Romas vei videre: overgangsvinduet 2012

Årets bærebjelke. Og bærebjelken i årene som kommer. Daniele De Rossi.

Roma har en rekke utfordringer i månedene og årene som kommer. De spillemessige utfordringene under Luis Enriques taktiske regime ble gjennomgått tidligere denne uken. Mens nevnte analyse baserte seg på tall og faktiske størrelser, vil denne i større grad dreie seg rykter, spekulasjoner og en god del innslag av personlige betraktninger. Sammenstilt med hva de store avisene mener å vite om Romas fremtid, lander vi forhåpentligvis på en noenlunde presis spådom om hva som kan kommer til å skje.

Eller så er vi ikke i nærheten.

I kommentarfeltet på overnevnte artikkel har det kommet store mengder tilbakemeldinger på hva Roma trenger for å hevde seg. Alle har vært poengterte og de fleste har berørt de samme problemstillingene. Keeperplassen er trygg og god, forsvaret må rehabiliteres, midtbanen trenger enkelte konkrete forbedringer mens angrepet synes å tilfredsstille de aller fleste. Tilbakemeldingene reflekterer altså det alle Romanisti har slitt med denne sesongen: baklengsmål.

Kommende sommer, som fjorårets, vil bli ledet av Walter Sabatini. Ifølge Sky Sports altvitende mercatoekspert Gianluca Di Marzio har Walter Sabatini signert en kontraktsforlengelse til 2013. Timingen skal ikke være tilfeldig – bohemen valgte å signere da Roma hadde sin vanskeligste stund hittil i 2012, like etter et derbytap.

Signeringen er viktig for kontinuiteten på arbeidet som gjøres i klubben for tiden. Det har riktignok ikke vært mye tvil om at han kom til å fortsette i jobben, men signaturen setter en stopper for alle spekulasjoner som har vært knyttet til sportssjefens fremtid. Herunder ryktene om en overgang til Fiorentina.

Økonomiske rammebetingelser

Det er ingen hemmelighet at AS Roma sliter med en trykket økonomisk situasjon. Franco Baldini avslørte i helgen at laget ikke kunne deltatt i Serie A denne sesongen hvis ikke det hadde vært for det mye omtalte eierskiftet. Uttalelsen kom riktignok som syrlig respons til en skeptisk journalist, men det er ingen grunn til å tro at Baldini bløffet. Klubben har levert en lang rekke av negative driftsresultater de siste årene og egenkapitalen var sterkt negativ allerede forrige sommer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bildet over, tatt fra halvtårsrapporten som ble offentliggjort i forrige uke, illustrerer at situasjonen ikke har blitt særlig bedre siden eierskiftet. Rapporten viser at Roma har gått med et driftsunderskudd på drøye €27m. Noen stor overraskelse er det naturligvis ikke; pilen har vært sterkt negativ som følge av lavere inntekter uten Champions League, samtidig som det første halve året under amerikansk ledelse har medført en rekke større kostnader som hittil ikke har gitt noen inntektsvirkning.

 

 

 

 

 

 

Forskjellen mellom i dag og fjoråret, er at AS Roma nå kan absorbere tapet. Eller rettere sagt – eierne kan gjøre det. Oversikten over, også tatt fra halvtårsrapporten, viser at gruppens konsoliderte egenkapital nå er redusert til  -€51m. Dette utgjør omtrent en tredjedel av totalkapitalen, og det på feil side av 0. I tillegg har klubben igjen sterkt negativ kontantstrøm, noe som spiser av en allerede tynnslitt kontaktbeholdningen. Situasjonen hadde vært prekær hvis ikke DiBenedetto og Unicredit allerede hadde vedtatt en refinansiering av hele klubbens balanse, som vil gi klubben en kapitaltilførsel på minimum €100m og muligens det dobbelte dersom behovet er der. Tilstrekkelig for å styrke klubbens finansielle posisjon, men også en tydelig invitasjon til at resultatutviklingen snur.

Til tross for den vanskelige posisjonen tyder det meste på at Roma kommer til å gjøre fra seg på markedet, også til sommeren. Fjorårets investeringer vil være nytteløse uten en tilsvarende kraftanstrengelse til sommeren, og det har kommet signaler på at Roma vil foreta nettoinvesteringer på €40m i neste overgangsvindu. Profilen antas å være uforandret; den sportslige ledelsen vil søke yngre spillere med lave lønninger og stor fremtid, samtidig som troppen skriker sårt etter spillere som kan styrke også på kort sikt.

