bojan endelig fikk fornyet tillit og mulighet til å overbevise foran eget publikum. For Atalantas så vi en gammel kjenning i den sympatiske midtbanekrigeren Matteo Brighi fra start, som i dag så litt ukomfortabel ut i sine nye farger.

Kampen startet i et noe uvant raskt tempo, og omgangen skulle vise seg å bli en særdeles hendelsesfylt affære. Det tok ikke mer enn to minutter før Il Capitano, som for øvrig hadde blitt gitt en noe mer fri rolle enn vi har sett tidligere i år, prikket inn et lavt innlegg i svært farlig posisjon, uten at den rakk frem til noen rødkledde. Bellini hadde deretter et småfarlig skudd for gjesten, uten at Lobont fikk økt puls. Noen minutter senere var en for dagen utrolig frisk Rosi farlig frempå, før gjestene igjen umiddelbart slo tilbake med et skudd som meget fort kunne gått i mål etter passivt forsvarspill av Roma.   En inspirert Francesco Totti sto for mye magi i form av smarte og karakteristisk elegante pasninger og innlegg denne omgangen, og både Osvaldo og De Rossi var noen skostørrelsen unna å forlenge disse bak Consigli i Atalanta-målet.  Totti sto også for et meget farlig skudd fra 25 meter etter et drøyt kvarter spilt, og på den påfølgende corneren raget Burdisso høyest, men ballen havnet en liten meter utenfor målet til en utspilt Atalanta-målvakt.

Minuttet etter skulle det derimot løsne for de gulrøde. Daniele De Rossi, som hadde en strålende dag på jobben, vant ballen i på midtbanen, løftet blikket og slo en perfekt ball frem til Bojan Krkic, som på fantastisk vis tok med seg ballen og dro seg forbi Bellini før han satt ballen i lengste hjørnet forbi en utspilt keeper. Herlig å se spanjolen åpne målkontoen etter å ha hatt en meget bra start på kampen for øvrig.

Etter målet ble tempoet i kampen noe redusert, og Atalanta fikk ha mye ball. Dette førte til noen halvsjanser, men Burdisso og Heinze hadde brukbar kontroll og var resolutte og kontante både i dueller og klareringer. I minuttene som fulgte snudde vinden igjen, og Roma kom igjen svært aggresivt tilbake. Både Bojan og Osvaldo herjet på kantene, og i det 30. minutt, etter en noe kaotisk situasjon fant sistnevnte seg alene med keeper etter å ha fulgt med på en linjeopphevende Masiello. Osvaldo valgte å nærmest trikse ballen over keeper før han satt den i mål, og 2-0 var et faktum. Atalantaspillernes protester til tross; Osvaldo var onside, og mannen hadde et magasin å tømme.

Mellom Osvaldos mål og pause roet det seg igjen, men Roma fortsatte å spille imponerende fotball. Omgangen vil foreløpig gå ned i historien som den beste og mest vellykkede i Luchos regjeringstid, og karakteriseres av selvtillit, god kjemi, presise pasninger og smarte bevegelser. Pjanic var for øvrig en imponerende skikkelse denne omgangen, og sto for mange smarte valg og gode involveringer. Totti var for øvrig svært nær å sette en corner direkte i mål på tampen av omgangen, men Consigli slapp med skrekken.

Etter hvilen skulle kampen ta en ny form. Osvaldo hadde en god sjanse før Schelletto var nære på kontringen. På den påfølgende corneren skjedde det som ikke skulle skje. Et sovende Roma-forsvar ble lurt av en innøvd cornervariant, og Germán Denis steg høyest til værs og headet seg til toppscorerposisjon i Serie A. 2-1, og Romanisti verden rundt satt med den gode gamle klumpen i halsen som vi kjenner så altfor godt. Denis var farlig frempå 5 minutter senere også, etter å ha hatt fått lov til å avslutte to ganger på kort tid.

Utover omgangen ble de to lagene noe stangende mot hverandre, og ingen kom til spesielt åpenbare sjanser. José Angel og Bojan viste tidvis at de snakker samme språk også i bena, og hadde flere fine kombinasjoner på venstre kant. Bojan ble noe tvilsomt i det 61. minutt byttet ut for Borini, før Il Capitano sa takk for seg og ga rom for David Pizarro. I perioden etter dette stagnerte kampen noe, og frykten for  en utligning fra bortelaget lå klart i luften. Derimot var det Roma som skulle gå gleden av 3 vakre poeng. I det 80. minutt forserte Fabio Simplicio fremover, spilte nydelig vegg med Pjanic og gjorde ingen feil da han fikk muligheten i boksen. Den nest korteste sør-amerikaneren på banen lobbet ballen elegant over keeper og resultattavlen lyste 3-1 til verdens vakreste klubb.

Med dagens førsteomgang så vi potensialet til Luis Enriques Roma, et lag som spilte tidvis blendende fotball med lave skuldre og høy presisjon. Flere spillere viste glimt av storhet, og Il Grande Capitano viste at 35 år slett ikke er noen alder for en levende legende. Bojan og Osvaldo viste seg også verdig sine prislapper, mens Simplicio, Pjanic og De Rossi la inn en meget god søknad. Dog viste noen øyeblikk i andre omgang at noe av spøkelset fortsatt sitter igjen. Vi har til gode å se 90 minutter med overbevisende fotball både offensivt og defensivt. Dog var dagens seier en svært oppløftende sådan. 3-1 mot god motstand og som sagt store deler med meget underholdende og effektiv fotball. Vi ser frem i mot derbyet om to uker.

FORZA ROMA!