Bettingskandalen: Disse lagene kan være i trøbbel

Carlo Gervasoni føres bort etter avhør

Den mye omtalte bettingskandalen fortsetter å bli rullet opp, og flere av lagene står i reell risiko for å bli dratt inn under mistanke av kampfiksing. Det er Carlo Gervasoni, tidligere Cremonese og Piacenza, som står for avsløringene i avhør med FIGC’ superetterforsker Stefano Palazzi. Gervasoni, som selv er dypt innblandet i skandalen, sto bak avsløringen av Bari (og fremfor alt Masiello) og 12 mars 2012 skal han ha avgitt en forklaring som plasserer en rekke andre spillere og klubber i faresonen.

FIGC har varslet fullstendig nulltoleranse overfor de involverte aktørene. For spillernes del innebærer dette sannsynligvis suspensjon på livstid, mens det for klubbenes del avhenger av hvilken grad de selv er involvert. På bakgrunn av dommen mot Atalanta i fjor sommer ligger det an til at klubber vil få 2 poeng trukket per kamp dersom spillere har fikset. Dersom klubbene selv, fra lederhold, har hatt noe form for involvering, vil dette føre til degradering til Serie B.

ANSA presenterer i dag en oversikt over lagene som kan være i trøbbel:

Atalanta: Klubben fra Bergamo har allerede blitt trukket 6 poeng denne sesongen, etter avsløringene rundt Doni i fjor sommer. Står i fare for ytterligere straff grunnet mistanke om fiksing av Ascoli-Atalanta og Padova-Atalanta fra Serie B 2010/2011.

Bologna: Daniele Portanova mistenkes for delaktighet i å fikse Bologna-Bari, der bortelaget vant 4-0 i fjor vår.

Cesena: Som for Bologna, er det også her snakk om en kamp mot Bari. 17.april 2011. Marco Rossi, som da spilte for Bari og nå spiller for Cesena, er den mistenkte spilleren.

Chievo: Klubbens «stjernespiller» Sergio Pelissier er under mistanke for å ha fikset en rekke oppgjør av fjorårets sesong. Disse skal være Brescia-Chievo 30 januar 2011 og Inter-Chievo 9.april 2011.

Genoa: Sterk mistanke mot oppgjøret Lazio-Genoa 14.mai 2011, etter anklager fra Carlo Gervasoni.

Lazio: Foruten Bari er Lazio det mest omtalte laget per nå. Årsaken skal være at Carlo Gervasoni hevder at Alessandro Zamperini skal ha fått Stefano Mauri til å fikse bortekampen mot Lecce. En stadig tilbakevendende skikkelse, Gegic, skal ha investert 400 000 euro for at utfallet i kampen skulle bli over 2,5 mål og Lazio-seier med 1-måls handicap. Kampen endte 2-4. Ifølge Gervasoni skal det ha vært 2-3 spillere fra Lazio og 3-4 spillere fra Lecce involvert. Mauri og Rocchi ble i dag avhørt av FIGC, førstnevnte for å forklare Gervasonis påstander og sistnevnte for å forklare vennskapet til Zamperini. Foruten kampen mot Lecce mistenkes også overnevnte kamp mot Genoa. Dersom anklagene stemmer risikerer Lazio poengtrekk og utestengelse fra UEFA.

PS: Foruten denne saken risikerer Lazio 3 poengs trekk etter at Claudio Lotito anket calciopolidommen utenfor fotballens rettvesen, noe som strider mot forbundets statutter. Dommen ventes mandag 16.april og kan i verste fall gi Lazio hele 6 poeng.

Lecce: Lecce var involvert i kampen som på mange måter har blitt selve symbolet på kampfiksingsskandalen. Seieren mot Bari var fikset, og ble hjulpet av en skamløs Andrea Masiello som sendte ballen i eget mål. Det etterforskes rundt mulig involvering fra ledelseshold, og i så tilfelle vil klubben bli degradert.

Novara: Klubben har vært involvert i to kamper som er under særskilt mistanke. Dette gjelder Novara-Siena 1.mai 2011 og Chievo-Novara i Coppa Italia 2010.

Parma: En av flere klubber som mistenkes for kamp mot Bari, nærmere bestemt 2-1 tapet mot laget fra Puglia. Baris Marco Rossi skal ha bli kjeftet på av Morrone (Parma) for å ikke ha levd opp til avtalen.

Siena: Toscana-klubben kommer inn på listen med brask og bram. Gervasoni (informet av Gegic) har uttalt at Sienas president Mezzaroma betalte to Modena-spillere et beløp for å tape kampen 26.februar. Mezzaroma benektet i går kveld anklagene. Dersom dette er tilfelle betyr det igjen umiddelbar degradering.

Udinese: Mistanke rundt kampen mot Chievo 15.mai 2011 som endte 2-0 til Udinese.

Som det fremgår her foreligger mistanken stort sett mot spillere. Dette innebærer at implikasjonene for Serie A som helhet trolig vil bli langt mildere enn hva tilfellet var i 2006 da Calciopoli ble rullet opp. Det er likevel mye som tyder på at dagens Serie A-tabell kommer til å gjennomgå store forandringer før serieslutt. Det har blitt varslet at klubbene vil bli trukket på det tidspunktet det svir mest, slik at eksempelvis eventuelt Lazio vil bli trukket i år (for å blokkere deltakelse i Europa), mens middelhavsfarere vil starte neste sesong med poengtrekk.

Per nå foreligger det kun mistanker og etterforskning, og det utelukkes ikke at mange av de overnevnte aktørene er uskyldige i anklagene som rettes mot dem.