Cagliari – AS Roma 4-2

Roma tok onsdag kveld turen til Sardinia for å kjempe om tre poeng på Stadio Sant’Elia mot Cagliari. En bane Roma tradisjonelt sett har slitt på, hvem kan vel glemme 1-5 tapet forrige sesong med røde Burdisso i hovedrollen?

Og det skulle ikke begynne så bra denne gangen heller. Etter å ha dominert banespillet de første fem, kommer Cagliari på en aldri så liten visitt på Romas halvdel. Thiago Ribeiro mottar ballen ute på venstresiden, trekker seg inn og dundrer av gårde en skikkelig suser og vips ligger ballen i mål og det står 1-0 til øyboerne. For en sjelden gangs skyld kan man stille spørsmålstegn ved den ellers solide Maarten Stekelenburg. Presset på ballfører var heller ikke all verden, for å si det slik.  Men det skulle bare gå nye seks minutter før det var balanse i regnskapet. En utoverskrudd Francesco Totti-corner finner pannebrasken til Juan, som feirer sin 33 fødselsdag med å stange ballen kontant i nota. Canini gjør alt han kan for å bruke Romas draktnummer 4 til vindsurfing, men Juan hadde bestemt seg og dermed er lagene like langt.

Det begynner virkelig å bli fart på oppgjøret nå. Roma blir spillende vel mye på tvers inne på Cagliaris halvdel, noe som tidvis fører til småfarlige brudd i mot. Begge lag presser også forholdsvis høyt i perioder, noe som fører til en forholdsvis seerverdig fotballkamp de første førtifem. At det skulle komme to mål til før halvtid hjalp selvsagt også på. Etter halvtimen får målscorer Ribeiro sjansen fra tilsvarende hold, men prøver denne gangen å curle ballen i vinkelen fremfor å gå for kraft. Skuddet er brukbart, men ikke verre enn at Stekelenburg rolig kan konstatere at den går utenfor.

En feilpasning fra Totti minuttet etter gir Cagliari ballen. Simon Kjær blir passert noen meter inne på egen halvdel og svarer med en real hockeytakling, til tross for solid sikring i form av José Angel og Juan. Velfortjent gult kort til dansken. Etter 33 spilte minutter skaffer Simplicio frispark 30 meter fra Agazzis mål. Romas nye frisparkkonge Miralem Pjanic prøver ikke å skjule det faktum at han kommer til å druse ballen mot kassa. Et knallhardt vristskudd går rett på Agazzi som ikke kan gjøre annet enn å dunke ballen ned i bakken og ut igjen i feltet. Der dukker Fabio Borini opp og viser hvorfor han foretrekkes foran Bojan. Han setter nemlig den åpenbare scoringsmuligheten i mål. Borinis tredje Serie A-scoring for sesongen sender Roma i front.

Roma får litt momentum som følge av scoringen, men hjemmelaget har ingen planer om å kapitulere. Etter 41 minutter får de betalt. En av Serie A’s beste tilretteleggere, Andrea Cossu, får stå merkelig alene og sende en ball over backrekka til Roma. Ballen seiler over hodet til Kjær, som ikke er der han burde være, og detter ned mellom han og Rosi, som heller ikke er der han burde være. Rosis desperate forsøk på å løpe opp Pinilla er forgjeves, og Cagliaris nyervervelse får lagt ballen over Stekelenburg, via stolpen og i mål. 2-2. Lamela drar på seg gult kort før lagene går i garderoben på stillingen 2-2.

Andre omgang starter som første, på verst tenkelige vis. Ribeiro får fritt leide bak Roma-forsvaret og for en spiss som er kjent for å aldri score er avslutningen bemerkelsesverdig god, via tverrligger og inn bak Stekelenburg. 3-2 til hjemmelaget etter 48 min.

Etter dette skulle Roma ta fullstendig over. Plutselig kom sjanser på rekke og rad:

54 min: Totti trer gjennom Rosi. Høyrebackens avslutning fra seks-syv meter er skrekkelig dårlig.

56 min: Gago og Pjanic prøver å kopiere Olofsson og Enerly fra 99. Corneren finner Gago rett utenfor seksten. Volleytreffet til argentineren er bra, men går en meter til side for mål.

60 min: Rosi får med seg ballen inn langs dødlinja. Pasninga inn foran målet er fire centimeter unna å treffe Lamela på blank kasse.

63 min: Fabio Borini er alene gjennom etter en strålende pasning av Pjanic. Redningen fra Agazzi er tilsvarende god.

72 min: Fra midtsirkelen trer Gago ballen gjennom til Pjanic. Fra godt hold inne i seksten treffer ikke bosnieren målet.

Den siste sjansen for utligning kommer i det 88. minutt med et frispark fra 18-19 meter. Pjanic skrur ballen over muren, Agazzi står som en saltstøtte. Ballen? Én centimeter på feil side av stolpen.

I stedet er det hjemmelaget som skal sette spikeren i kista etter en soloprestasjon av innbytter Ibarbo. Han tar med Juan på løpetur fra midtstreken og helt ned til Romas dødlinje. Istedenfor å falle når han får et kakk fra Juan stabler han seg på beina og spiller ballen 45 grader ut til en annen innbytter, Albin Ekdal, som enkelt setter inn 4-2. For øvrig var Ekdal den eneste Cagliari-spiller Ibarbo hadde mulighet til å spille til, men dette så ikke ut til å bry Simon Kjær nevneverdig, som valgte den klassiske løsningen halvdistanse.

Til tross for flere sjanser til å gjøre langt flere mål enn to, gjør man altså ikke det. Allikevel er det vanskelig å ikke først og fremst fokusere på det aldeles grusomme forsvarspillet som ble levert i denne kampen. At José Angel og Aleandro Rosi ikke har sine styrker defensivt er vel kjent for de fleste, men kombinerer du dette med Juan, som nå tilsynelatende har mest å fare med på offensiv dødball, og Simon Kjær som ikke ved en eneste anledning så langt i sin Roma-karriere har gjort noe som helst for å fortjene permanent oppholdstillatelse, da har du fullstendig kaos der bak. At det er forholdsvis stor forskjell på aksjonsradiusen til Fernando Gago og en viss romer på utgående kontrakt, er heller ikke med på å bedre situasjonen. I dag stilte Roma med en stopper på 33 og en på 22. Alternativet på benken er rolige 34. Skaden på Burdisso har fått enda større konsekvenser enn fryktet. Hva skjedde egentlig med å ha en Matteo Ferrari i bakhånd?

Til helga venter Inter som puttet fire og slapp inn fire mot Palermo i kveld. Det blir garantert ikke 0-0 på Olimpico lørdag.