AS Roma – U.S Lecce 2-1

Roma tok i mot Lecce på Olimpico søndag kveld og gjorde dermed slutt på lidelsen landslagspausen har påført romanisti. Stekelenburg var som vanlig på plass i målet, mens Taddei, Heinze, Kjær og Rosi utgjorde backfireren. Gago, De Rossi og Pjanic startet på midten, noe som så smått begynner å ligne en dynamisk midtbanetrio. Lamela innfant seg bak Osvaldo og Bojan. Totti startet kampen på benken, der han satt flankert av Marco Cassetti og Marco Borriello. Csports-kommentatoren slo fast, ganske riktig, at det var en smått legendarisk benk, både fotballmessig og rent estetisk. Vanskelig å være uenig med ham i dét.

Hos Lecce startet helten Julio Sergio i mål, mens utleide Andrea Bertolacci startet som trequartista bak Roma-produktet Daniele Corvia.

Roma tok umiddelbart kontroll over kampen mot det nedrykkstruede laget til Eusebio Di Francesco. Etter 14 minutter spiller Taddei en ball inn bak forsvaret, men Pjanic sin tå er akkurat ikke lang nok.

Lecce er knapt borte i ballen og etter 25 minutter smeller det. Fotballmagi oppstår mellom Rodrigo Taddei og Daniele De Rossi. Et vakkert veggspill gjør at Taddei kan spille Miralem Pjanic på blank kasse og vips så har mercatoets kanskje beste investering gjort sitt første Serie A-mål. Personlig er jeg ganske lei sammenligningene med Barcelona, men det angrepet der kunne minne om noe fra Camp Nou. Ganske riktig; Fotballpropaganda.

Ironisk nok var det Bojan som fem minutter senere bommet på tiårets Roma-sjanse. Og nei, da har jeg ikke glemt at man en gang i tiden hadde Mirko Vucinic på laget. Erik Lamela brukte Oddo som kjegle og dro seg inn langs linja. Han spilte fram Bojan på helt åpent mål, men Bojan prøvde å skuffe ballen inn med utsiden fra et par meters hold og misset totalt. Der skulle det stått 2-0.

Etter 33 minutter får Osvaldo plutselig mye gress for seg selv og Julio Sergio kommer ut av egen sekstenmeter for å avverge. Lobbforsøket til Osvaldo er mislykket og Sergio får ordnet opp med litt hjelp fra det massive berget av en mann, Moris Carrozzieri. Sistnevnte blir skadet i prosessen og må forlate banen. Inn kommer Davide Brivio.

Resten av første omgang forløper uten at det skjer all verden. Roma kontrollerer, men burde ha ledet med mer enn ett mål. Lecce har lite å by på, foruten om de ganger Cuadrado fikk mye plass å løpe på.

Ingen endringer på lagene fra start i annen omgang, foruten at De Rossi tar ankerrollen og dytter Gago ett hakk frem. Ikke feil, skulle det vise seg. For etter 53 minutter bestemmer mannen som på 198 profesjonelle kamper har scoret to mål seg for å hamre løs fra 25 meter. Ballen fyker inn i lengste hjørne og nok en nysignering har gjort sitt første mål for sin nye klubb. Iført Roma-drakt for to sesonger siden hadde kanskje målet blitt avverget av Julio Sergio, men det bryr neppe Gago seg om.

Nå begynner virkelig Roma å leke seg. Lamela viser vidunderlig nærteknikk og er brått alene igjennom. Skuddet triller akkurat på feil side av stolpen.

Så regisserer han et angrep hvor han fra venstre hjørne av sekstenmeteren ruller på tvers til Gago, som slipper den videre til Osvaldo. Alene med Julio Sergio er det dog den utleide romerske brasilianer som kommer seirende ut.

Så får Bojan nok en mulighet, og nok en gang er det Lamela som står bak. Fra litt skrått hold inne i seksten får Bojan litt dårlig tid og skuddet går over mål.

30 sekunder senere smeller det. Lecce har knapt besøkt Romas halvdel i annen omgang, men når de først gjør det, gjør de det skikkelig. En pasning myntet på Daniele Corvia endrer retning og havner selvfølgelig hos Andrea Bertolacci som iskaldt chipper ballen over en utrusende Stekelenburg. Og vips, så er det kamp igjen.

Etter 64 minutter får Bojan nok en sjanse når en retur havner ut på straffemerket. Han brenner til, men skuddet går over. Dette var rett og slett ikke Bojans dag. Dette ble også det siste han gjorde, da han to minutter senere erstattes av en nyfrisert Francesco Totti.

Lecce har en brukbar periode etter reduseringen og Cuadrado skyter fra kanten av sekstenmeteren, men Stekelenburg redder godt. Av en eller annen grunn blir det ikke corner, men verre dommeravgjørelser var i vente…

Gago pådrar seg gult og i det påfølgende spillestoppet kommer Greco inn for Pjanic.

Så, etter 75 minutter. Gago chipper ballen nydelig over Lecce-forsvaret til en ventende Pablo Daniel Osvaldo som står å venter inne i sekstenmeteren, litt skrått for målet. Kanskje hadde han studert teknikken Simone Loria brukte en gang for Atalanta mot Chievo? Om det var Loria, Wayne Rooney eller Petter Orry Larsen han var inspirert av, spiller forsåvidt liten rolle. For det var minst like pent. Det halvtliggende brassesparket moser han inn i nærmeste kryss. Jubling følger, deretter bunnløs fortvilelse. Linjemann har vinket for offside. Det viser seg selvfølgelig å være riv, ruskende galt. Kommentator Endre Olav Osnes  mente Osvaldo ble frarøvet tidenes mål. Ja, han sa faktisk det. Det var kanskje å ta det litt langt, men justismordet kommer neppe Osvaldo til å glemme med det første.

Med ti minutter igjen å spille kommer Perrotta inn for Rosi. Selv om undertegnede fryktet et typisk og ufortjent Lecce-mål, så kom det aldri. Det var Romas kveld. Symbolikken var tydelig da ex-laziale Massimo Oddo serverte et feilkast ett minutt på overtid.

Roma leverte til tider meget godt angrepsspill og ting begynner å ta form. Spesielt en periode i andre omgang var det stor underholdning å se våre kjære gladiatorer. Det negative er at det glipper et par ganger bakover og at man, i kjent stil, ikke greier å hamre spikeren i kista til tross for at elleve mann var utstyrt med hammer i aften.

Erik Lamela imponerer stort, Gago og Pjanic er virkelig i ferd med å finne seg til rette, men i dag gir jeg banens beste til Rodrigo Taddei. Herregud som han løp. Og i motsetning til mot Novara satt også pasningene. Hans agent advarte tidligere i uka at han kan forsvinne dersom han ikke får spilletid. Med denne forestillingen tror jeg Rodrigo kan belage seg på flere minutter. Fint hvis prestasjonen er tilsvarende når Roma nå i tur og orden møter Udinese, Fiorentina, Napoli og Juventus.

Grazie Roma!