Forsvaret

Av lagdelene kommer den største revolusjonen åpenbart til å komme i forsvaret. 33 baklengsmål på 26 kamper er simpelthen ikke godt nok, og det trengs store endringer dersom laget skal kunne ta et steg opp fra nåværende nivå. Burdisso anses for å være det sikreste kortet, og kommer definitivt til å fortsette i Roma også neste sesong. Det samme gjelder trolig også Aleandro Rosi, som har hatt en grei sesong, er billig i drift og har hjertet i Roma. De øvrige høyrebackene, Marco Cassetti og Cicinho, er begge på utgående kontrakter og kommer ikke til å fortsette over sommeren.

Situasjonen rundt Heinze og Juan er uklar. Heinze har klausul om automatisk fornyelse av kontrakten dersom han spiller ytterligere to kamper for klubben. Med Juan og Burdisso langtidsskadet skjer dette allerede neste helg. Likevel er det ikke utenkelig at argentineren vil returnere hjem til Argentina, nærmere bestemt Lanus, som har invitert ham med åpne armer. Det samme gjelder Juan, hvor Flamengo ved flere anledninger har uttrykt ønske om å bringe spilleren tilbake til gamleklubben.

Når det gjelder Simon Kjær, så har han resten av sesongen på å overbevise om at han er verdt de €7m som det vil koste å gjøre overgangen permanent. Slik situasjonen er nå skulle det overraske stort om Roma ser noe som helst verdi i å kjøpe dansken ved sesongslutt. Selv om Jose Angel er 100% Roma-spiller, står han ifølge Corriere dello Sport overfor samme problemstilling. Imponér eller dra.

Dette innebærer at kun Burdisso og Rosi virker sikre inn mot neste sesong, selv om Jose Angel ventelig vil få mer tid og Gabriel Heinze trolig også tar en sesong til i Roma. Roma må dermed også på markedet etter 2 nye sidebacker og 2 nye midtstoppere. Det heteste navnet per dags dato er Mauricio Isla, som grunnet landtidsskaden vil kunne være enklere å kjøpe fra Udinese. På motstatt back har det sirkulert noen rykter om Juan Cuadrado (Lecce, på utlån fra Udinese), mens også spillere som Michel Bastos og Aly Cissokho nevnes i dagens Corriere dello Sport. På midtstopperplass nevnes det en lang rekke av navn som kan være aktuelle, herunder Garay, Ogbonna, Subotic, Dedè, Vertonghen og Otamendi.

Rodrigo Taddei ventes å bli, ettersom han er alt annet enn omsettelig. Samtidig kan Alessandro Crescenzi komme tilbake etter å ha blitt fast for Bari og Italias U-21 landslag.

Midtbanen

Midtbanen er hakket mer komplett enn forsvaret, men også her ventes det noen endringer. Daniele De Rossi,  Miralem Pjanic og Fernando Gago er alle sikre kort inn mot neste sesong (alt tyder på at Gagos overgang gjøres permanent), mens Federico Viviani trolig vil fortsette dersom ikke han sendes på lån. Utover dette kan nær sagt alt skje. Til tross for kontraktsforlengelser kan både Greco og Perrotta (automatisk fornyet) være på vei ut til sommeren. Skjebnen deles av Simplicio, som heller ikke passer til profilen.

Dette medfører at Roma nødvendigvis også må hente noen erstattere. 21 år gamle Ezequiel Cirigliano har i lengre tid vært linket til Roma, og ifølge agent Jose Alberti (ikke tilknyttet Cirigliano) er River Plates midtbaneanker 99% Roma-spiller. Det snakkes også om en svært konkret interesse for Marco Verratti, men ifølge Gianluca Di Marzio har spilleren nå forlenget Pescara-kontrakten til 2016. Om dette blokkerer en mulig overgang i sommer, er imidlertid en helt annen sak.

Corriere dello Sport nevner samtidig en rekke andre navn i onsdags papirutgave, herunder Paulinho (Corinthians), M’Vila, Tomic (Partizan), samtidig som de gamle navnene Sandro, Fernando og Lass Diarra kan komme til å sirkulere igjen. Videre ventes Florenzi å returnere fra knallsesong i Crotone, mens Bertolacci vil bli gitt en ny sjanse til å spille seg inn i Romas tropp etter skuffende utlån til Lecce. Et siste navn som nevnes hyppig er Valenciennes’ Moreno Sanchez (25 år, Colombia) som forlater den franske klubben på Bosman til sommeren.

Angrepet

Angrepet blir etter alle solemerker lagdelen med minst justeringer. Totti er Totti, Lamela er klubbens største talent, Borini har vært en åpenbaring og Osvaldo har gjort en grei jobb. Roma har lånekontrakt på Bojan til neste sommer og det er lite som tyder på at klubben gir opp håpet helt ennå. Til det er den økonomiske risikoen alt for lav.

