Baldini er tilbake!

Ikke uvenner lenger? Francesco Totti og Franco Baldini på Trigoria (foto: asroma.it)

Cinema Paradiso vant Oscar for beste utenlandske film i 1990, og er kanskje ASRoma.no-redaksjonens favorittfilm gjennom tidene. Uten å avsløre for mange detaljer fra denne legendariske filmen, så bærer den visse likhetstrekk med Franco Baldinis retur til Trigoria og AS Roma. Kanskje fremfor alt den slående utseendemessige likheten mellom gamle Totò og den utgaven av Franco Baldini som i dag poserte sammen med Francesco Totti.

Historien om Franco Baldini er heller ikke helt ulik den som skildres i fantastiske Cinema Paradiso. Brått, vondt og sårt forsvant Baldini ut av Roma-ledelsen i mars 2005, grunnet lengre tids uenigheter med Sensi-familien. Siden har han fungert som Capellos høyre hånd i både Real Madrid og England, før han nå gjør sin store retur til italiensk fotball. Som Totò har det imidlertid blitt langt flere grå hår siden sist han jobbet på Trigoria.

Det er ikke bare håret som er annerledes enn sist. Baldini forlot Roma som direttore sportivo og returnerer som direttore generale. Han blir dermed å finne et hakk lengre opp i det noe innfløkte organisasjonskartet til Thomas DiBenedetto. Noen tilfeldighet er det imidlertid ikke. Ifølge Daniele Pradè, som ble erstattet av Walter Sabatini som direttore sportivo, har DiBenedetto og Baldini jobbet sammen i et år allerede og valget av Sabatini er dermed også noe som Baldini har orkestrert fra sitt tilholdssted i London. Det gjenstår å se hvordan dette kommer til å utfolde seg i praksis, ettersom Claudio Fenucci allerede har blitt plassert i en rolle som kan minne sterkt om direttore generale, men trolig blir Baldini fremfor alt blir et symbol på hva AS Roma skal representere – og en sårt tiltrengt ekspert på hvordan fotballen fungerer på kontinentet.

Baldini ble i perioden 1999 til 2005 svært populær blant Romas supportere, kanskje særlig fordi han aldri virket interessert i å holde hender med makteliten fra nord. Dette var også hovedårsaken til at det fruktbare forholdet tok slutt. Baldinis retur er ikke et uttrykk for at tiden har leget alle sår, men snarere at han vil hjem for å utfordre rutinene som påførte ham sårene. Det er videns kjent at han ikke er Luciano Moggis største fan («Han er en mann uten kvalitet»), og da han forklarte valget av Luis Enrique, la han vekt på et ønske om diskontinuitet. Hva er vel mer annerledes enn en ung, spansk trener som skal trille ball? Interessant er det også at Luis Enrique måtte love å aldri klage på dommeren, et løfte han foreløpig har holdt.

Franco Baldinis retur til AS Roma er uhyre populær blant supporterne, men helt knirkefritt har det ikke vært. I sommer utløste han et skred av dårlig stemning da han omtalte Totti som lat. Baldini mente riktignok ikke at Totti var lat i den forstand at han trente for dårlig, men at han lot andre snakke i hans navn og utnytte Tottis posisjon i klubben. I kjølvannet av uttalelsene ble det skrevet mye om Tottis angivelige misnøye med Baldini, men dagens bilde indikerer at det trolig var mer spekulasjon enn realitet.

Torsdag klokken 13:30 presenteres Baldini for pressen. Det vil ikke være feil å si at det kanskje kan bli DiBenedettos viktigste signering hittil.