Baldini: «Returnerer uten spesielle motiver»

Baldini tilbake der han hører hjemme. (Foto: asroma.it)

Det føles nesten litt unaturlig å ta del i oppstyret rundt Franco Baldinis retur til AS Roma. Oppstyret, som best lar seg sammenligne med presentasjonen av en ny stjernespiller, har imidlertid flust av gode grunner.

Enkelte vil sikkert trekke frem nostalgien ved Baldini, mannen som snekret sammen Scudetto-laget i 2001. Andre vil trekke frem Baldinis uavhengighet da Rosella Sensi tok parti med kreftene i nord-Italia. De fleste vil kanskje bare anerkjenne at han er en briljant fotballeder som kan tilføre Roma store verdier. Uansett hvordan man vrir og vender på det, så er Franco Baldinis retur til Roma det hittil største provet på et paradigmeskifte i Roma.

I dag holdt Baldini sin første pressekonferanse som direttore generale i AS Roma, bevisst på de store forventningene til hans person.

– Jeg er bekymret for alle de store forventningene folk har til meg. Både i Spania og England har jeg vært en nykommer, mens her har alle forventninger til meg. Så det er naturlig at jeg er redd for å skuffe noen. Jeg kommer ikke tilbake for å ta revansj, for det antyder at jeg har tapt noe som jeg skal vinne tilbake, sa Baldini til et fullt presserom.

Så hvorfor er han egentlig tilbake? Hvorfor forlater han stillingen som Capellos høyre hånd i engelske FA?

-Det har gått 10 måneder siden jeg takket ja, og ennå har jeg ikke et svar. Jeg takket ja, og det var det. Jeg sa til DiBenedetto at det ikke var noen grunn til å forlate England og et arbeid jeg elsket, for å komme tilbake til Roma der det er alle mot alle. Jeg takket ja, uten å ha et spesielt motiv. Jeg har prøvd å finne et motiv, men det finnes ikke. Jeg bare takket ja.

Det kommer kanskje som en overraskelse på mange, ettersom han forlot Roma og Italia i bitterhet, i en slags profeti som senere skulle la seg bekrefte av calciopoli. Baldinis avsky til de råtne dimensjonene ved italiensk fotball, og dernest han etterlengtede retur 6 år senere. En skulle tro at det hang sammen med å revolusjonere noe i sitt hjemland.

–  Jeg har sett bedre fotball der ute, men jeg er ikke tilbake for å revolusjonere noe. Jeg har ingen raske løsninger – jeg ønsker bare det samme i Italia: å ha en glad fotball som de har i Spania og England. Fotballen i Spania er bedre enn den er i Italia, og fotballen i England er bedre enn den er i Spania. Jeg ønsker at vi kan ta et steg opp, sa Baldini uten å legge skjul på at han liker det utopiske.

Franco Baldini sammen med Romas pressekontakt Elena Turra. (foto: asroma.it)

Baldini er hentet inn som direttore generale, og blir således DiBenedettos høyre hånd i selve organisasjonen. Mange har undret hva han faktisk skal foreta seg ettersom Claudio Fenucci ble ansatt under tittelen Chief Executive Officer, en tittel som normalt forbindes med å være toppleder. Selv beskrev Baldini sin egen rolle på følgende måte:

– Claudio Fenucci har ansvar for å lede det administrative, mens Walter Sabatini har ansvar for å lede det sportslige. Min rolle blir å koordinere alle disse dyktige menneskene vi har, og koordinere alle aktivitetene som pågår i organisasjonen. Jeg skal holde oversikten, og sørge for at AS Roma får én samlet stemme, sa Baldini som en subtil bekreftelse på at det er han som er sjefen.

