Un romanista a Milano – Det blir en del kaffe

Først og fremst. Jeg har lenge tenkt på et nytt navn til spalten. I mangel på tankestrøm lot jeg imidlertid tvilen komme det tradisjonsbundne ”Cæsars hjørne” til gode da jeg flyttet til Milano og Italia. Imidlertid savnet jeg noe som relaterte seg mer til min nye tilværelse her i Nord-Italia. Da jeg omsider fikk lært meg litt italiensk ble tankestrømmen sterkere. ”Un romanista a Milano” – en romer i Milano – høres akkurat like ensomt ut som det er. Ikke engang Phillipe Mexés vil lenger innrømme at han egentlig holder med Roma…

Denne gangen tenkte jeg å se tilbake på mine snart to måneder i støvellandet, samt se litt på det som skal komme til helgen, og etter den. Som i derbyuker flest er hodet (kanskje) blottet for rasjonelle tanker, og den mørke siden kjører ønskereprise på at Rocchi, Klose eller noe annet traust pirker inn et søppelmål en halvtime ut i kampen på søndag. Derfra er det grått.

Hvis vi likevel starter med å se tilbake på tiden i Italia så langt, så har det blitt tre Romakamper live, enda flere på TV, mange interessante samtaler, enda flere kilo pasta og ca. en caffé i timen. Med andre ord; det blir en del kaffe…

Siden siste utgave har jeg blant annet vært i Parma og sett Roma ta sesongens første offisielle trepoenger. Ratt-ta-ta-ta-Osvaldo! Det var en ubeskrivelig følelse å ta leiebilen hjem de knappe to timene tilbake til Milano etterpå. Sjelden har en seier smakt bedre, og når du er i Parma sier ikke det lite. Maten, drikken og kulturen er fantastisk! Det eneste jeg hadde å utsette var fluene. Jeg har aldri vært borte i mer fluer enn i denne skinkebyen. Kanskje er det nettopp parmaskinken? Kanskje er det fanklubben til Sebastian Giovinco? Ikke vet jeg, men hvis sistnevnte er tilfelle synes jeg ikke bare synd på Giovinco dersom han må returnere til Juventus etter denne sesongen.

En ting jeg har merket meg på mine ekskursjoner til San Siro og Stadio Ennio Tardini, og som jeg så vidt har nevnt tidligere, er effekten Luis Enriques spillesett har på hjemmelaget. Akkurat som i Roma forventer hjemmepublikummet i Parma og Milano at hjemmelaget skal underholde og dominere banespillet. Mot Roma anno 2011/2012 gjør de ikke det. I hvert fall ikke så langt. Romas ballbesittende spillestil gjør publikum og fans utålmodige, og effekten synes å spre seg til trenere og de elleve spillerne på banen. Nå skal det selvsagt sies at den ballbesittende stilen foreløpig synes noe vilkårlig, at Inter hang utfor stupet da vi møtte dem, og at vi tidvis hadde flaks i Parma. Men det tar likevel ikke bort det at Luis Enriques filosofi kan gjøre motstanderen og dens tilhengere utålmodig. Så utålmodig at det kan påvirke utfallet av kampene.

Mot slutten av måneden setter jeg sannsynligvis nesen for Roma og kampen mot AC Milan. Det er heller tvilsomt om jeg får sitte på i Milanbussen, men da skylder jeg til gjengjelde ikke Berlusconi en ”tjeneste”. Det kan bli dyrt om dagen. Phillipe Mexés er for øvrig ventet å få sin Milan-debut mot Palermo neste helg, og tar jeg ikke helt feil kan det bli duket for Philou på Olimpico gitt skadefrekvensen i Milanforsvaret. Jeg ser det som 90 % sannsynlig at han blir pepet ut. Selv kommer jeg til å holde kjeft.

Helgen etter Milankampen skal jeg rundt svingen til nyopprykkede Novara og Stadio Silvio Piola di Novara, som Per-Jarle Heggelund har skryt av. Deretter står både kamper i Genoa, Udinese og Firenze på tapeten. Alt tar jeg selvsagt sikte på å dekke, med en liten vri til dere der hjemme.

Men nå er det altså lazio som står på menyen. Il derby della capitale. Jeg ønsker ikke å fremstå som noen pessimist, og selv om jeg er svært urolig foran ethvert derby, så håper jeg virkelig magefølelsen min er gal denne gangen. For det første har vi vunnet de fem siste derbyene. Noe sier meg at lazio har bygget opp en så stor sult for å vinne i løpet av disse oppgjørene, at det vil kunne få utslag på søndag. Lysten til å vinne bli en av de avgjørende faktorene på søndag. Vil vi nok?

Delvis leder mitt svar på dette spørsmålet inn på mitt neste ankepunkt. Jeg stiller spørsmålstegn ved hvor mange av våre nåværende spillere som vet hva derbyet innebærer. Det kan være Lazio også har handlet mange nye spillere i sommer, men stammen i laget er i hovedsak den samme. Borte for oss er imidlertid spillere som Doni, Mexés, Riise, Menez, og Vucinic. Til dels mediokre spillere som var i startoppstillingen forrige derby, men spillere som etter hvert var blitt innprentet i derbymentaliteten som foreløpig har gitt fem derbyseiere på rad. I tillegg må vi klare oss uten Il Capitano…

Ifølge Gazzetta dello Sport i dag vil de seks spillerne nevnt ovenfor bli erstattet av Stekelenburg, Heinze, Jose Angel, Pjanic, Osvaldo og Bojan. Brenner de nok for det? Stekelenburg og Heinze er i mine øyne sikre kort. Det mangler ikke på entusiastiske uttalelser i media fra de øvrige heller, noe som taler for et rungende ja! Men finner de da på den andre siden det rette tenningsnivået på søndag som gjør at viljen manifesterer seg i tre poeng? Jeg er usikker.

Ny er treneren vår også. I fjor hadde vi Claudio Ranieri og Vincenzo Montella som begge er vel innforstått med hva il derby della cuopolone innebærer. Til tross for at ingen av disse fikk fortsette i sjefsstolen på Trigoria, så lever derbyet sitt eget liv. Evner Luis Enrique, om han i det hele tatt er klar over det selv, å videreformidle hva derbyet innebærer til de spillerne som ikke vet det av egen erfaring? Dette er spørsmål som kverner rundt i hodet mitt om dagen.

– Hvorfor holder du med Roma når du er fra Norge, spør italieneren foran meg iført en Arsenaldrakt… Selv om jeg er en av få romanisti her oppe i det etter hvert kalde Nord-Italia, er det aldri langt til varmen i Roma, Stadio Olimpico, ”Roma, Roma, Roma” og introen til Francesco Totti. ”Lontano, ma vicino”. Stemningen på Olimpico er det ingenting som slår i Italia, selv om jeg skal innrømme jeg er spent på å se hva Milanfansen kan få til når Barcelona kommer på besøk i november.

Til neste gang, som alltid; sempre forza Roma!

«Un Romanista a Milano» skrives av Julius Berg Kaasin, redaktør/visepresident ASRoma.no/Roma Club Norvegia og jusstudent bosatt i Castellanza, utenfor Milano. Følg @il_trequartista på Twitter for jevnlige oppdateringer fra Italia.