Hvem erstatter Luis Enrique?

Takk for innsatsen, Luis Enrique!

Luis Enrique fortalte spillerne i går at han er ferdig som Roma-trener. Søndag blir hans siste dag på Roma-benken, når Roma gjester Cesena. «Etter kampen mot Fiorentina hadde vi en lang samtale hvor han fortalte oss om hans intensjoner. Vi har visst om dette siden», bekreftet Baldini til Sky tidligere i dag. Dermed må Roma på jakt etter en ny trener som kan overta for spanjolen: «Siden Luis fortalte meg at han ville slutte, har det vært vår oppgave å lete etter alternativer. Vi har vurdert en rekke navn, men ingen har blitt kontaktet ennå.», fortsetter Baldini.

Det er foreløpig usikkert hvorfor Luis Enrique gir seg. Han har alltid hatt stor støtte fra spillergruppen, og ledelsen har i alle fall stilt seg bak ham. Supporterne har den siste tiden blitt mer delt i vurderingen, men stort sett er reaksjonene bare småtterier sammenlignet med hvordan Roma kan være på sitt verste. Slik Luis Enrique presenterte det for spillergruppen i går, kan det virke som om han føler at han ikke klarer å formidle det han hadde ønsket. En mer ryktebasert versjon forteller at spanjolens familie skal ha blitt truet med bråk dersom de ikke forlater klubben.

Baldini fortalte videre i dagens intervju at oppsigelsen ikke endrer Romas kurs. De ønsker å fortsette der Luis slipper, med den samme typen fotball. Spørsmålet er hvilke kandidater som kan innfri dette ønsket. Her er medias spådommer:

Favoritten: Vincenzo Montella

L’aeroplanino har gjort det greit for Catania denne sesongen og anses som storfavoritt til å overta for Luis Enrique. Daniele Galli, redaktør i Il Romanista, uttalte i går at sannsynligheten for Montella er 70%. Oppfatningen deles av bookmakerne: Unibet tilbyr 1,40 på Montella hvilket antyder en sannsynlighet på 71%. Det er imidlertid to ting som taler mot Montella:

1. Da Roma ansatte Luis Enrique var det også av hensyn til å bryte med kulturen som hadde grodd fast i Roma. Diskontinuitet var en av faktorene som gjorde at Montella ikke var aktuell i fjor, og kanskje ikke er det nå heller. Ikke bare er han italiener, men også tidligere spiller og trener i klubben.
2. Dersom ønsket er å videreføre Luis Enriques fotballideologi, må det nødvendigvis også være noe som tilsier at Montella ikke er den riktige mannen for jobben.

Drømmen: André Villas-Boas

André Villas-Boas var førstevalget i fjor sommer, men ble for dyr på grunn av hans kontrakt med Porto. I stedet kom Chelsea og plukket opp den unge portugiseren. Oppholdet i London varte enda kortere enn Luis Enriques opphold i Roma, og nå er han helt fri på markedet. Den portugisiske avisen A Bola meldte i forrige uke at Villas-Boas allerede hadde takket ja til Roma, men de trakk senere tilbake påstanden da den rett og slett var oppspinn. Ledelsen i Valencia uttalte dagen etter at de hadde kontaktet portugiseren, men at han allerede hadde sagt ja til et annet prosjekt. Det er fortsatt uvisst hvilket prosjekt dette er. Kanskje Roma.

André Villas-Boas er Baldinis opplagte drøm, ettersom han var førstevalget i fjor sommer og i hovedtrekk representerer samme type fotball som Luis Enrique. Problemet er at portugiseren, og hans støtteapparat er dyre i drift, samtidig som Roma neppe er alene om å ønske ham.

Outsiderne: Stefano Pioli, Cesare Prandelli, Fulvio Pea

Denne kategorien inkluderer en stor mengde navn, og de tre overnevnte er blant de mest aktuelle. Stefano Pioli ble intervjuet i fjor sommer, før valget omsider falt på Luis Enrique. Pioli havnet i stedet i Palermo, hvor han fikk sparken før sesongstart. Han dro deretter videre til Bologna, hvor han har levert meget solide resultater. Kan bli aktuell nå.

Cesare Prandelli nevnes mye av media, men blir neppe aktuell da han for øyeblikket er opptatt med EM. Isolert sett er han en logisk kandidat på grunn av både fotballideologi og personlig tyngde, men Roma trenger en trener som vil være tilgjengelig mer eller mindre umiddelbart. Dette skyldes at klubben har stort behov for å gjøre omfattende endringer i spillerstallen, helst så tidlig som mulig.

En virkelig ‘dark horse’ som kandidat, men kanskje også den som i størst grad sammenfaller med fotballfilosofien Roma jobber mot, er Fulvio Pea. Pea har trent Sassuolo i ett år, etter å ha trent Inters primaveralag, og har levert solide resultater. Sassuolo-treneren representerer, i likhet med Luis Enrique, en ballbesittende fotball, men har også en dragning mot 3-backsforsvar. Mangel på erfaring vil tale mot Peas kandidatur.

Folkets drøm: Zdenek Zeman

Det er ingen hemmelighet at Zdenek Zeman er folkets favoritt. Tsjekkeren har levert en fenomenal sesong for Pescara, og er i tillegg elsket av romerne. Vil uten tvil takke ja til Roma dersom de skulle ta kontakt. Zeman representerer en svært offensiv fotball og ville generert mye entusiasme rundt klubben, etter et år som har vært svært skuffende. Utpreget talentutvikler og dagens stall passer i svært stor grad til hans 433-system. Bør være en naturlig kandidat, men foreløpig er det kun supporterne som snakker om ham. Kampanjen ‘Datece Zeman’ er startet. Her kan du lese mer om Zeman.

Foruten alle de overnevnte kandidatene skal en aldri utelukke at det dukker opp noen overraskelser. Ingen hadde tenkt på Luis Enrique før han plutselig dukket opp i fjor sommer. Kanskje skjer det samme igjen. Uansett, på søndag spiller Roma sin siste kamp for sesongen. Dessverre har årets sesong gjort sitt til at det også blir Luis Enriques siste kamp.

Hvem vil du ha som ny Roma-trener? Bruk kommentarfeltet!