Il Derby Della Capitale

Il derby di Roma, il derby della capitale, il derby del cupolone, il derby del campodiglio. Det er duket for det ene av sesongens to største høydepunkt; lazio – Roma!

Klisjeene er mange, og historiene enda flere, om dette mytiske oppgjøret som lever sitt eget liv helt på siden av den øvrige fotballhverdagen. Kampene mellom Lazio og Roma er helt uavhengig form, tabellsituasjon og hjemme/bortelag. Det laget som vil mest vinner.

Anledet av trenere som Claudio Ranieri og Vincenzo Montella, som av egen erfaring vet hva derbyet dreier seg om, har la Roma gått seirende ut av de siste 5 oppgjørene. Ikke siden det fatale derbyet 11. april 2009 har de lyesblå vunnet. Denne gangen er det imidlertid mange som tror at Romas seiersrekke vil bli brutt.

Begge lag handlet stort i sommer. Lazio for nåtiden, Roma for fremtiden. Dette kan være et av punktene som blir utslagsgivende på søndag, til tross for at begge lag foreløpig står med 8 poeng inneværende sesong. I tillegg beholdt Lazio sin trener og stammen i laget. Det gjorde ikke Roma, som erstattet Vincenzo Montella med Luis Enrique, og spillere som Phillipe Mexés, Jeremy Menez og Mirko Vucinic med Simon Kjær, Bojan Krkic og Pablo Daniel Osvaldo. Rent kvalitetsmessig er dette ingen svekkelse, men det tar tid å spille inn et lag, samt opparbeide seg derbyerfaring. På nåværende tidspunkt synes det som Roma etter hvert begynner å bli mer samspilt, men derbyerfaring er det ingen av de nye fjesene som har. Dette synes å være det tyngste ankepunktet mot giallorossi.

For Roma er i tillegg Il Capitano, Francesco Totti, ute, mens Lazios Miroslav Klose ventelig er klar til søndagens batalje. Til tross for at de to på ingen måte er sammenlignbare hva kommer til betydning for deres respektive lag, samt at Klose også er blottet for derbyerfaring, synes begge som menn for de store anledninger. At Klose er spilleklar er også fordel lazio.

I tillegg til at Totti definitivt er ute, er Pizarro usikker. Pjanic derimot skal ha kommet seg etter en liten smell på dagens trening. På den andre siden er både Juan, Gago Lamela og Stekelenburg tilbake for fullt. Foruten Totti har dermed Luis Enrique mulighet til å velge fra øverste hylle.

Sannsynlig lagoppstilling Roma (4-3-1-2): Stekelenburg; Rosi, Burdisso, Heinze, José Angel; Simplicio, De Rossi, Perrotta; Pjanic; Osvaldo, Bojan.

Her er det mye å gripe fatt i. Som sagt er et potensielt problem derbyerfaringen. Ut fra formasjonene på trening denne uken synes det som at Luis Enrique har nettopp dette i mente, og ønsker å forene ekstremferdighetene i troppen med den erfaringen som finnes. Derfor tror vi Heinze velges foran Kjær, og at Simplicio velges fremfor Gago. Bojan vinner dragkampen mot Borini og Borriello.

I tillegg blir en tvunget til å ta konsekvensene av forskjellen mellom Pjanic og Totti. Dette innebærer at Pjanic blir liggende bak to spisser som skjærer inn fra hver sin kant, i motsetning til Totti som ligger som en prima punta helt fremme. Hva dette får å si for resten av taktikken er mer uvisst. Taktikk spiller generelt ikke noen stor rolle i derbyene sammenlignet med psykologi, eksempelvis som da Ranieri tok ut De Rossi og Totti i pausen for et par sesonger siden.

Lazio ventes altså å få tilbake Miroslav Klose fra skade, mens Matuzalem og Del Nero sannsynligvis er uaktuelle.

Sannsynlig lagoppstilling lazio (4-3-1-2): Marchetti, Konko, Biava, André Dias, Radu; Mauri, Ledesma, Brocchi; Hernanes; Cissé, Klose.

På papiret et meget sterkt lag. I tillegg har en sterke spillere på benken som eksempelvis Rocchi (angrep) som vet hva et derby betyr. Andre er Sculli og Gonzalez. Spillerne å se opp for er nevnte Klose i angrep, samt den offensive midtbanespilleren Hernanes. Brasilianske Hernanes fikk sitt gjennombrudd i fjorårets sesong, og blir nok å finne i større klubber enn biancocelesti med tiden. I tillegg har Lazio et erfarent og samspilt forsvar, og det skal bli spennende å se om et Roma-angrep i formingsfasen kan trenge gjennom.

Vi vil komme tilbake til de endelige troppene etter hvert som de vil bli lagt ut.

Kampforløpet er som vanlig vanskelig å spå på forhånd. Kampen vil mest sannsynlig ikke bli velspilt, og den første halvtimen vil sannsynligvis bli på grensen til kjedelig rent spillemessig. Forvent imidlertid temperatur, brennhete taklinger og en dommer som kommer til å få kjørt seg selv på hvert bidige innkast – det er duket for derby di Roma, Il Derby Della Capitale!

Kampen kan du se på Canal+ Fotball, Canal+ Sport Extra HD og webtjenesten CSPORTS med sendestart kl. 20:40. For dere som bor i Oslo vil vi også arrangere et fellesstreff på baren ”Katedralen” som vi også kommer tilbake til. Du finner baren her.

Hvem mener du bør spiller? Har du tanker om hvordan Luis Enrique bør disponere sine spillere? Diskuter i forumet.

Allora ragazzi, daje!

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=bmQL61Y-KW8[/youtube]