Alea iacta est…

Allora: det er fremdeles en mulighet til å nå tredjeplassen, og det gjeve sælskab. Ingenting er over før endt sesong, og man skal heller ikke bagatellisere Novaras håndsutstrekning tidligere i dag. Man har alt og vinne.

Som Romanista er jeg vant til å få hjertet mitt knust. Gang på gang. Men hver gang hun er hjemme på Olimpico, og viser hva hun kan, og gir meg alt hun har, tilbyr jeg det jeg har igjen. Og gjett om man har ønsker om å få kapitalisert denne følelsesmessige investeringen. I nitti minutter blir man holdt som emosjonell gissel, og denne berg og dalbaneturen skulle vise seg å være i samme toneleie.

Ensemblet starter som følger: Curci; Taddei, Kjær, Heinze, José Angel; Pjanic, De Rossi, Greco; Totti; Borini, Osvaldo.  Benken holdes varm av bla. Pigliacelli (P), Rosi, Perrotta, Gago, Simplicio, Marquinho og Tallo.

Jovetic støter perfekt til ballen med hodet, og Curci er sjanseløs. Dette skjer omtrent 3 minutter etter at undertegnede finner riktig kanal. Moro start på ettermiddagen. Borini har hatt en del dårlige avleveringer, men kommer seg i greie posisjoner. Unødvendig å være så upresis. Roma triller ball… men heldigvis anført av en ivrig kaptein. Får de frisparkene han vil ha. Dessverre ender det frisparket i best läget utenfor, da Totti skyter fra 500 meter. Kjær vinner i luften igjen og igjen, og viser antydninger til trygghet.

20min. Kjær slår langt og presist, og Totti tar nydelig ned, men det resulterer kun i corner. Null uttelling. 23min. 30000 mennesker roper på straffe da ballen treffer Nastasic i neven inne i boksen, men fløyten er langt i fra luftveiene til Brighi. Imidlertid kommer Fiorentina på en lynvisitt, og José Angel sin gjestfrihet belønnes med gult kort.

Behrami vinner mye på midten i denne fasen.

3omin. Jovetic blir spilt på løpetur, men blir omsider presset ut av Heinze og De Rossi. Avslutningen blåser montenegringeren rett på sisteskansen med fjortissbarten. I situasjonen etter, mener Brighi at Jovetic burde få frispark. Ute til høyre, ca 10 meter fra dødlinjen. Frisparket treffer Natali på bakerste, og er uhyggelig nær dobling av gjestenes ledelse

34min. Cerci og Jovetic har lekestue. Vertenes forsvar kunne ikke stoppet frelsesarmeen engang. Nok en gang er det snørrstopperen som ordner opp, og Kjær får klarert. Roma mislykkes i å etablere noe spill, og blir løpende mye i mellom. Hver gang gjestene har ballen, er det alltid en hvit trøye – i bevegelse – man kan slå på. Trist å innrømme, men gjestene er for tiden best.

Ca. 40min: Totti pådrar seg gult da han tråkker Behrami i magen mens begge står oppreist. Tydelige spor på frustrasjon, og alt for tidlig i kampen…

Lucho har sendt Marquinho i oppvarming, for også i denne kampen er det noe med midtbanen som absolutt ikke fungerer. Klare symptomer på dette er lammelse av tre angrepspillere, og mye (unødvendig) løping av Danielino og backene. Nok en handssituasjon, men i dette tilfellet er kompensasjonen corner. Den ender opp i en lang og presis klarering Jovetic takker for. Heldigvis er Curci på plass.

På en omgang har hjemmelaget ikke produsert mer enn en svovelfabrikk i streik. Kun en liten periode midt i omgangen viste laget tendenser til takter, og i det dommeren blåser for halvspilt, går Giallorossi i garderoben akkompagnert av en rettmessig pipekonsert.

Etter hvilen blir José Angel værende igjen i garderoben, og ut på gresset kommer Gago. Like greit, kanskje. Spanjolen hadde gult kort, og har ikke vært overbevisende så langt. I tillegg kommer Marquinho inn for Greco, mest sannsynlig for å holde seg på venstresiden, da Fernando G tar sin vandte oppstilling i midten .

Og etter et frispark som ender opp i ingenting, får Gabriel Heinze illustrert hvilken forferdelig skuddfot han kan ha.

Det tegner seg raskt opp en kontur om hvordan de siste førti minuttene vil bli. Hjemmelaget er fast bestemt på å beholde ballen lengre enn i første omgang, og i ytterste konsekvens disponere ballen fornuftig. Etter 51 minutter tester Gago høyra, men dessverre er det plass til mer enn ett hårstrå i mellom kula og stolperota.

Det lukter oppspillspunkt, og Amauri gjør seg klar for å entre den perfekte Olimpicomatta.

