Bettingskandale ryster italiensk fotball

Til nervøse lesere: Ingenting tyder på at Roma, hverken klubb eller spillere, er involvert i denne saken.

Andrea Masiello "fortviler" etter å ha scoret selvmål i derbyet mot Lecce.

Et italiensk snøskred uten sidestykke kan være i ferd med å bli utløst. Fra Cremona, hovedstaden i Lombardia-provinsen, ledes etterforskningen som kan komme til å få store konsekvenser for en rekke Serie A-klubber. Politiet er nemlig i ferd med å rulle opp en større bettingliga, og tidligere denne uken innrømte Andrea Masiello at han, med fullt overlegg, hadde scoret selvmål i kampen mot Lecce. Prisen på Bari-tapet var 300 000 euro. Nettverket som nå rulles opp består av sigøynere, albanere og napolitansk camorra, men fremfor alt en rekke profilerte Serie A-spillere.

Foreløpig er det ingenting som tyder på at klubber skal være involvert. Dette trenger imidlertid ikke å bety at klubbene står fri for ansvar. Forrige sommer ble Atalanta trukket 6 poeng da etterforskning viste at klubbens kaptein, Cristiano Doni, hadde bidratt til å fikse en knippe kamper. Doni, på sin side, innrømte at han hadde bidratt til å fikse Atalanta-Piacenza (3-0).  De samme implikasjonene kan nå gjelde for klubbene som blir dratt inn av deres spillere. Klubbene kan, ifølge Il Fatto Quotidiano, bli funnet skyldig selv om de ikke selv har gjort noe galt.

Foruten Bari, som har bortimot 10 involverte spillere, etterforskes nå Atalanta, Bologna, CesenaChievo, Genoa, Lazio og Lecce. I Atalantas tilfelle er kampene Ascoli-Atalanta og Padova-Atalanta under etterforskning. Begge oppgjør endte 1-1. Om Bologna stilles det store spørsmålstegn rundt 4-0 tapet mot Bari, som allerede hadde rykket ned og virket håpløse hele sesongen. Dette er én av totalt fem Bari-kamper som mistenkes for kampfiksing, og fra Bolognas side foreligger det mistanker mot Daniele Portanova.

Cesena, på sin side, kan havne i problemer etter 1-0 tapet mot Bari. I dette tilfellet etterforskes Marco Rossi, som da spilte for Bari og nå (passende nok) spiller for Cesena. Sergio Pelissier og Luciano ble begge avhørt i går, mistenkt for å ha tuklet med Brescia-Chievo (0-3) og Inter-Chievo (2-0). En av de mest kontroversielle oppgjørene, er Lazio-Genoa (4-2) fra mai 2011. Her mener påtalemyndighetene å ha gode indikasjoner på at Omar Milanetto fra Genoa og duoen Stefano Mauri/Christian Brocchi fra Lazio skal ha fikset resultatet. Mistanken underbygges av at Stefano Mauri skal ha møtt en av de involverte sigøynerne på Lazios treningsfelt Formello i forkant av kampen. Foruten denne kampen mistenkes også Mauri og Rocchi for bortekampen mot Lecce, som Lazio vant 4-2.

Lecce kan se ut til å være laget som er i størst vanskeligheter. I dette tilfellet er det mistanke om delaktighet fra en leder i klubben, hvilket i så tilfelle betyr at klubben er direkte involvert i kampfiksing og klubben vil bli degradert. Bari-Lecce var definitivt fikset, og mistanken rettes fremfor alt mot Daniele Corvia og Massimiliano Benassi. Ifølge Il Romanista kan også Napoli være involvert, da som et instrument i hvitvasking for Camorraen. Kampene som etterforskes skal være Sampdoria-Napoli, Napoli-Parma og Lecce-Napoli.

I løpet av de nærmeste dagene kommer de fleste av de overnevnte spillerne til å bli avhørt av politiet, som altså skal sitte på solide beviser mot mange italienske spillere. For klubbene spekuleres det i at sanksjonene vil bli beregnet ut i fra samme modell som Atalanta forrige sommer, hvilket skulle betyr at Atalanta kan bli trukket 7 poeng,  Bologna 3, Genoa 2, Lazio 7, Lecce 6 (evt nedrykk). I tillegg fastslår UEFAs strenge reglement at klubber som direkte eller indirekte har deltatt i slik aktivitet ikke kan delta i europeiske cuper. Dersom klubbene blir straffet med poengstraff er det ting som tyder på at sanksjonene også blir fulgt opp av UEFA.