Baldini har nemlig jobbet aktivt med Roma, selv om han først nå offisielt begynner å jobbe for klubben. Årsaken til hans sene ankomst er den at han var tilknyttet England og ikke kunne gi seg før de hadde sikret plass i sommerens EM-sluttspill. Det er ingen hemmelighet at han har hatt en viktig rolle i å bygge Roma slik klubben fremstår nå, men hvor mye Baldini er det egentlig i dagens Roma?

-Thomas DiBenedetto kontaktet meg i desember/januar og frem til mars snakket jeg med ham per telefon. Deretter møttes vi i april, før jeg senere også møtte Pallotta og deres samarbeidspartnere. Det var jeg som plukket Sabatini, det var jeg som plukket Fenucci og det var jeg som plukket det nye medisinske apparatet. Det er mye.

Scala, Baldini, Sabatini og Totti på dagens trening. En lykkelig familie! (foto: asroma.it)

Valget av Luis Enrique kan også spores tilbake til Franco Baldini.

-Jeg spurte Pep Guardiola om han hadde lyst til å komme til Roma for å prøve noe nytt. Han sa ‘ikke nå – spør meg igjen om noen år’. Jeg snakket med mange andre, men så ble jeg imponert av hva jeg hadde sett og hørt om Luis Enrique. Vi snakket sammen i et par timer, og jeg fortalte ham at jeg kom til å snakke med Sabatini. Han kommer til å bli en stor, stor trener, men han både kan og vil selvfølgelig gjøre feil. Han må vinne for å bevise kvaliteten sin, men det kan han ikke gjøre alene, sa Baldini om valget av Luis Enrique.

Etter det tunge tapet mot Lazio, fikk en se et godt eksempel på at Luis Enrique ikke ville uttale seg om dommerne. Det har blitt hevdet at Baldini krevde et løfte fra Lucho om aldri å klage på dommerne. Dette benekter Baldini, samtidig som han vektlegger et ønske om mindre fokus på dommerne.

-Jeg har ikke diktert at han ikke skal snakke om dommerne. Jeg har bare registrert at dommerne ikke er så avgjørende i England. Vi trenger å se en forandring i italiensk fotball. Folk må betrakte dommerne som en ball, ikke som en avgjørende deltaker i kampen. Dommerne gir ikke et alibi for å tape – det er spillerne som vinner og taper. Da jeg snakket med Luis Enrique, fortalte han at han ikke kom til å bry seg med dommerne.

Baldini ga uttrykk for at han hittil er svært godt fornøyd med både spillerne og Luis Enrique, til tross for en sesongstart med svært varierende kvalitet. Det har naturlig nok vært mye snakk om Romas nye fokus på unge spillere, og Baldini benyttet anledningen til å gjenta mange av ordene som allerede har blitt sagt om Roma, og svare på når klubben faktisk skal vinne noe igjen.

-Roma har nye ideer, og det handler i stor grad om unge spillere. Tanken vår er å tilføre 3-4 riktige spillertyper hvert år, og komplettere stallen. Jeg vet ikke om det tar 2, 3 eller 5 år å vinne, men målet vårt er å vinne så snart som mulig. Mye avhenger av hvordan årets sesong går, men dette har middels til langt perspektiv. Roma har ventet 20 år tidligere på å vinne en tittel – det burde gå fint å vente 2-3 år til.

Fokuset på unge spillere har vært særlig fremtredende, og enkelte er derfor skuffet av at enkelte unge talenter ikke har fått sjansen så langt denne sesongen. Kanskje særlig Federico Viviani og Gianluca Caprari, som begge leverte gode prestasjoner i sesongoppkjøringen. Baldini forklarer dette med en overdimensjonert stall.

-Vi er lei oss for at vi ikke kunne møte målsettingen vår om å ha 3-4 primaveraspillere i stallen ved sesongstart. Ved slutten av sommeren hadde vi dessverre for mange spillere i stallen, og dermed måtte disse fortsette å trene med primavera, sa Baldini som en bekreftelse på det mange har tenkt.

