Kommentar: Ikke rom for å feile!

Romas sportslige ledelse står overfor sitt mest definerende øyeblikk siden eierskiftet i fjor sommer. Kanskje må vi også helt tilbake til sommeren 2005 for å finne et like viktig øyeblikk. Den gang hadde Roma nesten hadde rykket ned og klubben sto på randen av konkurs. Med kaoset på sitt aller verste, landet Sensi og Pradè på Luciano Spalletti, et valg som i ettertid viste seg å være bortimot perfekt. ‘Sabaldini’ har ikke råd til å gjøre det noe stort dårligere når de nå skal velge Romas nye trener. Dette valget må være perfekt.

For selv om spillerne mener de har vokst og lært under Luis Enriques ledelse, så har man realistisk sett tapt et år av svært verdifull tid. Roma presenterte i går resultatet for første kvartal i 2012, og som ventet var det nok å bli nervøs av. Klubben har tapt €12,7m i perioden (tilsvarende 37% av omsetningen!) og siden forrige sommer beløper tapet seg til €40m. Samtidig meldte styret at det blir skutt inn €50m, et beløp som i det store og det hele vil gå med til å absorbere årets tap. Innen utgangen av året vil ytterligere €50m bli skutt inn – kun for å styrke klubbens egenkapital.

Til tross for store tap varsles det også store investeringer til sommeren. Sannsynligvis kan man regne med en nettoinvestering på nærmere €40m, tilsvarende fjorårets store omveltning. Spørsmålet er hvor lenge Roma kan opprettholde denne overgangsaktiviteten uten at inntektene vokser. I klartekst: Hvor lenge har Roma råd til å prøve og feile? Hvor lenge har Roma råd til å ikke delta i Champions League? Og fra et rent supporterperspektiv: hvor lenge kan Roma famle i mørket uten at mistilliten sprer seg til toppen av hierarkiet?

Montella - favoritt til å overta

Om Luis Enrique hadde stort press denne sesongen, så blir det definitivt ikke noe lettere for vedkommende som overtar. I så måte kan det være smart å velge Vincenzo Montella, noe som også virker mer og mer sannsynlig for hver dag som går. Italiensk media er kjent for å konsumere alt som er annerledes, slik Mourinho ble forfulgt da han på arrogant vis ledet Inter til suksess. Slik Luis Enrique hver uke har blitt pepret med dumme spørsmål, noe som til slutt  kanskje var utslagsgivende for valget han tok. Montella er den rake motsetning, som medlem av den italienske fotballfamilien. Ved å velge Montella kan Roma kjøpe seg tid til å jobbe, tid til å finne rytmen. I alle fall blant journalistene.

For mens Montella synes å være journalistenes foretrukne mann, så er det lite som tyder på at Montella har like bred støtte blant supporterne. På samtlige avstemminger (også her på asroma.no) er Montella blant de minst populære kandidatene. Ikke fordi han er mislikt, men kanskje fordi det smaker uambisiøst? Fordi han ikke har vist nok til å fortjene jobben? Fordi det harmonerer dårlig med ledelsens mye omtalte ‘diskontinuitet’ fra forrige sommer? Kanskje også fordi ambisiøse supportere vil ha navnet Villas-Boas, eller fordi nostalgikerne jakter på entusiasmen som Zdenek Zeman hadde bragt til klubben. Kanskje helst derfor.

Midt i den politiske dimensjonen rundt valget av trener, må det naturligvis også vurderes hvilken spillestil man skal tilnærme seg. Har man gitt opp tiki taka? Ifølge Baldini ønsker de å fortsette der Luis Enrique slapp. Hvordan harmonerer dette med Montella, som representerer en betydelig mer direkte spillestil? Hvordan harmonerer det egentlig med noen av kandidatene som nevnes, annet enn Fulvio Pea?

En 10-dagersperiode har blitt bekreftet av både Sabatini og Cappelli i dagene som har gått. Med andre ord kan vi vente oss svar på alle spørsmål i løpet av neste uke. Per nå vil det komme som en overraskelse om ikke Vincenzo Montella blir Romas neste trener. Og da, l’aeroplanino, har du en formidabel oppgave foran deg. Roma har nemlig ikke rom for å feile.

Hvem bør overta for Luis Enrique? Bruk kommentarfeltet og avgi stemme på forsiden!