Cesena-Roma, Luis Enriques farvel

Luis Enrique leder sine gladiatorer ut i ringen for siste gang søndag klokken 18.00. Åstedet er Stadio Dino Manuzzi, anledningen er siste runde i Serie A 2011/2012.

”For to dager siden hadde jeg et møte med spillerne og støtteapparatet for å fortelle hva jeg tenkte og følte. Selv ikke i de mørkeste stunder har jeg angret på at jeg kom hit. Familien min elsker Roma og jeg måtte overtale dem, da de trodde jeg skulle bli. Jeg drar fordi jeg er utbrent. Jeg har gitt alt denne sesongen og tror ikke jeg er i stand til å samle opp nok energi over sommeren til å fortsette. Jeg kommer ikke til å trene en klubb neste sesong. Jeg synes ikke denne sesongen har vært noen katastrofe, det er mye dere utenfra ikke kan se, som jeg ser på treningsfeltet. Dette laget har gjort enorme framskritt. De var åpne for min filosofi og jeg tror, i hvert fall i stor grad, at jeg fikk formidlet min filosofi til dem. Hva manglet? Jeg har sagt fra dag en at jeg ikke ville lenke meg fast i jobben og da jeg innså at min tilstedeværelse kanskje var et hinder for laget tok jeg avgjørelsen. Jeg ønsker Roma all mulig suksess og er overbevist om at de kan oppnå det. Jeg tror fortsatt på at man kan spille attraktiv fotball i Italia og at en offensiv fotball er den beste måten å gjøre dette på. Jeg vet at jeg må forbedre det defensive, men det vil komme. Dette har vært en fantastisk erfaring og jeg er veldig stolt over å ha fått vært trener i AS Roma. Grazie.”

Ordene tilhører Luis Enrique Martìnez Garcìa, avtroppende trener i AS Roma. I en sesong hvor laget kun sporadisk har fått vist frem spanjolens visjon, er det snart endelig teppefall. Både for årets sesong og Luis Enrique’s karriere i Roma. Til tross for stor tillit i spillergruppa, ekstraordinær støtte fra klubben og støtte fra majoriteten av supporterne, velger han nå altså å takke av. Fordi han, som han selv sier det, har blitt mer en byrde enn en ressurs. Han er utslitt. Kanskje var trykket i og rundt AS Roma større enn han hadde regnet med?

Jobben skal dog fullføres, og det er allerede Serie B-klare Cesena som står på motsatt halvdel. Cesena har definitivt ikke greid å følge opp sin positive fjorårssesong og ligger helt sist med fattige 22 poeng. Kun fire ganger har de hvite gått av banen med tre poeng i lomma. Adrian Mutu har bidratt med åtte scoringer, men ellers har det bare vært sorgen. I januar var de på besøk på Olimpico der to scoringer fra Totti og en scoring signert Borini sørget for 3-0 ledelse til Roma før ti minutter var passert. Juan og Pjanic tegnet seg også på scoringslisten, mens Eder gjorde mål for søndagens hjemmelag.

Og for å være helt ærlig så er det vel mål av Francesco Totti som er det viktigste søndag kveld. Etter to scoringer hjemme mot Catania er Il Capitano nå, med sine 215 Serie A-mål, bare én scoring unna å tangere José Altafini og Giuseppe Meazza. Skulle han finne på å gjøre to eller fler så kan ha stå på nederste trinn på pallen alene og begynne å titte opp mot Gunnar Nordahls 225 og Silvio Piolas 274.

Det er dog fortsatt plasser å spille om. For Romas del handler det om å beholde syvendeplassen, hvor trist ut det enn måtte høres. Parma står også på 53 poeng, men Roma er foran på innbyrdes. På plassen bak skinkelaget finner vi Stefano Pioli og hans Bologna på 51 poeng. En sterk prestasjon av Pioli som hadde uformelle samtaler med Roma i fjor og som har blitt nevnt som en underdog i trenerracet også denne sommeren.

Cesena har null, niks og nada å spille for, æren tapte de for lengst. Sesongen er begredelig okke som. Roma spiller for å gi Enrique en mest mulig verdig avskjed, beholde syvendeplassen og dytte Totti et steg nærmere toppscorertronen.

Kampen kan også være den siste for en rekke spillere. Cassetti og Cicinho har trolig allerede vært på banen for Roma for siste gang. Roma starter trolig med Heinze-Kjær som midstopperpar og det er meget mulig at ingen av dem er å finne i klubben neste år. Heinze vurderer retur til Argentina og Roma er kun interesserte i å beholde dansken dersom lånet forlenges med et år. Om José Angel blir med videre er også usikkert der det har vært rykter om både salg og et eventuelt utlån. Ryktene om Bojan svirrer både hit og dit. Schalke og Liverpool har blitt nevnt, men Roma har sagt at leieavtalen varer ett år til og Bojan blir i klubben også neste sesong. Det påstås at Roma vil benytte seg av opsjonen på Fernando Gago, som skal være på 7 millioner euro. Dette virker som en noe stiv pris for en spiller som strengt tatt bare er OK. Taddei er suspendert mot Cesena og kan meget vel være på vei ut portene på Trigoria. Det samme kan være tilfelle med skadde Juan som vurderer en retur til Brasil. Hva som skjer med spillere som Simplicio og Greco er oppe i det blå. Med andre ord så er det mange som kan ha sin siste sjanse på søndag til å overbevise Baldini og Sabatini om at de bør være en del av spillerstallen også neste sesong.

Cesena mangler Martinho, Colucci, Iaquinta, Pudil, Calderoni, Mutu og Martinez.

Sannsynlig lagoppstilling (4-3-1-2): Ravaglia; Ceccarelli, Moras, Von Bergen, Lauro; Arigoni, Guana, Parolo; Santana, Malonga, Rennella.

Roma mangler Juan, Burdisso, Taddei og Stekelenburg. Som alltid bingo å tippe Enrique’s elleve utvalgte. Kanskje han smeller av en skikkelig bombe i sin avskjed? Vi kjører dog konservativt:

Roma (4-3-1-2): Lobont; Rosi, Kjær, Heinze, Marquinho/ José Angel; De Rossi, Gago, Pjanic; Totti; Lamela/Bojan, Osvaldo.

Kampen starter 18.00 på søndag og kan ses på Canal + Fotball og Csports.no