En historisk aften i Torino?

Roma reiser til Torino for å bryne seg på den foreløpig ubeseirede serieleder Juventus. La Vecchia Signora er stadig ubeseiret i årets Serie A og har overtatt tabelltoppen etter at AC Milan sklei på et skikkelig bananskall i form av Fiorentina på San Siro. Antonio Contes menn er i ferd med å fullføre en fantastisk sesong, til tross for forsøket på å styrke angrepet med Marco Borriello i januar. 68 poeng har det blitt etter 18 seire og hele 14 uavgjort. Buffon og Juventus slipper også inn desidert færrest mål i Italias øverste divisjon. Kun 18 ganger har bianconeris forsvar slukøret konstatert at det har blitt baklengs. Om det er en følelse Giorgio Chiellini og co. sjelden kjenner på, så er det en følelse deres motpart på søndag har kjent på ved en rekke anledninger, 42 for å være presis. Langt hyggeligere er det å registrere at Roma kun har puttet ett mål mindre enn serielederen. Juventus har nettet 53 ganger denne sesongen, Roma 52.

Etter marerittet på Via del Mare responderte La Roma med å feie over Udinese med 3-1 på Olimpico. Den påfølgende hjemmekampen mot Fiorentina ble utsatt som følge av den tragiske bortgangen til Piermario Morosini. Kampen spilles førstkommende onsdag kl. 15.00.

Roma er fortsatt, mot alle odds, med i kampen om Champions League-kvalifisering der det skiller fire poeng opp til Lazio. Både Lazio, Udinese, Napoli og Inter har mer enn overkommelig motstand denne helgen, og dermed er det mer enn sannsynlig at avstanden opp til denne plassen vil øke. Når det er sagt er nivået på Roma’s konkurrenter langt fra skremmende, og det er nesten utrolig at Roma etter sin totale omlegging på alle nivåer i klubben er med å kjempe om den forgjettede tredjeplassen. Men det er nok først og fremst i de fem andre oppgjørene som gjenstår at Roma må samle poeng nok til en eventuell tredjeplass.

”Det er en stor forskjell på Juventus og Roma hva tabellposisjon angår, men i ett enkelt oppgjør er alt åpent: to lag som spiller sin type fotball og vet hva som må til”. Ordene tilhører Luis Enrique lørdag formiddag, på byen Romas 2765 fødselsdag.

”Juventus har åpenbart det som skal til for å kjempe i toppen, men det som har overrasket meg er at de ikke har tapt en eneste kamp. Selv ikke de beste lagene greier det veldig ofte. De har ikke undervurdert en eneste motstander og holder alltid et høyt tempo. Vi kommer for å spille vårt spill, det endrer seg aldri. Vi vil han den runde tingen som ruller rundt på banen, og vi vil ha den så lenge som mulig. Våre mål er de samme uavhengig av motstander.”

Usikkerhet har hersket rundt hvem Enrique vil bruke som midtstopperpar søndag kveld: ”De Rossi som stopper? Det er godt å kunne ha alternativer, det betyr at vi bedre er i stand til å takle alle type kamper. De Rossi som Mascherano? Danieles naturlige posisjon er som playmaker, men han kan også hjelpe oss på stopperplass.”

Som tidligere nevnt handler innspurten av årets sesong om kvalifisering til Europa, noe også Enrique er klar på: ”En plass i Europa er ledig og vi kommer til å være særdeles motivert i de siste kampene. Jeg syntes vi spilte bra mot Juventus i Coppa Italia, til tross for at vi tapte 3-0. Det viser hva slags lag Juventus er – et lag som straffer deg med en gang du gjør en feil. Uavgjort? Aldri. Jeg ville aldri vært fornøyd med ett poeng på forhånd, mitt mål er alltid å vinne. Jeg vill heller risikere noe for å ta tre poeng.”

Stekelenburg har slitt med sykdom, mens Borini forlot fredagens trening med smerter i ryggen. Begge er  allikevel med til Torino, hvor Borini mest sannsynlig blir å finne på benken fra start etter at Luis Enrique drillet Lamela-Totti-Osvaldo under lørdagens økt på Trigoria.