Forbausende nok (!?) gjør ikke Enrique noen taktiske grep, bare fortsetter å stange i Fiorentinas forsvarsmur som en sta stut. Etter de ti første minuttene av omgangen er fremdeles sjanseproduksjonen lav, men Cerci har gitt avkall på plassen sin, til fordel for nevnte Amauri.

56min. Taddei blir tvunget til å løpe noen meter ekstra for å nå ballen fra Pjanic, og innlegget går over alle. Nesten. Bakerst står Osvaldo, men i avgjørende øyeblikk sender han ballen mot nærmeste vær-satellitt.

Det virker som noen har skrudd opp farten på sekundene…

Etter en time får hjemmelaget en tilfeldig corner da De Silvestri er ukonsentrert. Hjørnesparket ender opp i, ja, du gjettet riktig – ingenting. Den oppmerksomme leser vil fort oppdage at bitterheten min har slått rot i tastaturet. La neglebitingen starte.

Totti blåser ballen via en forsvarer til ett nytt hjørnespark. Kapteinen viser riktig innstilling, men denne gang ender innlegget i ett par polske klyper, mens timeglasset kun har plass til en halvtime med sand. Gago viser innsats, mens Marquinho neppe har pusset tenner i det siste. Alt annet enn frisk pust. Og lukten av oppspillspunkt hat blitt erstattet av en eim av desperasjon.

66min. Corner nummer fem for Roma, corner nummer to for polske plukkere. Boruc har hatt fullstendig kontroll, og bestemmer stort sett alt som foregår i egen 16.

Og har man allerede skrevet at Boruc, blir han fullstendig latterliggjort av Gago og Totti. Fernando G skyter fra 25-30 meter, og inne i feltet avslører Francesco Totti at han har sett på VM i kjelkehockey. Puck til styring, og Boruc er helt utspilt, på noe som så fullstendig ufarlig ut. Fantastisk luktet av Kapteinen, og stadion-uret viser oss 72 min.

To minutter senere sender Marquinho Pjanic på en løpetur som ser potensiell farlig ut, men balkaneseren når den akkurat ikke.

Behrami er ingen plass å se på midtbanen for øyeblikket, og det setter De Rossi pris på. Totti får ballen, og sender Osvaldo på løpetur gjennom violaforsvaret. Han blir presset litt ut mot venstresiden, og i det han skal legge ballen igjen, og sette Borini på scoringslisten, er han uheldig med touchen, og Boruc får sparke femmeter i stedet.

77 minutter er spilt da Ljaic kommer inn for Jovetic. Kjapt Romafrispark sender Taddei på full fart ned høyre flanke, men innlegget blir i det optimistiske slaget.

Med ca ti minutter igjen å spille, sier Heinze takk for seg, og slipper innpå unggutten Tallo. Klare indikasjoner på angrepsvilje. Forsvaret består nå av De Rossi, Taddei og Kjær. Hadde noen fortalt meg dette for et år siden, ville jeg bedt om en tvangsinnleggelse.

Tallo bruker ikke lang tid på å finne veien til rampelyset, da han på fikst vis hæler ballen gjennom til Marquinho. Brasilianerens innlegg treffer Natali eller Natasic, og den løse ballen spretter til Totti, som på hel volley brenner av mot Curva Sud. Samtlige i svingen starter jubelen, men det er før Boruc viser oss at han tilhører røyskatt-familien, og spretter ned og blokkerer skuddet, hvis hadde scoring som skjebne.

Rester av negler i tastaturet.

Borini fortsetter med imponerende ballberøringer, og noen har byttet ut sanden i timeglasset med kvikksand.

Frispark på hjørnet av Fiorentinas sekstenmeter, da De Silvestri stanser De Rossi på ulovlig vis. De Silvestri har gult fra før, og er heldig. I tillegg blir det litt ekstra ampert da De Rossi vil ha ballen tilbake raskt, for å ta frisparket. Den tidligere Lazio-backen er proppfull av østrogen, og lager en scene. De Rossi får gult, og han er faktisk oppe i ansiktet til De Silvestri med hånden sin. For ordens skyld fikk også Natali gult kort.

Amauri ble erstattet av Olivieira i sekundet før Totti blåser frisparket i muren.

Mannen med tavla viser oss et 5 tall, og Osvaldo vil ha straffe, men får frispark imot.

Og så skjer det. Curci gir retur på et vanvittig skudd fra Adem Ljaic, og siden det er Taddei og Kjær som tar seg av det defensive, sender Lazzari ballen i nettmaskene. Samtidig blir dommer Brighi lei av at Osvaldo forteller hva han skal gjøre og ikke, så han deler ut et rødt kort til den pratsomme spissen.

Det er i stunder som dette jeg tenker at til og med Spallettis mannskap ville slått Enriques Roma. Neglene mine får en etterlengtet pause, men det triste er at ingen gisler kom levende fra det…

Terningen er kastet, men intet Roma krysset Rubicon.