I likhet med sin sportsdirektør Walter Sabatini, hadde Baldini også noen ord til supporterne, som har gått ut av sitt vante skinn og vist seg fra en langt mer tålmodig side enn tidligere.

-Supporterne har gitt oss svært positive signaler og uttrykk for tålmodighet. Vi ble litt overrasket av dette, og er veldig glad for at supporterne forstår at det er mer i vente for dem. Vi ønsker ikke å sløse bort denne muligheten, sa Baldini.

Det er samtidig to store emner som supporterne er veldig opptatt av. Det ene er den mye omtalte konflikten mellom Franco Baldini og Francesco Totti, mens gjerne kontraktssituasjonen til Daniele De Rossi er den som plager flest akkurat nå. I sommer uttalte Baldini at Totti måtte kvitte seg med latheten, en språklig faux-pas som utløste et skred av rykter om Tottis trivsel i klubben. Ingen ble overrasket av at Baldini fikk spørsmål om dette på dagens pressekonferanse. Baldini svarte med en spøk, og en forklaring på hva han faktisk mente.

Francesco Totti og Franco Baldini (foto: asroma.it)

– Takk til vedkommende som photoshoppet bildet av meg og Totti! Det første jeg spurte Totti om, var om han hadde lest artikkelen selv eller om noen hadde fortalt ham hva jeg hadde sagt. Jeg sa jo at han kan spille til han er 40 år, for guds skyld! Jeg sa det med all mulig kjærlighet! Jeg fortalte Totti at han bare skal fokusere på å være en stor spiller. Jeg er skyldig i å ha brukt Totti selv, da jeg i 2004 innså at vi trengte et ansikt for å refinansiere klubben. Jeg har lovet ham at det aldri skal gjenta seg. Det jeg sa til Totti var at jeg ikke ønsker å se ham bli brukt lenger. Jeg har ikke, og har aldri hatt, et problem med Totti. Det tok meg bare 5 minutter å avklare problemstillingen med Totti, sa Baldini og plasserte en endelig spiker i kisten for diskusjonen rundt han og Totti.

Litt mer usikkerhet er det rundt Daniele De Rossi, som nylig uttalte at Roma i verste fall kunne bruke pengene på å erstatte ham med noen andre. Denne uttalelsen var ikke Baldini enig i, og bekreftet at fornyelse av kontrakten er hans fremste prioritet.

-Det er ikke mulig å finne en tilsvarende god spiller som Daniele De Rossi med pengene vi eventuelt skulle tjene på å skille lag med ham. Jeg har opplevd De Rossi som moden og rolig. Jeg har fortalt ham at hvis han ønsker å bli, så har det ingenting å si om det tok noen ekstra uker å få det unnagjort. Jeg har fått inntrykk av at han ønsker å bli. Jeg skal arbeide med Berti (De Rossis agent, red anm.) om dette.

Et annet viktig tema ble naturligvis Romas planer om å bygge et stadionanlegg. Ifølge seneste utvikling er det mye som peker i retning av at de amerikanske arkitektene Populous skal tegne Romas nye, egeneide stadion. Det gjenstår å se når dette blir gjennomført, men det er ingen tvil om at dette er et viktig tema for klubbens nye eiere.

-Dette er veldig viktig. Vi må holde liv i følelsen om at vi bygger noe viktig og med en ny stadion kan vi øke inntektene betydelig, forklarte Baldini.

Pressekonferansen varte i god Roma-stil ganske mye lengre enn normalen, men Baldini så ikke ut til å ha noen problemer med dette. I stedet brukte han god tid til å forklare klubbens visjoner for fremtiden og avslørte det mange allerede har trodd: at DiBenedettos Roma på veldig mange måter er en Baldini-bygget klubb. I så måte er han også en av de viktigste signeringene som har blitt gjort på lang, lang tid.

Kilder: laroma24.it, forzaroma.info, Radio Ies, romanews.eu