Det store spørsmålet er om De Rossi henviser Kjær eller Heinze til benken. Flere konstellasjoner har blitt prøvd på Trigoria denne uken og ettersom man han lært Luis Enrique å kjenne vet man at å spekulere i lagoppstillinger på forhånd som regel bærer lite, om noen, frukter.

De Rossi spilte stopper da lagene møttes i desember. Hvor spiller han søndag?

Roma har sine sedvanlige fravær i form av Juan, Cassetti, Burdisso og Lobont. Conte har denne sesongen, i grell kontrast til hva som var tilfelle under Delneris tid i Juve, en komplett stall å velge fra, selv om Quagliarella visstnok er usikker. Gjensyn kan det bli med både Mirko Vucinic og Marco Borriello der førstnevnte trolig er med fra start. Juventus kan denne sesongen først og fremst bli trukket fram som et vanvittig kollektiv. Som et godstog fosser de frem, holdt i tøylene av gjenfødte Andrea Pirlo. Serie A’s mest dynamiske midtbane i form av Pirlo, Marchisio og Vidal får Juve til å fungere selv uten en målmaskin på topp, noe toppklubber ofte har. Alessandro Matri står på ti nettkjenninger i Serie A, men må til stadighet se seg henvist til benken av Conte. Tidligere i dag ble også Antonio Contes navn dratt inn i kampfiksingsskandalen av La Repubblica. Som Siena trener skal han visstnok, i følge allerede vel innblandede Fillipo Carobbio, ha visst om at en kamp skulle være fikset, men latt vær å melde fra til FIGC om dette. I verste fall kan han bli utestengt fra fotballen i ett år. Om dette påvirker Juventus på søndag kveld gjenstår å se. Mest sannsynlig ikke.

Et annet aspekt ved oppgjøret på Juventus Stadium er et aspekt som legger igjen en solid klump i halsen på enhver calcio-entusiast. Etter all sannsynlighet er det siste gang Alessandro Del Piero og Francesco Totti møter hverandre i Serie A.  Totti kommer til å spille fra start, mens Del Piero etter all sannsynlighet starter på benken. Enhver som kommer til å se kampen, Juventini som Romanisti, kommer til å håpe å få se begge på banen samtidig på et tidspunkt. Det har de begge fortjent. To hedersmenn både på og utenfor banen. Dette fortjener dog en sak helt for seg selv, og vil helt sikkert bli adressert etter kampen.

Conte har som nevnt ingen nevneverdig bekymringer og vi tror på følgende elleve, blant annet med våre alles kjære Stephan Lichtsteiner:

Juventus (4-3-3): Buffon; Lichtsteiner, Bonucci, Barzagli, Chiellini; Pirlo, Vidal, Marchisio; Pepe, Quagliarella/Matri, Vucinic.

Vi hopper i det og spår at Luis Enrique prøver seg med disse fra start:

Roma (4-3-1-2): Stekelenburg; Rosi, Heinze, De Rossi, Taddei; Gago, Marquinho, Pjanic; Totti; Lamela, Osvaldo.

Duellene vil stå om backplassen, der enten Rosi eller Taddei brått kan sitte på benken mens Jose Angel spiller. Om Heinze-Kjær blir foretrukket på stopperplass vil De Rossi gå opp på midten, hvor Gago fort kan havne ut. Bojan og Borini er også utfordrere til en plass i tridenten.

Tilsvarende oppgjør på Olimpico endte 1-1 etter scoringer av De Rossi og Chiellini. For øvrig med De Rossi på stopperplass…

Roma inntar fort Juventus Stadium søndag kveld, kampstart er 20.45. Kampen vises på Canal + Sport 3, Canal 9 og Csports.no.

Vi minner om at Roma er det eneste laget som har vunnet på Juventus Stadium. Riktignok med Primavera-laget, men drakten er den samme.