Corriere dello Sport sparer ikke på konfekten når de lanserer Romas drømmesigneringer. Wayne Rooney skal ifølge avisen være drømmenavnet, tett etterfulgt av Robin Van Persie, selv om alle (inkludert Baldini, Sabatini og CdS-journalisten) skjønner at dette ikke er realistisk overhodet. Noe mer realistisk er navnet Gonzalo Higuain, selv om også han ventes å bli i drøyeste laget. Tilbake står tre mer realitiske alternativer; Rodrigo Palacio, Abel Hernandez og Nilmar. Til tross for Corriere dello Sports forventninger skulle det imidlertid ikke overraske om Roma forsøker å smelle til med en ny Lamela-signering, nemlig hans tidligere lagkamerat Lucas Ocampos. Et annet nesten like spennende navn er Benficas Nelson Oliveira, som storspilte i U20 VM og senket Zenit tidligere denne uken.

Tre nødvendige kvaliteter

Som mange har påpekt i forbindelse med forrige artikkel, er det særlig tre kvaliteter som Roma virkelig behøver. I forsvarsleddet trenger man sårt hurtighet, ettersom Luis Enrique opererer med en svært høy forsvarsrekke. Dette gjør en spiller som Juan Cuadrado til et nokså naturlig overgangsmål for Roma. Problemet er imidlertid størst på midtstopperplass, og det skulle overraske om ikke hovedprioriteten til sommeren blir en rask midtstopper som går umiddelbart inn og styrker laget.

Noe annet som virkelig behøves er pasningskvalitet. Luis Enriques spillestil er tidvis hasardiøs med dagens begrensede ballferdigheter, og da særlig med tanke på presisjon i pasningsspillet. Laget straffes nådeløst på balltap i midtbaneleddet og jobben til forsvarerne har vært mye vanskeligere enn den ideelt sett burde vært. Dette blir viktig i alle lagdeler.

En tredje og viktig faktor, som er mer eller mindre totalt mangelvare i dagens Roma, er bevegelighet. Midtbanespillerne i dagens Roma er statiske og de få som trives i rom (Simplicio, Perrotta) står milevis tilbake for hva som kreves teknisk. Romas største midtbaneinvestering blir etter alle solemerker en teknisk og bevegelig type som kan tilføre dynamikk i spillet. Ettersom Marquinho foreløpig har fått lite spilletid er det vanskelig å vite hvilken status han har, og om han kan være denne spillertypen.

Forventninger

I år, som i fjor, forventer undertegnede store endringer. Omfanget avhenger av hvor mange spillere man klarer å bli kvitt. Jeg blir veldig overrasket dersom mesteparten av innsatsen ikke går med til å styrke forsvarsleddet. Jeg tipper at Simon Kjær og Juan forsvinner (førstnevnte av kvalitative og økonomiske grunner, sistnevnte fordi han vil reise hjem), og at utgangspunktet dermed blir Burdisso, Heinze, Rosi, Taddei, Jose Angel og Crescenzi. Utover disse 6 vil det bli signert 2 midtstoppere og muligens 2 sidebacker, slik Corriere dello Sport også spår.

Midtbaneleddet vil hovedsaklig forynges ved at Simplicio, Greco og Perrotta forsøkes solgt, og delvis blir erstattet av enten Florenzi eller Bertolacci (trolig førstnevnte). Videre forventer jeg et forsøk på å signere Verratti, mens Cirigliano muligens allerede har blitt signert. Den «store» signeringen i dette leddet blir en voksen spiller med motor som gir midtbanen mer dynamikk, men samtidig også tilfredsstiller de tekniske kravene. Dette blir neppe et stort navn, men snarere en spiller som Sabatini har fulgt i lengre tid.

Forventer heller ingen store navn i angrepet, hovedsaklig fordi klubben står komfortabelt slik situasjonen er nå. Osvaldo, Lamela og Totti er sikre kort, mens Borini er deleid og blir enten kjøpt fullt ut i sommer eller utsatt avgjørelse til neste sommer. Romas innsats på angrepsfronten vil i stor grad være avhengig av hva som skjer med Bojan, noe som igjen er avhengig av hva han selv får til de siste kampene denne sesongen. Dersom han forsvinner vil et større navn komme inn – dersom han blir vil et mindre navn bli hentet. Trolig en unggutt.

Hva skal til for å ta neste steg? Uenig med forventningene? Bruk kommentarfeltet!